in

Fotograferen op het strand? Bescherm je camera!



24 mei 2017, 09:37

De temperaturen lopen gelukkig hoog op en we gaan richting de zomer! De camera gaat mee naar het strand en dus is het belangrijk je apparatuur te beschermen tegen zand en water! We geven je een paar tips!

Zand, stof en water gaan helaas niet samen met digitale camera’s en het is dus van belang om je camera hier zo goed mogelijk tegen te beschermen. Het mooie weer is aangebroken en camera’s gaan op pad mee naar het strand om foto’s te maken. De wind op het strand bevat zand en zout en ook een druppel zeewater is slopend voor je camera en lens.

AdoreD

Weatherproof camera’s
Er zijn camera’s die weerbestendig zijn, vaak in de duurdere prijsklassen. Dit houdt in dat ze tot op een bepaalde hoogte tegen stof en spatwater kunnen. Zelfs bij deze camera’s is dit geen garantie en is het dus nog steeds van belang om extra bescherming te gebruiken. Weerbestendig is namelijk niet hetzelfde als waterdicht.

Ten eerst is een stevige en waterdichte rugzak of tas voor je apparatuur een must-have. Heb je een goede tas, maar is deze niet waterdicht? Gebruik dan een regenhoes voor om je tas heen of stop je camera in een beschermhoes in de tas.

Bennert

Hiernaast zijn er veel verschillende camera en lens-hoezen verkrijgbaar. De maat van deze hoezen is belangrijk bij aanschaf. Denk na over welke lenzen de hoes allemaal moet kunnen. Een telelens heeft een grotere hoes nodig dan een lens met een brandpuntsafstand van 50mm.

Goede lenzen zijn soms duurder dan een body en dus ook zeer belangrijk om te beschermen. Hier zijn lenshoezen voor (lens covers). Deze zijn van een stof gemaakt die waterbestendig is en ze beschermen je lens tegen vuil. Deze hoezen zitten strak om het objectief.

Vincenttollennaar

Gebruik de zonnekap op je lenzen die je er vaak bij krijgt. Zo’n kap dient namelijk, naast de functie om zonnestralen tegen te houden, ook als afdakje voor je lens. Houd je toestel ook wat naar beneden wanneer je niet fotografeert, dat scheelt al enorm met de hoeveelheid vuil en wind dat op het glaswerk van je lens komt.

Met UV-filters of een neutraal filter bescherm je ook het glaswerk van je lens. Je kunt voor al je lenzen een filter kopen, maar let hierbij wel op de verschillende diameters van je lenzen. Het kan dus zijn dat je voor elke lens een andere maat filter moet aanschaffen.
Zo’n neutraal filter is puur bedoeld als bescherming van het glaswerk op je lens. Het oppervlak van het filter is beter bestand tegen krassen en het licht wat erdoorheen komt wordt zo ongefilterd mogelijk doorgelaten.

Ineke

Merk je nou dat er wat zandkorrels of waterdruppels op je lens zijn gekomen bij een dag op het strand? Veeg dit dan absoluut niet schoon met je t-shirt! Dit kan namelijk diepe krassen op je lens veroorzaken. Zorg dat je schoonmaakspulletjes bij je hebt in je cameratas, waardoor je allereerst met een blaasbalg het eerste vuil kunt wegblazen. Zoek een beschutte plek voordat je de lens gaat poetsen, want anders blijf je bezig. Eenmaal thuis van het dagje strand, zorg dan dat je de hele cameratas even leeghaalt zodat het zand wat je meegenomen hebt van het strand uit je tas verdwijnt.

Als laatste tip: ga op het strand niet je accu, objectief of geheugenkaartje verwisselen, want met de wind op het strand komt vrijwel altijd zand mee en deze wil je niet in je camera hebben. Ga dus ook hiervoor naar een beschutte plek en verwissel daar zo nodig je accu of geheugenkaart.

Smoelt

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 handige accessoires voor fotografen

5 tips die iedere beginnende fotograaf moet weten