in

Gesplitste tinten voor een Hollywood look8 december 2019, 09:34

Veel speelfilms worden geschoten met een typerend kleur-effect, dat we daarom ook wel de ‘Hollywood-look’ noemen. De bekendste variant is waarschijnlijk wat in het Engels ‘Teal & Orange’ genoemd wordt, een combinatie van cyaan schaduwen en oranje hooglichten. Dat gaan we in Lightroom Classic nadoen.

1 Belichting corrigeren

We beginnen uiteraard met de raw-foto op een normale manier te corrigeren, in de Standaard tab van Lightroom Classic. Zorg ervoor dat je een goede doortekening hebt in zowel de hoge lichten als de schaduwen. Bij veel foto’s moet je Hoge lichten daarvoor verminderen en Schaduwen verhogen. Met de Zwarte tinten en Witte tinten schuifjes zorg je er vervolgens voor dat de donkerste pixels (vrijwel) zwart zijn en de lichtste pixels echt (vrijwel) wit. We doen dit ondanks het feit dat we straks de donkerste pixels op een andere manier weer fletser gaan maken. De reden wordt straks wel duidelijk.

Originele foto

2 Gesplitste tinten

Voor het maken van het kleureffect (ook wel ‘colour grading’ genoemd) kunnen we verschillende technieken gebruiken. Wij kiezen voor het blokje Gesplitste tinten, een wat minder gebruikt blok waarmee je een kleur kunt toevoegen aan de hoge lichten en een andere kleur aan de schaduwen. Het is vooral bedoeld om een zwart-witfoto om te zetten naar een zogenaamde ‘dualtone’ foto, maar voor onze Hollywood-look is het ook prima geschikt. Zet het Kleurtoon schuifje van Hooglicht op 25 en het schuifje voor de Schaduwen op 175. Dat levert die oranje/cyaan kleurverdeling op, maar in eerste instantie zie je nog niets. Je moet de hoeveelheid kleur namelijk nog kiezen met beide Verzadiging schuifjes. Begin eens met 50 voor Hooglicht en 20 voor Schaduw, maar je kunt ook een heel subtiel effect maken met beide schuifjes rond de 15. Met het Balans schuifje stel je in welke helderheid nog als hooglicht wordt gezien en wat als schaduw. Zet dit eens op -25. Het kleureffect wordt nu al duidelijk zichtbaar, maar we zijn er nog niet helemaal.

Het kleureffect maken we in het Gesplitste tinten blokje.

3 Zwarte tinten bijwerken

Zwart is geen kleur en een pikzwarte pixel kan je daarom ook niet inkleuren door er kleur aan toe te voegen. Daarom gaan we bewust de meest donkere pixels weer wat fletser maken. We hebben dat niet in het Standaard blok gedaan, omdat we dit op een aparte wijze willen doen zodat we het kunnen opnemen in een eventuele ‘Teal & Orange’ voorinstelling. Ga naar het Kleurtintcurve blok en kies voor de puntcurve. Trek de curve links een beetje omhoog, zodat je de donkerste pixels lichter maakt. Om niet de hele foto fletser te maken, trek je de curve in het midden weer naar zijn oorspronkelijk punt, en maak je er eventueel zelfs een kleine S-bocht in om het overal contrast op peil te houden. Bewaar de instellingen eventueel als een nieuwe ‘Teal & Orange’ voorinstelling (let op dat je alleen Kleurtintcurve en Gesplitste tinten aanklikt).

Resultaat

Bekijk de video

Wil je deze bewerking nog eens kijken op video? In de onderstaande video worden alle stappen uitgebeeld en kun je thuis makkelijk meedoen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aankooptip: aan welke eisen moet een goede portretlens voldoen?

4 trucs om meer uit je accu te halen