in

Frequency Seperation Techniek11 september 2015, 13:05

In dit artikel neem ik je mee naar de werking van de Frequency Seperation Techniek. Deze is inmiddels al bij veel mensen bekend om bijvoorbeeld prachtige retouching toe te passen op de huid van het model met behoud van de texturen hierin.

Daarnaast heb ik als download hierbij de acties die ik heb gemaakt ter beschikking gesteld zodat je snel aan de slag kunt zonder alle stappen zelf te hoeven maken. Onderstaand leg ik, voor de nieuwsgierigen onder ons, wel uit hoe je deze stappen zelf kunt nemen. Zo krijg je meteen meer inzicht in de werking en opbouw.
Download hier de Nederlandse versie Frequency Seperation actie (.atn) voor Photoshop
Download hier de Engelse versie Frequency Seperation actie (.atn) voor Photoshop

Wat houdt de techniek in?

Door een afbeelding te splitsen in een low- en high frequency gedeelte krijg je het beste uit twee werelden. Op de low frequency werk je (vooral) met je tonen en kleuren terwijl je op het high frequency gedeelte werkt met de texturen van de afbeelding. Zo kun je prachtige ‘blends’ maken op de low frequency zonder de texturen te verliezen. En andersom behoud je de tonen en kleuren als je de texturen aan wilt passen. Dus een perfecte huid zonder verlies van detail wat een afbeelding zeer ten goede komt.

Hoe bouw ik deze techniek op?

De onderstaande stappen zijn gebaseerd op de door mij gemaakte Photoshop acties. Mocht je al enkele lagen hebben staan dan ga je eerst naar de bovenste laag toe. (De actie zorgt zelf voor deze stap.) Vervolgens maak je een samengestelde afbeelding van alle lagen door cmnd (ctrl) + option (alt) + shift + E gelijktijdig in te drukken. Deze nieuwe laag kopieer je door cmnd (ctrl) + J in te drukken. De onderste laag hernoem je ‘low frequency’ (LF) en de kopielaag hernoem je naar ‘high frequency’ (HF). De bovenste laag zet je even op onzichtbaar. Op de LF laag pas je nu een gaussiaans vervagen filter toe. Van belang is dat je de waarde kiest die de tonen/kleuren mooi blend zonder over de top te gaan.

Zet vervolgens de HF laag weer op zichtbaar en selecteer deze. Ga nu naar menu: afbeelding – afbeelding toepassen (apply image) en kies de waarden afhankelijk van of je op dat moment werkt met een 8- of 16 bit afbeelding. (Dit kun je zien door in Photoshop in de bovenbalk te kijken naar de bestandsnaam. Daarachter staat dan een /8 of een /16) Onderstaand de waarden afhankelijk van het aantal bits.

8 bit variant
16 bit variant

Je ziet nu een laag die vooral grijs is met detaillijnen daarin. Kies in de overvloeimodus van deze laag lineair licht. Je ziet nu dat het grijs verdwijnt en de afbeelding oogt of je niets hebt aangepast. Dit hoort ook zo te zijn. Dan heb je alle stappen juist uitgevoerd! Voor het gemak selecteer je zowel de LF als de HF laag en maak je hier een groep van door te drukken op cmnd (ctrl) + G.

Video tutorial

Voor mijn verdere workflow en hoe je de acties kunt installeren bekijk onderstaande videotutorial.

Uitvoeren actie

Bij het uitvoeren van de actie kun je onderstaande foutmelding krijgen.

Dan werk je waarschijnlijk direct vanaf je achtergrond laag. Klik dan op ‘doorgaan’ de actie zal zich dan verder gewoon afdraaien.

Na uitvoeren van de actie zal deze in je lagen paneel er zo uit moeten zien.

Veel succes en plezier met de acties. Hopelijk helpt het je om nog betere retouches te maken.

Voorbeelden voor en naMis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Onderwerp en compositie bij lichtsporen

6 tips voor het fotograferen van koeien