in

Fotografie accessoires voor de lente – voorbereiden op het nieuwe seizoen!


3 maart 2021, 08:50

De lente komt er weer aan, dus de camera kan – voor zover dat het geval is – uit het vet worden gehaald. Mooi weer, bloeiende natuur en meer mensen op straat betekent meer onderwerpen om te fotograferen. We geven je een aantal tips om goed voorbereid op pad te gaan voor de mooiste lentefoto’s.

Er zijn maar weinig dingen zo welkom als de lente, ieder jaar weer. De winter heeft natuurlijk ook zijn charmes, maar de lente is voor veel mensen toch een heel stuk plezieriger. Dat geldt zeker voor fotografen, want in de lente wordt de wereld toch een stukje fotogenieker en het weer om op pad te gaan een stuk aantrekkelijker. Dat betekent dat je vaker op straat en in de natuur te vinden zal zijn met je camera. Hoe kun je jezelf het beste voorbereiden en kiezen voor de juiste lente-apparatuur?

Grote schoonmaak

Een fototas is net als een huis: ook je tas heeft na een jaar intensief gebruik behoefte aan een schoonmaakbeurt. Het ligt er natuurlijk aan hoe intensief je hem gebruikt, maar een inventarisatie van de spullen die zich in alle vakjes en compartimenten hebben verzameld kan nooit kwaad. Geheugenkaartjes, batterijen, kabels en lensdoekjes; alles komt voorbij. Kijk wat je nodig hebt en wat er misschien wel onnodig in je tas zit. Kijk ook naar wat er eventueel mist, want een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk.

Als je toch aan het schoonmaken bent: een opgeruimte computer is ook niet verkeerd. Rangschik je beelden en kijk of je backup-strategie nog werkt en op orde is. Neem de tijd voor een goede ordening van je beelden, zodat ze veilig zijn en je ze gemakkelijk weer terug kunt vinden.

Apparatuur

Kijk ook eens kritisch naar je apparatuur en of dat er misschien uitbreiding of verandering nodig is. De lente is bij uitstek het seizoen voor het fotograferen van de bloemetjes en de bijen. Een macro-objectief is daarom een uitstekende keuze. Misschien heb je nog nooit macrobeelden gemaakt? Dan is de lente natuurlijk hét moment om daarmee te beginnen, met al haar knoppen, bloemen en kleuren.

Om bij al die natuur in de buurt te komen kun je ook eens kijken naar kniestukken die je op je broek kunt vastmaken, zodat je comfortabel en zonder schade of vieze broek een laag standpunt op kunt zoeken. Een kussentje of vuilniszak werkt natuurlijk ook, maar die moet je iedere keer bewust verplaatsen en kniestukken bewegen automatisch met je mee. Wel zo handig, want je aandacht moet natuurlijk voor honderd procent uitgaan naar het fotograferen.

Hoewel het steeds langer licht is in de lente, is ook een statief een prima investering. Een goede landschaps- of natuurfoto wordt vaak met behulp van een statief gemaakt, om zo een lange sluitertijd te kunnen gebruiken. Dat is vaak nodig om met een klein diafragma te werken en daarnaast toch genoeg licht in je beeld te krijgen. Daarnaast geeft een goed statief je een hoop vrijheid en marge tijdens je werk, waardoor je meer kans hebt op goede beelden – bijvoorbeeld ook in de avond of schemering.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Landschappen in Nederland: tips om heuvellandschappen te fotograferen

Je huisdier fotograferen: een aantal basistips