in

Fotograferen op Aruba


23 juli 2015, 12:40

Sharmin de Vries is PR-manager voor Aruba Tourism Authority én gepassioneerd hobbyfotograaf. In deze blog deelt zij de meest fotogenieke plekken van het eiland.

Ontdek en fotografeer de stranden op Aruba

Aruba is een veelzijdig eiland dat vooral bekend staat om de kilometerslange hagelwitte stranden en de felblauwe zee. Niet verwonderlijk. De stranden prijken dikwijls in menig top tien lijstje van mooiste stranden ter wereld en staan in alle brochures om het bountygevoel weer te geven. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat Aruba een eiland vol contrasten is. Zo sereen als de eindeloze witte stranden zijn, zo woest en ongerept is de noordoostkust. En die diversiteit zorgt ervoor dat je niet uitgefotografeerd raakt. Ik ben inmiddels talloze keren op Aruba geweest, maar wanneer ik weer een tour over het eiland maak, ontdek ik toch telkens weer een mooi verlaten stuk strand, baai of rotsformatie waar (bijna) geen mens te bekennen is.

Tijdens de meeste reizen verblijf ik in een hotel aan Palm- of Eagle Beach, de bekendste stranden van Aruba en dus begin ik daar dikwijls ook met fotograferen. Rond half zeven ’s ochtends begint de zon langszaam op te komen en dat is de perfecte tijd om met de camera in de aanslag het strand op te lopen en de glinsterende zee te fotograferen. De lichtblauwe hemel vormt een prachtig contrast met het fel- en azuurblauwe kleurenpalet van de zee.

Palm Beach

Een van mijn favoriete fotografieplekken aan Palm Beach is Fisherman’s Huts. Fisherman’s Huts is een apart stuk strand dat aan Palm Beach vastzit en is een waar mecca voor wind- en kitesurfliefhebbers. Hier kun je bij uitstek de bedrijvigheid van surffanaten vastleggen terwijl ze met hun board over het water razen. Ook kun je iets verderop de kleine traditionele en kleurrijke vissersbootjes zien die verlaten in het water schommelen. Een typisch Caribisch tafereel dat een prachtplaat oplevert.

Eagle Beach

Van Palm Beach loop je in een rechte lijn door naar het rustigere en eveneens mooie Eagle Beach. Op Eagle Beach staat de meest gefotografeerde boom ter wereld, de fofoti boom. Dat-ie het meest gefotografeerd is deert niet, het blijft geweldig om de boom vast te leggen of er gewoon voor te poseren. Al was het maar om aan iedereen te kunnen laten zien dat je bij ‘de boom’ geweest bent. De fofoti boom staat tegenover het Amsterdam Manor Beach Resort.

De ongerepte noordoostkust van Aruba

Wie de noordoostkust wil verkennen en fotograferen doet er goed aan om met een speciale jeeptour mee te gaan. Een rondreis met de jeep, wat zo ongeveer een dag duurt, ook wel een off-road tour genoemd, is een onvergetelijke ervaring. De rit zelf is al een hele belevenis maar extra speciaal zijn natuurlijk de mooie ongerepte plekken waar je met een gewone auto niet kunt komen. Denk aan bijzondere koraalkalkstenen natuurlijke bruggen, grote inhammen met hier en daar spierwitte duinen en felblauwe golven die tegen de dramatische rotsformaties beuken. Niet geschikt om te zwemmen, maar wel perfect om te fotograferen. Er zijn zoveel mooie strandjes om te fotograferen dat ik het eigenlijk heel moeilijk vind om een paar favoriete aan te wijzen, maar als het dan toch moet raad ik aan om zeker Dos Playa, Andicuri en Boca Grandi te bezoeken.

Mangel Halto – turquoise zee en groene mangroven

Een waar contrast met de ruige noordoostkust is de zuidoostelijke kuststrook van Aruba. Hier vormen de turqouise zee en de groene mangroven het voornaamste decor. Mangel Halto (dat letterlijk hoge mangroven betekent) is gelegen in Pos Chiquito aan de zuidoostkust en hoewel het strand steeds bekender wordt, is het er altijd rustig omdat het afgelegen is. Om hier te komen kun je het beste een auto huren. Mangel Halto is een prachtige zwem, snorkel- en duikplek. Je kunt hier het rijke onderwaterleven van Aruba fotograferen en bijvoorbeeld papagaaivissen, zeeannemonen en doktersvissen vastleggen. Boven water zijn vooral de kleuren van het water en de overvliegende pelicanen een lust voor je lens.

Baby Beach; een klein pareltje

Vanuit zowel de noordoostkust als de zuidelijke kuststrook kun je naar het zuidelijkste puntje van het eiland afdalen. Hier bevindt zich de oudste stad van Aruba, San Nicolas en, daar vlakbij, in Seroe Coloradoe, Baby Beach. In mijn optiek toch wel het ‘strandpareltje’ van Aruba. Baby Beach heeft de vorm van een halve maan en het water is er zeer ondiep, waardoor het vooral populair is onder lokale gezinnen met kinderen. Het poederzachte zand, de mooie rifs en het bijna licht turqouise water zorgen gegarandeerd voor een prachtfoto. Baby Beach is ook een van de mooiste plekken op Aruba om de zonsopgang te aanschouwen. Vroeg opstaan dus!

Veelzijdige strandfoto’s

Wil je naast de bekende hagelwitte stranden echt de verlaten stranden aan de noordoost- en zuidoostkust vastleggen dan is het verstandig om vooraf al in kaart te brengen welke stranden je wilt fotograferen. Maak een lijstje en kijk vervolgens welke eilandtours (per jeep of bus) je het meeste aanspreken en welke strandplekken zij aandoen, of zelf een jeep huren om andere afgelegen plekken te kunnen bezoeken. En hoewel het geen must is, is het gebruiken van een statief wel aan te bevelen. Je kunt bij een verlaten baai zomaar een jonge Arubaan zien die op zijn surfplank de hoge golven trotseert, dit schouwspel fotografeer je toch het beste met een statief. Met enige voorbereiding krijg je een goed beeld van Aruba en kom je met veelzijdige foto’s van prachtige en minder tot zelfs niet-toeristische plekken terug.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm X-T10

Fotografeer jij altijd vanuit hetzelfde standpunt?