in

Geen inspiratie? Deze 5 opdrachten helpen je op gang.

Leon Goossens 

Het liefst ben je zoveel mogelijk bezig met fotografie. Toch zijn er momenten dat je even geen inspiratie hebt. Herkenbaar? Deze 5 opdrachten van Léon Goossens helpen je op gang.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Je zoekt een nieuwe uitdaging maar het wil je maar niet lukken om een echt goed idee te verzinnen. Ideeën drijven boven maar geen is goed genoeg om echt mee aan de slag te gaan. Herkenbaar? Deze 5 opdrachten helpen je op gang.

1. Muziek fotograferen

Een tijd geleden kocht ik nog wel eens een muziek CD. Tegenwoordig heb ik geen cd-speler meer en download ik mijn favoriete muziek via iTunes of gebruik ik Spotify. Werkt prima en snel maar je mist dan wel dat ouderwetse CD-hoesje. Opdracht: Maak een foto voor een CD-hoesje van je favoriete muziek. Op YouTube vind je ontzettend veel muziekvideo’s. Kies een clip uit die je aanspreekt en ga er zelf mee aan de slag. Wees creatief en geef er je eigen vrije invulling aan. Maar vergeet niet dat een cd-hoesje vierkant is…. Als voorbeeld heb ik zelf gekozen voor het nummer Viva la Vida van de Britse groep Coldplay. Bekijk de videoclip op YouTube eens.

(foto: leongoossens)

2. Dear Photograph

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord maar als je naar de website http://dearphotograph.com/ gaat, zal je wel een lichtje gaan branden. “Wat is het dan?” vraag je je af. Het idee is simpel. Iedereen heeft thuis wel foto’s van vroeger liggen. Opdracht: Zoek een oude foto en ga hiermee terug naar de plek waar deze is gemaakt. Maak op deze plek, met de foto in je hand, een nieuwe foto. Het resultaat is een oude foto die als één puzzelstukje past in de nieuwe foto. Het is een project dat vrij gemakkelijk uit te voeren is.

Tip: Plaats je camera op een statief om onscherpe foto’s te voorkomen.

Het levert fotografisch gezien misschien niet de allermooiste plaatjes op, maar het is leuk om een keer te doen. En je hebt een excuus om weer door je albums met oude foto’s te bladeren.

(foto: dearphotograph.com)

3. Maak een fotoserie

Als fotograaf ben je meestal op zoek naar het ideale plaatje. Een aantrekkelijk landschap bij een opkomende zon, bijzondere architectuur of een leuk, spontaan model. Maar je kunt het ook een keer anders aanpakken door met je foto’s een verhaal te vertellen. Het gaat dan niet meer om die ene geslaagde foto. Opdracht: Maak een fotoserie van een aantal foto’s die bij elkaar horen. Maak vooral veel foto’s. Varieer bijvoorbeeld met overzichtsfoto’s en close-up beelden of zoek juist naar soortgelijke onderwerpen. Achteraf selecteer je de beelden die je wilt gebruiken voor je fotoserie. Een lastige opgave die je dwingt om je foto’s kritisch te beoordelen en alleen die foto’s te kiezen die echt iets toevoegen aan je serie. Kijk eens hoe anderen het hebben aangepakt en gebruik dit als een startpunt voor je eigen fotoserie. Op internet vind je veel verschillende voorbeelden. Op www.nrc.nl/inbeeld vind je dagelijks mooie nieuwe fotoseries van fotojournalisten. Wil je het minder documentair en juist liever creatiever aanpakken, kijk dan zeker ook eens op http://www.pinterest.com/eagerphotos/

Een fotoserie kan ook bestaan uit soortgelijke onderwerpen uit het dagelijkse leven. Kijk goed om je heen en ontdek ze.(foto’s: rmarks)

4. Follow the red line

Selfie is hét woord geworden van 2013. Een selfie is een zelfportret. Meestal een foto die is gemaakt met een smartphone en die verspreid wordt via social media. Eigenlijk zijn het snapshots, snel genomen foto’s. Vaak slecht belicht en van dichtbij genomen wat een raar beeld oplevert. Dat kan natuurlijk veel beter. Opdracht: Maak een zelfportret. Gebruik geen smartphone maar je fotocamera, statief en zelfontspanner! Hoe maak je een geslaagd zelfportret? Bekijk hiervoor de tips van Zoomer Ellen Grondijs. Daarna kun je meedoen met ‘Follow the red line’. Een langlopend project dat bestaat uit zelfportretten van fotografen over de hele wereld. Maak een staand zelfportret en laat je creativiteit daarbij de vrije loop. Zorg er alleen voor dat er een rode draad in de foto zit die van links naar rechts loopt: Letterlijk de rode draad door dit project. En die rode draad mag van alles zijn: een rood lint, een rode lijn die je hebt getekend, een rode tuinslang of toch gewoon een normale rode draad. Heb je eerst wat inspiratie nodig? Bekijk dan de inzendingen van andere fotografen op www.redlineportraits.com

(foto: marjoo)

5. Modern Kubisme

Oude schildermeesters zijn voor fotografen vaak een bron van inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan het ‘Rembrandt licht’. Een licht van boven, onder een hoek van 45 graden. Het verlicht een zijde van het gezicht van het model waarbij aan de schaduwzijde een heldere lichtplek valt op de wang en het oog. Mooi licht dat in de fotografie ook vaak wordt toegepast. Een schilderkunst die rond 1900 ontstond, is het Kubisme. De bekendste schilder van die tijd is Pablo Picasso. Zijn schilderij ‘Les demoiselles d’Avignon‘ vormt het uitgangspunt van deze opdracht. Het schilderij toont vijf prostituees die de kijker aanstaren. Opvallend is dat deze dames er weinig aantrekkelijk uitzien en nogal vreemde lichamen hebben. Een vervreemding die ontstond door vanuit verschillende standpunten te schilderen en dit te combineren in één schilderij. Opdracht: Met Photoshop ga je dit nabootsen en een moderne kubistische beeldmontage maken. Voor een beeldmontage gebruik je normaal verschillende foto’s. Deze keer maak je de montage uit één foto. Maak een mooi portret van een of meerdere personen en knip deze foto in meerdere losse plaatjes. Er zijn geen regels maar blijf wel steeds nadenken over het eindresultaat dat je voor ogen hebt. Voor elk los plaatje maak je een aparte laag. Schuif met deze losse plaatjes en voeg de lagen daarna samen tot één nieuwe laag. Kun je wat hulp in Photoshop gebruiken? In Zoom.nl magazine van februari 2012 vind je een korte uitleg hoe je dit voor elkaar krijgt.

(foto: leongoossens)

Wie is deze auteur?

Mijn naam is Léon Goossens. Zoomer sinds 2006. Getrouwd, trotse vader en woonachtig in het Zuidlimburgse Brunssum. Een fan van Steve Jobs en Apple maar nog steeds zonder eigen Mac… Fotografie is voor mij een hele mooie hobby om creatief bezig te kunnen zijn. Achter de camera maar ook met de pen in de hand. Met een passie voor fotografie én tekst schrijf ik regelmatig op mijn blog en voor Zoom.nl, korte stukjes over fotografie en over foto’s die ik heb gemaakt.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Vogels in vlucht fotograferen

Zo maak je zelf de beste profielfoto