in

Gezichtsuitdrukking veranderen van een portret in Photoshop

De gezichtsuitdrukking in een portretfoto volledig veranderen is nog steeds een lastige klus in Photoshop. Maar een wat subtielere verandering, zoals een glimlach toevoegen of juist verwijderen, gaat heel goed met de nieuwste filters.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Uitvloeien

Als de gezichtsuitdrukking in een portretfoto tegenvalt, kun je die natuurlijk in Photoshop proberen te veranderen. Een hele forse ingreep is nog steeds erg moeilijk, omdat het totale gezicht dan zou moeten veranderen, en niet alleen bijvoorbeeld de mond. Maar een wat stuurs gezicht een beetje laten glimlachen, of een glimlachend model juist iets neutraler laten kijken, is wél goed te doen. Omdat Photoshop daar gezichtsherkenning voor gebruikt, moet je een liggend model zoals op deze foto wel even roteren. Je hebt nu twee mogelijkheden. Met Filter, Uitvloeien kun je best veel veranderen, maar zo’n geopende mond dichtdoen is niet zo eenvoudig. Om dit model neutraal te laten kijken, werkt dit filter dus nog steeds niet echt geweldig.

Wil je meer geschikte opties zien voor Photoshop voor fotografen? Bekijk dan hier onze Photoshop livestream!

Dankzij gezichtsherkenning kun je met Filter, Uitvloeien vrij eenvoudig allerlei onderdelen van een gezicht veranderen. Maar zo’n geopende mond sluiten is nog steeds behoorlijk lastig.

Slim portret

Het neurale filter Slim portret (Filter, Neural Filters, Slim portret) werkt heel anders, namelijk met kunstmatige intelligentie (AI). Daardoor kun je wel een onverwacht effect krijgen. Hier ontstaat een beetje kleur bij de ditmaal keurig gesloten mond, omdat die mond wordt gereconstrueerd uit trainingsfoto’s die in kleur waren. Daarnaast is de mond ook minder scherp, misschien doordat de trainingsfoto’s een flink lagere resolutie hadden. Geen probleem: dat valt gemakkelijk op te lossen. Het is wel een goede reden om het resultaat uit te voeren naar een nieuwe laag, zodat je eventueel straks nog delen van de veranderde foto kunt maskeren.

Wil je meer leren over het retoucheren van portretten met Photoshop? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt met Neural Filters.

Met Filter, Neural Filters, Slim portret krijg je wel een mooi gesloten mond. Doordat die wordt gereconstrueerd uit trainingsfoto’s, is de scherpte wat minder en zie je opeens wat kleur.

Mond maskeren

Met Afbeelding, Aanpassingen, Minder verzadiging haal je die kleur weer weg, en met het Verscherpen-gereedschap kun je eenvoudig de scherpte van de mond vergelijkbaar maken met de scherpte van de rest van de foto. Omdat dit filter het hele gezicht aanpast, en niet alleen de mond, kun je eventueel via een masker toch alleen die mond gebruiken en voor de rest van het gezicht de oorspronkelijke foto nemen. Dat is een keuze waarbij de mening van het model misschien ook meespeelt, want zo lijkt het resultaat waarschijnlijk meer op haar dan bij het veranderde gezicht.

Wil je meer informatie over de maskers in Photoshop? In dit artikel nemen we deze optie eens goed onder de loep.

Omdat het filter niet alleen de mond heeft veranderd, maar ook de rest van het gezicht, kun je eventueel met een masker dat laatste weer ongedaan maken en echt alleen die andere mond gebruiken.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 6/7 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we zonnestralen toevoegen aan een portretfoto in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 6/7 2023 is uit!

Workshop Lichttraining met Michiel Fischer: meld je nu aan!