in

Fotografie in Limburg

Eline Sips 

Dat je in Limburg prachtige foto’s kan maken is natuurlijk vanzelfsprekend, maar waar in Limburg moet je precies zijn? We geven je een aantal toplocaties en tips waar Limburg op zijn mooist is!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Brunssumerheide

Glooiende Limburgse heuvels met een paarse gloed vind je op de Brunssumerheide! Door het gebied lopen meerdere wandelroutes die je lang de weidevelden, vennen en bossen brengen. Aan diersoorten is er ook geen gebrek want je vindt er vanalles! Van reeën tot rupsen en van schapen tot salamanders. Met een beetje ‘geluk’ kan je zelfs een ringslang tegenkomen!

Jack61

Amerikaanse begraafplaats Margraten

Een van de meest indrukwekkende locaties in Limburg is waarschijnlijk wel de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Hier liggen zo’n 8.000 gesneuvelde soldaten begraven, ieder geëerd met een wit marmeren kruis of davidsster. Naast deze zee aan kruisen is er nog een hoge toren en een prachtig beeld om de vrijheid te eren. De begraafplaats is vanwege de rechte lijnen een perfecte plek om te oefenen met beeldrijm en symmetrie. Verlies jezelf echter niet in het fotograferen maar houd respect voor de locatie!

halma

Eijsder Beemden

Natuurliefhebbers kunnen in het zuidelijkste puntje van Limburg terecht in de Eijsder Beemden. Het natuurgebied loopt langs de maas en bestaat uit kleine meertjes en plassen, dichtere stukken bebossing en open grasweiden. Op het gebied van macrofotografie is er genoeg te zien. Naast bloemen en planten zijn er namelijk veel vlinders en andere insecten te vinden. Ook lopen er nog paarden en runderen rond en zijn er veel verschillende soorten (water)vogels!

Eline33

Maasvallei

Bij Stevensweert tref je het begin van de maasvallei. Een uitgestrekt stuk natuur vol riviertjes, plassen en weilanden. In het gebied zijn dan ook veel watervogels te vinden, maar er grazen ook koeien. In het voorjaar staan meerdere stukken van het landschap in bloei. Niet vergeten om regenlaarzen mee te nemen bij een wandeling, sommige stukken zijn namelijk erg drassig!

gregor56

Maastricht

Vanzelfsprekend is ook de Limburgse hoofdstad ontzettend fotogeniek. Het centrum is vooral in de winter sfeervol verlicht en daardoor zeer geschikt voor avondfotografie. Tijdens Magisch Maastricht wordt er zelfs extra uitgepakt! Daarnaast is er qua architectuur een mooie afwisseling tussen oud en nieuw. Zo ligt de klassieke St. Servaasbrug uit de 13e eeuw, pal naast strakke moderne Hoge Brug. Ook voor straatfotografie leent de stad zich uitstekend. De leuke geveltjes en geplaveide straatjes zijn een prima setting om passanten en toeristen te fotograferen.

mdwaard

Monumenten

Limburg staat niet alleen bekend om de prachtige natuur, er zijn ook indrukwekkende monumenten te bezoeken. Kastelen, ruïnes, groeven en grotten. Limburg staat er vol mee! Kastelen zijn door heel de provincie te vinden. In Eijsden ligt Laag Caestertburg met daarbij een prachtige kasteeltuin. In het noorden liggen de ruïnes van Bleyenbeek. Rond Maastricht is fort Sint Pieter te vinden en bovendien is er ook nog een aardig gangenstelsel te vinden in de grotten. Neem wel een flitser mee want niet alles is even goed verlicht!

zy-co

Cultuur

Ook op het gebied van cultuur is er genoeg te vinden in Limburg. Natuurlijk viert de gehele provincie carnaval. Vrijwel ieder klein dorpje heeft zijn eigen optocht met prachtige praalwagens. Op een zonnige carnavalsdag springen de kleuren je tegemoet! Ideaal om eens met wat mooie portretten aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel andere evenementen in de dorpen te vinden zoals sacramentsprocessies en schuttersfeesten. Hierbij is vaak het hele dorp betrokken en trekken fanfares en harmonieën de straat op om het feest extra op te luisteren!

FraNikon

Het Heuvelland

Het heuvelland beslaat een groot gedeelte van Zuid-Limburg. Grofweg loopt het vanaf de onderste grens tot de hoogte van Heerlen. Door het gebied stromen de riviertjes de Geul en de Gulp. Het heuvelland is het mooiste vast te leggen vanaf een van de vele heuvels. Je kan dan uitkijken over de kleine dalen. Door de vele akkers en stukken bos lijkt het net een lapjesdeken. Het is het perfecte gebied voor landschapsfotografie! Extra mooi is het gebied rond maart/april als de bloesem in de vele fruitbomen begint te bloeien!

hub1953

Sport

Natuurlijk staat Limburg op sportief-gebied ook alles behalve stil! In Venray ligt een racebaan waar jaarlijks meerdere evenementen zijn. Perfect om te oefenen met panning! Daarnaast zijn er ontelbare wielerevenementen te bezoeken. De bekendste, de Amstel Goldrace, is ideaal om landschappen met sport vast te leggen. Zoek je liever iets bij het water? Rond Roermond zijn er, met mooi weer, op de plassen veel watersporters te vinden. De ideale plek om te oefenen op scherpte en snelheid!

KOGAFOTOGRAFIE

Nog meer inspiratie?

Limburg kent dus prachtige locaties. Wil je nog meer zien, check dan onze speciale collectie vol met prachtige foto’s uit deze provincie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips om je eigen fotostudio te beginnen

6 belangrijke tips voor concertfotografie