in

Gebruikersreview: Wildlife met de Sigma 60-600mm in Zuid-Afrika


21 februari 2020, 11:21

Voor deze gebruikersreview nam blogger Carolien Zwerver de Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports mee naar Zuid-Afrika. Aan de hand van voorbeeldfoto’s deelt ze haar praktijkervaring met dit bijzondere zoom-objectief en vertelt ze hoe het was om wildlife te fotograferen op safari.

Hoewel ik al veel gereisd heb, was Afrika nog onbekend terrein voor mij. Door alle beelden die je ervan voorbij ziet komen had ik me wel een beeld gevormd in mijn hoofd. Ik wist welke dieren bijzonder waren om te zien en welke je in overvloed tegenkomt. Maar toen ik voor het eerst oog in oog stond met een paar zebra’s, was ik al helemaal onder de indruk. Al wist ik dat zebra’s zeker niet bijzonder zijn om te spotten, het waren voor mij de eerste, echte zebra’s in het wild. De zwart-witte strepen maken ze bovendien erg fotogeniek én we hadden dubbel prijs want het bleek baby-tijd!


Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports
Canon EOS 6D · ISO 1250 · F 7,1 · 1/500 SEC · 600 MM


Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports
Canon EOS R · ISO 1250 · F 6,3 · 1/800 SEC · 600 MM

Zoom-bereik

Niet alleen de zebra’s, maar vrijwel alle dieren die we gezien hebben hadden kleintjes. Superfijn dus om met een bereik van 600 mm goed in te kunnen zoomen op al die schattige koppies. Bovendien wil je niet te dicht in de buurt komen van dieren met kleintjes omdat ze dan agressiever zijn uit bescherming, dus konden we door het grote zoom-bereik op gepaste afstand blijven.

Toch was ik verbaasd hoe dichtbij we vaak konden komen met de auto, zonder de dieren af te schrikken. Soms stonden er dieren op slechts enkele meters afstand van de weg en dan was ik juist blij dat ik helemaal uit kon zoomen tot 60 mm om het hele dier erop te krijgen of om meer context in de foto mee te nemen. Want alleen het dier maakt niet altijd een interessante foto, je wilt soms ook wat van de leefomgeving laten zien.

Het enorme bereik van dit objectief is dan ook uitzonderlijk. Waar de meeste telezooms beginnen bij ongeveer 150 mm, start deze Sigma al bij 60 mm, waardoor je met één objectief een heleboel situaties aankunt.


Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports
Canon EOS R · ISO 2500 · F 5,0 · 1/500 SEC · 104 MM


Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports
Canon EOS R · ISO 100 · F 6,3 · 1/800 SEC · 179 MM

Diafragma en bokeh

Normaal fotografeer ik veel met lichtsterke objectieven, zoals een 24-70 mm F2.8 of 50 mm F1.8. Het zachte bokeh dat je met een grote lensopening krijgt en waarmee je onderwerp mooi loskomt van de achtergrond vind ik altijd erg fijn. Ik was dus benieuwd hoe het maximale diafragma van F4.5-6.3 van dit objectief zou bevallen.
Ten eerste heb ik op safari met name op sluitertijdvoorkeuze gefotografeerd, waardoor ik helemaal geen last heb gehad van het veranderende diafragma wanneer ik in- en uitzoomde. Dat regelde de camera tenslotte vanzelf. Ik was ook blij verrast over de zachte achtergronden die ik zag. Zeker bij flink inzoomen krijg je een prachtige zachte achtergrond, ook op F6.3. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe sterker het bokeh-effect wordt. Als Sigma het objectief lichtsterker had gemaakt, zou deze alleen maar groter, zwaarder en duurder zijn en dat is nergens voor nodig.


Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports
Canon EOS R · ISO 500 · F 6,3 · 1/500 SEC · 600 MM


Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports
Canon EOS R · ISO 800 · F 7,1 · 1/800 SEC · 413 MM

Formaat en gewicht

Met het flinke zoom-bereik en het kwaliteitsglas dat we van de Sports-lijn gewend zijn, komt natuurlijk wel een flink formaat en gewicht. Maar toch heeft Sigma het nog redelijk compact weten te houden. Het objectief paste prima in mijn cameratas en je kunt er voor korte tijd ook prima even mee uit de hand fotograferen dankzij de goede ingebouwde beeldstabilisatie. Maar om relaxed te kunnen fotograferen en het niet teveel op een workout te laten lijken, zou ik adviseren om bijvoorbeeld een eenpootstatief te gebruiken.


Dankzij de goede stabilisatie kun je er prima mee uit de hand fotograferen


Een eenpootstatief was voor mij de perfecte oplossing om wel flexibel te blijven maar toch extra ondersteuning te hebben om ontspannen te kunnen fotograferen

Tijdens de safari’s kun je niet uit de auto, dus fotografeerde ik alles door het open raam. Ik ontdekte dat mijn volledig ingeschoven eenpoot steunend op mijn stoel, precies de goede hoogte gaf om door de zoeker te kijken en zo ontspannen te fotograferen vanuit mijn luie stoel. Zo heb ik maximaal kunnen genieten en alle details van de bijzondere Afrikaanse dieren goed kunnen bekijken.


Met het eenpootstatief volledig ingeschoven steunend op mijn stoel, had ik de perfecte hoogte en ondersteuning om ontspannen te kunnen fotograferen en genieten


Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports
Canon EOS R · ISO 1250 · F 6,3 · 1/800 SEC · 510 MM

Beeldkwaliteit

De gemaakte beelden zijn mooi contrastrijk en de kleuren worden goed en natuurgetrouw weergegeven. De achtergrondonscherpte is fraai en er is weinig vertekening te zien. Wel is er vignettering te zien, maar dit is voor mij geen enkel probleem omdat dit zo makkelijk op te lossen is in de nabewerking.

Conclusie

De Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports is veelzijdig en de optische prestaties zijn uitstekend. Het objectief stelt lekker snel en accuraat scherp en is daardoor een betrouwbare partner in de praktijk. Het gewicht is fors maar reëel ten opzichten van het grote bereik en uitstekende beeldkwaliteit.

Tot slot is er natuurlijk ook de prijs. De Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports is duurder dan andere Sigma-alternatieven zoals de 150-600 mm Contemporary en Sports objectieven. Maar daar krijg je door het grotere bereik wel extra mogelijkheden voor terug. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je een extra lens bespaart doordat de brandpuntsafstand begin bij 60 mm i.p.v. 150 mm. Een standaardzoom plus deze 60-600 mm geeft je al een volledig pakket. Daarmee is deze Sigma-supertele een indrukwekkend en veelzijdig objectief, die wat mij betreft een blijver is en een fantastische reisgenoot voor volgende avonturen tussen de dieren!

Foto’s: Carolien en Guido Zwerver

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is het voordeel van RAW bij portretfotografie

snowboarder springt op besneeuwde berg

Fotograferen op wintersport