in

Fotowedstrijd de opdracht: Bokeh

Het is tijd voor een nieuwe opdracht, die ditmaal helemaal in het teken staat van betoverende bokeh! Ongeacht welk fotografiegenre je beoefent, iedereen kan meedoen. Wil je die boterzachte bokeh vastleggen? Lees onze tips en deel je beste bokeh-foto met ons!

Bovenstaande foto: Jazzmine – SONY A1 · ISO 1000 · F 6,3 · 1/2000 SEC · 448 MM 

Zo doe je mee!

Heb jij al een haarscherp idee voor een foto met boterzachte onscherpte? Upload dan jouw resultaat op Zoom.nl met de tag ‘opdracht bokeh’, en wie weet win je een Lowepro Adventura SH 140 II cameratas en staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 7 januari.

Tips om een foto met een mooie bokeh te maken

Diafragma

Stel voor de mooiste onscherpteweergave (want dat bedoelen we in feite met de term ‘bokeh’) je camera in op de grootste diafragmaopening (laagste F-getal) die je lens toestaat. Als je bijvoorbeeld een lens hebt met een laagste diafragmawaarde/F-getal van F 1,8, stel dan ook F 1,8 in. Dit zorgt voor de kleinste scherptediepte en de meest zachte achtergrond.

Tijdens een wandeling aan de rand van een natuurgebied zag ik enkele hazenpootjes langs het pad. Ik pakte meteen mijn camera met Lensbaby Twist erop en had een licht beeld in gedachten met een spatje kleur. Ik wilde weinig herkenbaars in de achtergrond, want die was daar niet mooi. Helaas kwam al snel een grote hond langs, die niet was aangelijnd en alle hazenpootjes platstampte. Op eentje na, maar die had een beschadiging. Ik was teleurgesteld, maar bleef toch nog even. En ineens zag ik er toch een mooi beeld in, alsof het een bloemblaadje is dat is gaan hangen.
BIANCA VERMEER, #BIANCAVERMEER
CANON R · ISO 800 · F 2,8 · 1/2000 SEC · 60 MM

Achtergrond

Zorg ervoor dat je onderwerp zich op enige afstand van de achtergrond bevindt. Hoe groter de afstand tussen je onderwerp en de achtergrond, hoe waziger en zachter de bokeh zal zijn.

Bokeh-bollen

Om die kenmerkende bokeh-bollen te krijgen, fotografeer je tegen een achtergrond met kleine lichtpuntjes. Dit kunnen bijvoorbeeld kerstverlichting, kaarsen of reflecties van de zon op waterdruppels zijn. De kleine lichtpuntjes zullen veranderen in grote, ronde bokeh-bollen als ze buiten de scherptediepte zitten.

Papegaaiduiker op een eiland voor de kust van Ierland. Je moet er wat voor over hebben om deze mooie vogels te fotograferen. Ze flapperen vaak met hun vleugels terwijl ze op het land zitten. Het vereist geduld om een foto te maken terwijl ze hun vleugels spreiden. De bokeh-bollen komen van de zon op de golven. Ik heb door de vegetatie heen gefotografeerd en kreeg daardoor de patronen van de bloemetjes in de bollen. De korte sluitertijd is omdat ik de papegaaiduikers ook graag in vlucht fotografeer, en alles ingesteld staat voor als ze wegvliegen.
JASMIJN WEENINK, #JAZZMINE
SONY A1 · ISO 1000 · F 6,3 · 1/2000 SEC · 448 MM

Winnen? Aan de slag!

Heb jij al een haarscherp idee voor een foto met boterzachte onscherpte? Upload dan jouw resultaat op Zoom.nl met de tag ‘opdracht bokeh’, en wie weet win je een Lowepro Adventura SH 140 II cameratas en staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 7 januari.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met een reportageflitser: de flits de baas

Nauwkeurige kleuraanpassingen met Puntkleur in Lightroom Classic