in

Geld verdienen met je foto’s

Robert van Ginkel 

Langzaam lost de crisis op. De Nederlandse economie herstelt zich en de koopkracht neemt weer toe. Maar geld verdienen met het maken van foto’s is nog steeds heel moeilijk. Fotograaf Robert van Ginkel vertelt hoe jij in deze financieel moeilijke tijd toch geld kunt verdienen met jouw grote passie: fotograferen.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Trots. Dat ben ik wel op mezelf. Want dit jaar vier ik dat mijn fotografiebedrijf, RVG Photography, vijftien jaar bestaat. Best een prestatie kan ik je vertellen. De afgelopen jaren is het werkgebied binnen de fotografie steeds kleiner geworden. De concurrentie is groot, grote opdrachtgevers vallen weg en de prijzen voor fotografie gaan steeds meer omlaag. Het is als fotograaf niet makkelijk om je hoofd boven water te houden. Ik hoor het ook van andere fotografie-professionals om mij heen. Lars Boering (directeur World Press Photo) noemt, op een online platform voor fotografen, de fotografiemarkt ‘een onneembare vesting. Een vijandig milieu.’

Het recept voor succesvol fotograaf

Ik merk dat belangrijke opdrachtgevers zoals tijdschriften, (overheids)instellingen en bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening verdwijnen of moeten bezuinigen. Ik fotografeer bijvoorbeeld veel binnen de toeristische sector en ik zie dat deze branche het financieel zwaar heeft en daardoor wat voorzichtiger is met de besteding van het fotografiebudget. Maar ondanks dat ik het nu zwaarder heb dan voor crisis, blijf ik overeind en succesvol. Het is nog steeds mogelijk om geld te verdienen met fotograferen. Hoe? Bij deze mijn hierna-niet-meer-geheime-recept-voor-succes.

Geloof en een Hoop Liefde

Het begint met liefde voor fotografie. Tot mijn negentiende woonde ik in Curaçao. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een goede opleiding zou volgen, dus ze stuurden mij naar Nederland. Ik begon de studie commercieel ingenieur elektrotechniek. Tijdens mijn opleiding had ik een bijbaan in een fotozaak en zo ontstond de liefde en groeide mijn passie voor fotograferen. Ik kreeg mijn eerste klussen als fotograaf en ben mijzelf steeds meer gaan ontwikkelen door te kijken, luisteren, onderzoeken en: door heel veel te fotograferen. Een self made fotograaf dus, net als Chase Jarvis, één van mijn grote voorbeelden. Ook ben ik altijd, hoe moeilijk ik het soms ook had, in mezelf blijven geloven.

Een prachtige locatie in Curacao, vastgelegd omdat: het een heel mooi plaatje is

Talent en kennis

Tegenwoordig kun je een World Press Photo winnen met je iPhone. Dat zegt wel wat. Steeds meer mensen worden geprikkeld om te fotograferen door volautomatische apparatuur en apps zoals Snapseed en Instagram. De creativiteit is duidelijk gegroeid en dat vind ik mooi. Maar dit betekent niet dat iedereen fotograaf is. Naast mooie plaatjes kunnen schieten, heb je in ieder geval basiskennis nodig over diafragma, sluitertijd en ISO waarde, zodat je afkomt van de automatische stand van je camera en meer uit je camera kunt halen. Het is ook belangrijk dat je innoveert en inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en behoeftes.

Zakelijke insteek

Na passie, talent, kennis en creativiteit volgt zakelijkheid. Je wilt tenslotte geld verdienen met je foto’s, toch? Dat ik een commerciële studie heb gevolgd, komt mij nog dagelijks van pas. Daar heb ik geleerd om te denken in concepten en producten. Je moet snappen hoe de markt werkt en zien waar de kansen liggen. Ik las op een online platform voor fotografen dat Ruud Visschedijk (directeur van het Nederlands Fotomuseum) het met me eens is. Volgens hem moeten fotografen harder en zakelijker worden. Dat klinkt wel heel streng vind ik, maar dat hard werken en efficiënt omgaan met tijd en middelen belangrijk zijn, onderschrijf ik helemaal. Ambities mogen ook niet ontbreken. Weten wat je wilt en niet op je stoel zitten en wachten tot iemand vraagt of hij jouw foto mag kopen. Want dat gebeurt niet. Erop uit dus!

Een professionele portretfoto, in opdracht van Mercer (Nederland) B.V.

Mensenmens

Tot slot heb je nog enige sociale skills nodig. Je achter je camera verschuilen en alleen maar prachtige pics schieten is niet voldoende. Je hebt vaak te maken met mensen. Als je fotografeert tijdens een fashionshoot of feest, profielfoto’s maakt of portretten schiet, wanneer je bedrijfsevenementen vastlegt. Als jij je als een grote lomperik gedraagt, zal men je niet snel meer benaderen voor een volgende shoot. Stel je open en hanteer een persoonlijke benadering. Stel mensen op hun gemak, als ze voor de camera staan. Begeleid ze. En, als je fotografeert tijdens belangrijke aangelegenheden: wees aanwezig en toch onzichtbaar.

De stap naar het geld

Zoek exposure

Je hebt alles in huis om een succesvolle fotograaf te worden. Nu is het belangrijk om jouw werk te laten zien. Claim een domeinnaam, kies een makkelijk open source Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress en zet jouw portfolio online. Meld je aan op sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Twitter en laat de wereld weten dat jij er bent als fotograaf.

Maak ook gebruik van (stock)sites zoals YouPic, Werk aan de muur, ShutterstockDreamstime en iStockphoto. Wees wel interactief op deze media, vraag om feedback en maak het niet onpersoonlijk door alleen maar te vragen om ‘like and share.’ Kijk of je in jouw omgeving foto’s mag exposeren in buurthuizen, scholen, kerken, koffiebarretjes, fotozaken en andere winkels. Of verkoop jouw foto’s via Oypo, een online fotowinkel. En doe mee aan wedstrijden!

Vertel het rond

Laat iedereen weten dat jij beschikbaar bent als fotograaf. Breng je eigen netwerk in kaart en laat hen online en offline weten dat jij prachtige foto’s kunt maken. Begin bij je familie, vrienden, kennissen, collega’s, buren. Daarnaast kun je naar zakelijke netwerkbijeenkomsten gaan zoals de Open Coffee Club of bezoek een relevante beurs, afhankelijk van wat je doel is op dat moment. Wil je bijvoorbeeld vaker fotograferen op bruiloften, ga dan eens naar een bruidsbeurs.

Culinaire fotografie in opdracht van Picon Suite, een bed and breakfast in Groningen.

Deel je kennis

Ik merk dat er steeds meer behoefte is aan kennis over fotografie en deze deel ik dan ook graag. Regelmatig geef ik cursussen en workshops en binnenkort ga ik zelfs de grens over met een achtdaagse fotografiereis naar Portugal die ik heb ontwikkeld. Hier is heel veel vraag naar. Zorg ervoor dat jij genoeg kennis hebt en draag dit over op anderen. Laat weten dat jij cursussen en workshops geeft via externe sites zoals bijvoorbeeld Photoworkshops.

Geld verdienen met je foto’s is niet makkelijk. Het vraagt om een investering van tijd, geld en energie maar het is het meer dan waard. Als je niet ambitieus bent, kom je nooit verder. Durf te dromen. Zet de dromen om in doen. En dan doorgaan.


Robert van Ginkel

Robert van Ginkel, dat ben ik! Van mijn passie heb ik mijn beroep gemaakt en sinds 2000 werk ik als commercieel beroepsfotograaf. Ik richt mij op de segmenten reizen & accommodaties, (professionele) portretten, bedrijfsreportages, evenementen en reclame. Ik fotografeer voor bedrijven, tijdschriften, websites, televisie en ook voor particulieren. Daarnaast geef ik regelmatig cursussen en workshops op het gebied van fotografie. Zo heb ik net een fotografiereis naar Portugal ontwikkeld, waarop ik heel trots ben!

Je kunt mijn werk terugzien op www.rvgphotography.nl en www.studiovanginkel.nl.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste fotolocaties om te fotograferen – Den Bosch

Inspiratie voor thuis: rook fotograferen!