in

Foto’s weer synchroniseren met je Lightroom bibliotheek

Door mappen te synchroniseren, kun je voorkomen dat je zorgvuldig opgebouwde fotoverzameling onbedoeld in de war raakt. Dat kan namelijk gebeuren wanneer je de gouden regel negeert dat het aanmaken van mappen en het verplaatsen van foto’s moet gebeuren in Lightroom zelf – niet in Windows Verkenner en niet in Mac Finder.

Ben je buiten Lightroom bezig geweest met het verplaatsen van je foto’s? Dan kun je Lightroom weer ‘kloppend’ maken door mappen te synchroniseren. Hoe dat gaat, laten we je hier zien. En kun je vervolgens goed met deze functie omgaan? Dan is werken buiten Lightroom om toch niet altijd zo ‘fout’ als we eerder beweerden.

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Een overzicht van de map ‘2021 – Vakantie’ in Lightroom.

Wijzigingen buiten Lightroom om

Kijk eens goed naar de afbeelding hierboven. Hier zie je dat de actieve map de map met de naam 2021 – Vakantie is. Achter de mapnaam zie je het getal 396 staan. Dit geeft aan dat we 396 foto’s in die map hebben staan. Zouden we nu nog extra foto’s aan deze map willen toevoegen, dan zouden we foto’s kunnen importeren, of foto’s in een map van de bestaande Bibliotheek kunnen selecteren en deze verslepen naar de doelmap. In dat geval werken we keurig binnen Lightroom. Maar wat als we toch Lightroom verlaten en buiten Lightroom om gaan werken?

De mappen met foto’s die je in Lightroom ziet staan, hebben uiteraard een fysieke locatie. Onze map 2021 – Vakantie staat in de map Afbeeldingen van onze Mac. Deze kunnen we simpelweg opzoeken en openen in Mac Finder. Werk je op een Windows-machine, dan kun je je map opzoeken in Windows Verkenner. Sluit Lightroom af en zoek de betreffende map.

De map ‘2021 – Vakantie’, met alle foto’s op onze Mac.

Stel nu dat we in deze map foto’s hebben staan die er niet thuishoren. Dan kunnen we deze foto’s verwijderen. De beste manier was om dit te doen in Lightroom zelf, maar deze werkwijze laten we dus nu bewust even los. We selecteren drie foto’s in onze map 2021 – Vakantie en verplaatsen deze naar de prullenmand. Gewoon in Mac Finder of Windows Verkenner. Lightroom is immers voorlopig afgesloten.

We verwijderen eerst drie foto’s die niet in deze map thuishoren.

Vervolgens bedenken we ons dat we nog een aantal foto’s hebben die toegevoegd hadden moeten worden aan deze map. Deze zijn we vergeten mee te nemen tijdens het importeren in Lightroom. Hiervoor pakken we onze geheugenkaart en verplaatsen de gewenste foto’s van die geheugenkaart naar de map 2021 – Vakantie. In ons voorbeeld voegen we zes afbeeldingen toe. Deze kopiëren we dus van de geheugenkaart naar de specifieke map.

Vervolgens voegen we zes andere foto’s toe aan deze map.

Lightroom bijwerken

Onze map 2021 – Vakantie bevatte aanvankelijk 396 foto’s. We hebben er drie verwijderd en zes toegevoegd, waarmee het nieuwe totaal op 399 foto’s is gekomen. We verlaten Mac Finder of Windows Verkenner en starten Lightroom Classic op. Met het verwijderen en verplaatsen zijn we immers klaar.

We komen terug in de Bibliotheek van Lightroom Classic en gaan terug naar de map 2021 – Vakantie. En daar blijkt iets vreemd aan de hand. Achter de mapnaam staat nog steeds het getal 396, terwijl er 399 foto’s in de map staan. Als je goed naar de miniaturen kijkt in het midden van je scherm, zie je een drietal foto’s staan met een uitroepteken. Die foto’s kan Lightroom niet vinden, terwijl Lightroom denkt dat ze er wel zijn. En mochten we nu op zoek gaan naar de zes nieuwe foto’s … vergeet het maar. Die zijn niet door Lightroom opgenomen. De reden? We hebben buiten Lightroom om gewerkt. Lightroom weet daardoor nu niet wat we gedaan hebben en wat de aanpassingen in de Bibliotheek moeten zijn.

Na de wijzigingen keren we terug naar Lightroom Classic, waar uitroeptekens aangeven dat iets niet klopt.

Om die Bibliotheek weer kloppend te krijgen (en de drie verwijderde foto’s ook daadwerkelijk uit Lightroom te verwijderen en de nieuwe foto’s daadwerkelijk toe te voegen), moeten we de betreffende map synchroniseren. Ga hiervoor met je muisaanwijzer naar de betreffende map, in ons geval 2021 – Vakantie. Klik hierop met je rechtermuisknop en kies voor Map synchroniseren. Er verschijnt nu een venster, en Lightroom gaat op zoek naar de wijzigingen die het heeft gevonden. Zo ontdekt Lightroom dat er zes nieuwe foto’s gevonden zijn terwijl er drie ontbreken: de zes foto’s die we handmatig toegevoegd hebben en de drie foto’s die we naar de prullenmand hadden verplaatst.

Kies voor Map synchroniseren.

Lightroom geeft aan wat de wijzigingen zijn.

Klik nu op Synchroniseren. Lightroom zal zichzelf bijwerken door de toegevoegde foto’s op te nemen in de Catalogus en de verwijderde foto’s ook daadwerkelijk te verwijderen. Nadat het bijwerken gebeurd is, zullen ook de weergegeven aantallen achter de mappen weer kloppen. In ons geval is het aantal foto’s nu keurig bijgewerkt naar 399. Werk je dus af en toe om Lightroom heen, dan is het belangrijk om je mappen te synchroniseren. Zo blijft de catalogus actueel en hoef je niet bang te zijn voor allerlei vreemde aanduidingen zoals de eerdergenoemde uitroeptekens.

De map is bijgewerkt en de nieuwe foto’s zijn opgenomen en geïmporteerd.

Periodiek synchroniseren 

Om Lightroom in topconditie te houden, kan het raadzaam zijn om periodiek je mappen te synchroniseren. Ook al heb je niet bewust iets in Mac Finder of in Windows Verkenner gedaan, en werk je voor jouw gevoel altijd binnen de omgeving van Lightroom, onbewust zul je toch af en toe eens een foto verwijderen uit een map of foto’s toevoegen. Ook buiten Lightroom om. Check simpelweg af en toe je mappen door ze te synchroniseren. Zo houd je Lightroom gezond!

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Adobe Photoshop en Premiere Elements 2024