in

Gebruik de kerstverlichting creatief in je fotografie


7 december 2019, 13:57

Sinterklaas is het land weer uit en daarom is het tijd om de kerstboom, kerstballen, lampjes en andere snuisterijen weer uit de kast te halen. Die elementen geven je huis meer sfeer, maar ze kunnen daarnaast ook erg leuk uitpakken op beeld. Zo gebruik je de kerstverlichting creatief in je fotografie.

Als je graag creatieve foto’s maakt is verlichting vaak een grote inspiratiebron in je foto’s. Het contrast tussen licht en donker en de manier waarop een lichtbron de onderwerpen in de omgeving beïnvloedt is altijd een aantrekkelijk element in foto’s. Kerstverlichting geeft je daarnaast een hint naar de gezellige donkere dagen rond Kerst en het fotograferen van feestelijke kerstverlichting is daarom natuurlijk extra populair. Daarnaast worden er traditioneel al meer foto’s gemaakt rond de feestdagen, waardoor de kerstboom en andere kerstversieringen veel op foto’s verschijnen.

Om creatieve foto’s te maken met kerstverlichting is het allereerst belangrijk dat je weet hoe je dat soort foto’s technisch het beste kunt maken. Het is belangrijk dat het effect van de verlichting goed in de foto terechtkomt en daarom is het belangrijk om te weten dat je daar bepaalde instellingen voor nodig hebt. Om de lichtjes goed te kunnen zien is het belangrijk dat de omgeving donker is. Ga dus niet flitsen, maar gebruik instellingen die de sfeer in de ruimte in tact laten. Die instellingen zijn voor iedere situatie natuurlijk anders, dus experimenteer hiermee.

Bokeh

Verlichting in de onscherpe achtergrond van je foto in combinatie met een groot diafragma (een klein f-getal) geeft al snel een prachtig effect. De lichtbronnen in de achtergrond – bijvoorbeeld de lichtjes in de kerstboom – lichten dan op als fraaie lichtballen. Als je graag zo’n foto maakt is het van belang dat de verlichting zich dus in de onscherpte bevindt. Neem een onderwerp in de voorgrond in focus en zorg dat de bewuste verlichting zich ergens in de achtergrond bevindt. Bij de juiste instellingen – laten we zeggen: een groot diafragma, een relatief lage iso-waarde en een middellange sluitertijd – krijg je dan sfeervolle bokeh-ballen in je kerstfoto. Zorg ervoor dat je een statief gebruikt als je bij deze instellingen (met name de sluitertijd is dan een probleem) moeite hebt om een scherpe foto te maken.

Kerstballen in combinatie met verlichting

Een ander leuk effect kun je bereiken door een glimmende kerstbal te fotograferen waarin de kerstverlichting weerkaatst. Zo krijg je een sfeervol en bijna abstract beeld waarbij je twee keer moet kijken om te zien wat zich nu eigenlijk afspeelt in de foto. Zo’n foto lukt het beste als je dicht op de kerstbal fotografeert en ervoor zorgt dat je scherpstelt op de ‘scene’ die zich in de reflectie van de kerstbal afspeelt. Dat komt best nauw, daarom is het handig om in dit geval handmatig scherp te stellen. Op die manier kun je extra nauwkeurig scherpstellen en precies het goede in focus nemen. Overigens is een meer algemene scherpte fraaier als je wat meer omgeving je foto hebt – als enkel de ‘scene’ in de kerstbal scherp is lijkt de rest van de plaat al snel onscherp.

Sterren

Een algemene tip bij het fotograferen van verlichting is deze: wil je graag van die mooie ‘sterretjes’ rondom je verlichting creëren, dan is het goed om met een wat kleiner diafragma te werken (een groot f-getal). Het is afhankelijk van je apparatuur, maar zo’n beetje vanaf f/7.1 verschijnen er mooie sterren rondom de verlichting. Vaak betekent het gebruik van het grotere diafragma dat een scherpe foto maken een uitdaging wordt, zeker binnenshuis. Gebruik in dat geval een statief.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je de beste high-key en low-key portretten

Aankooptip: aan welke eisen moet een goede portretlens voldoen?