in

Gebruikersreview: Pentax K-3 II14 december 2015, 10:47

Wie niet groot is moet slim zijn, is het devies van deze nieuwe Pentax K-3 II. En daar is geen woord aan gelogen. Marielle Verbruggen kreeg deze camera een weekje thuis om haar oordeel te vellen.

Zelf fotograaf ik met een Nikon en moest even wennen aan de knopjes op deze Pentax K3 II. Dus heb ik wel even de handleiding nodig gehad om de knopjes te leren kennen en te weten hoe deze in te stellen zijn. De camera stelt snel scherp. Wel moest ik even wennen aan de reactiesnelheid van de ontspanner. Je hoeft deze maar heel licht aan te raken. Het toestel ligt verder goed in de hand en is handzaam. Erg handig vind ik de waterpas die erop zit en die je ook terugziet in de zoeker. Op de camera zit een 18-55 mm kitlens.

Lange sluitertijd

Toen het wat donkerder werd, heb ik uitgeprobeerd of er met een lange sluitertijd nog uit de hand te fotograferen is. Ik moet zeggen dat dit prima lukt met deze Pentax K3 II. Met deze instellingen lukt me dat met mijn eigen camera niet. Ik heb geen erg vaste hand, maar bij zonsondergang ging het prima. Ook hoeft de iso minder snel omhoog dan ik gewend ben. Een nadeel van de K3 II vind ik het patroon dat in de zoeker te zien is. Hierdoor is het lastig beoordelen of ik goed heb scherpgesteld. Ik houd van macrofotografie en daarom probeerde ik in de eigen tuin met de Pentax ook een paar macrobeelden te schieten. Ondanks het ontbreken van een macrolens vond ik de resultaten heel aardig.

Sedum uit eigen tuin. ISO 200 – F 5,6 – 1/60 SEC – 55 MM

Pixelshift

De camera heeft een pixelshift-truc. Dan maakt hij vier verschillende opnames waarbij de sensor na de opname telkens een pixel opschuift. Zo worden van elke pixel de daadwerkelijke rood-, groen- en blauwwaardes bepaald. Deze optie is alleen uit te voeren op een statief en bij onderwerpen die niet bewegen.

Geheugen

Er zit een grote batterij in, waar je lang foto’s mee kunt maken. Ik heb een hele dag foto’s gemaakt en de batterij staat nog steeds op de volledige drie streepjes. Handig is dat er plaats is voor twee sdkaartjes. Dit is fijn voor als je veel foto’s wilt maken in raw. De foto’s worden op de sd-kaart op datum in een map weggeschreven. Dit is handig als je op meerdere dagen foto’s hebt gemaakt. Je kunt zo de gewenste foto’s snel terugvinden en selecteren.

Koeien in de wei. ISO 200 – F 8 – 1/640 SEC – 35 MM

Instellingen

Als je geen Pentax gewend bent, moet je even wennen aan de knoppen en zoeken in het menu naar de instelmogelijkheden, maar met de handleiding kom je er wel uit. Het is fijn dat je een apart wieltje hebt voor het instellen van diafragma en sluitertijd. Dit is in het gebruik erg gemakkelijk.

Conclusie

Een prima camera met veel mogelijkheden voor de gevorderde fotograaf: veel instelmogelijkheden, handzaam en mooie beelden.

Zoom’s oordeel

Wij gaven deze camera een 7,8. Lees hier onze complete review!

Zonsondergang bij ons op de dijk. ISO 200 – F 11 – 1/125 SEC – 55 MM

Marielle stelt zich voor
“Ik ben Marielle Verbruggen, 41 jaar en al jaren bezig met fotografie. Vorig jaar eindelijk een spiegelreflex gekocht, de Nikon D5200, en een cursus gevolgd om het fotograferen onder de knie te krijgen, aangevuld met specifieke workshops. Vanaf dat moment kijk ik anders naar composities. Mijn interesse gaat uit naar urbex, macro en landschapsfotografie.
mariellev.zoom.nl

Ook een camera testen?

Ben jij een actieve fotograaf met een vlotte pen en zou je zelf wel eens een camera willen testen? Aarzel dan niet en stuur een mailtje met als onderwerp Gebruikersreview naar redactie@zoom.nl. Wie weet staat jouw verhaal dan de volgende keer in Zoom.nl magazine.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Alles over fullframe en cropframe sensoren. Deel 3: het effect

Cameragadget: Cam-Fi remote controller