in

Grachtenpanden fotograferen in Amsterdam: tips van fotografen

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam staat bekend om de grachten en smalle grachtenpanden met bijzondere gevels. De huizen zijn hoog, smal en diep, omdat de belasting werd geheven op basis van de breedte van de gevel. We selecteerden een aantal foto’s van de grachtenpanden in Amsterdam om je te laten zien dat je die op talloze manieren kunt vastleggen.

De fotografen leggen bij hun foto uit waarom ze deze locatie, compositie en standpunt kozen. Ook vertellen ze over hun instellingen, de bewerking en geeft elk van hen jou een tip als je hier ook wilt gaan fotograferen.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Annette van Dijk-Leek

Annette van Dijk-Leek (annette-fotograaf)
Fujifilm X100V · ISO 200 · F 2 · 1/2000 SEC · 23 MM

Locatie

Ik was op pad met een aantal straatfotografen. Op het moment dat we eigenlijk richting Centraal Station van Amsterdam liepen, keek ik naar deze locatie. De zon speelde met de laatste zonnestralen. Nog net geen gouden uurtje, maar wel een heel mooie lichtbundel. Dat trok mijn aandacht. Ik kon niet anders dan stilstaan en dit vastleggen.

Ik koos voor deze compositie door de combinatie van de lucht (ik ben dol op wolken en vind een strakblauwe lucht maar saai), het lichtspel, de reflectie op het water, de rondvaartboot en de statige panden die stonden te pronken. Ik vond dat perfect samen passen.

Instellingen

Als ik straatfoto’s (en dus ook deze architectuurfoto) maak, gebruik ik alleen mijn Fujifilm X100V met vaste lens en ingebouwde kleine flitser. Een superfijne camera om mee op pad te zijn. De ingebouwde flits had ik nog aan staan en deze ging ook af, maar dat heeft op deze afstand geen effect. De sluitertijd was slechts 1/2000 seconde bij een diafragma van F 2.

Bewerking

Ik heb de foto nagenoeg niet bewerkt. Alleen gekaderd, in zwart-wit omgezet en het contrast versterkt, en uiteraard rechtgezet.

Tip voor andere fotografen

Dit soort plekken zijn top als je eigenlijk meteen al contrast waarneemt, zoals hier de lucht en reflectie.

Niels Dam

Niels Dam (niels_dam)
Nikon D850 · ISO 100 · F 8 · HDR · 16 MM

Locatie

Dit is een klassiek beeld uit Amsterdam. Het is geen bijzonder originele compositie, maar de foto is wel tijdens het blauwe uur gemaakt om extra sfeer te krijgen. Om de spiegeling in het water zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen, heb ik ervoor gekozen om de waterlijn in het midden van mijn foto te houden.

Instellingen

Gemaakt met een Nikon D850 + Nikkor 16-35 F 4, vanaf statief (Leofoto LQ-324C). Het is een HDR-opname met sluitertijden tussen de 1/8 seconde en 8 seconde. Gemaakt bij F 8 en ISO 100 op 16 mm.

Bewerking

De foto is bewerkt in Lightroom een Photoshop om onder andere de kleuren te optimaliseren en om de waterlijn precies in het midden te krijgen.

Tip voor andere fotografen

Ook al is een compositie/locatie vaak gefotografeerd, laat dit je er niet van weerhouden om zelf ook deze foto te maken. Een niet originele compositie kan ook een hele mooie foto opleveren!

Rob Menting

Rob Menting (robmenting)
Canon 70D · ISO 100 · F 4 · 1/1250 SEC · 10 MM

Locatie

Ik had de toenmalige expositie in de Nieuwe Kerk bezocht en liep tegen 18:00 uur terug naar het Centraal Station. Mijn oog viel op de plaats van de zon in de wolken, de fotomakende familie en de ‘leading line’ van de reling. Ik heb ongeveer vijf foto’s genomen die ik later gesticht heb tot een panorama.

Instellingen

De foto maakte ik met mijn Canon 70D met EF-S 10-22mm F 3 (een Canon zoom-groothoek). Ik gebruikte geen statief (dat had ik niet bij me). Ik wilde zoveel mogelijk op één foto, met zo weinig mogelijk ruis. Ik koos dus de 10mm-stand van het objectief en koos voor iso 100. Dan stelde ik een zo snelle sluitertijd in dat de familie niet bewogen op de foto zou komen. F 4 was een gevolg van de rest van mijn keuzes om tot een goede belichting te komen.

Bewerking

De foto is samengevoegd tot een panorama, en ik heb hem bewerkt in Photoshop. Wat ik precies gedaan heb weet ik niet meer en kan ik niet terugvinden. Vermoedelijk heb ik in de Nik-collection Color Efex Pro 5 gebruikt.

Tip voor andere fotografen

Kijk zeker achterom als je van het centrum terugloopt naar het station!

Miriam Zwart 

Miriam Zwart (miricam)
Apple iPhone 8 Plus · ISO 25 · F 1,8 · 1/40 SEC · 4 MM

Locatie

Amsterdam is een favoriete fotolocatie van me. Zo stads en toch ook een beetje ‘een groot dorp’ door de prachtige oude gevels en huizen. Deze foto is eigenlijk één van de weinige ‘toevalstreffers’ die ik maakte onderweg naar mijn werk. Het was een regenachtige ochtend met nét een beetje zonlicht dat de gevels van de Nieuwezijds Voorburgwal verlichtte. Ik werd er spontaan door geïnspireerd.

Het ging mij om de gevels, maar toen daar geen gewenste foto uitkwam, viel mijn aandacht op een grote plas regenwater. Ik zakte wat door mijn knieën en ging ten slotte zelfs op de knieën. De spiegeling maakte de foto wat surrealistischer. Dat was beter. Toen daar ook nog een toevallige (gehaaste) fietser voorbij kwam, vond ik de foto af en geslaagd: mooi Amsterdam, maar toch ook een beetje de bijbehorende drukte in één foto.

Instellingen

De foto is met de groothoek van mijn telefoon (iPhone 8 Plus) gemaakt. De instellingen zijn 1/40 SEC, ISO 25 en F 1,8.

Bewerking

Ik heb de foto omgezet naar zwart-wit/sepia-kleur. Het contrast heb ik wat verlaagd en de fietser iets donkerder gemaakt, om de herkenbaarheid nog meer te verkleinen. Ik kende deze persoon niet en deze leek ook geen zin te hebben om te stoppen voor een adres-uitwisseling.

Tip voor andere fotografen

Vaak kom ik erachter dat het vooraf beoogde resultaat niet is waar ik echt tevreden mee ben. Als ik andere invalshoeken en/of niet van tevoren bedachte dingen probeer, krijg ik vrijwel altijd een ander – nog leuker – resultaat. Dus: probeer eens spontaan nieuwe dingen uit!

Dick Portegies

Dick Portegies (dipo58)
Canon R · ISO 100 · F 10 · 5 SEC · 16 MM

Locatie

Mijn hoofddoel van dit fototripje was om tijdens het blauwe uur de gracht vast te leggen met het zwarte gebouw, gezien vanaf (toen nog) Restaurant de Haven van Texel aan de Oudezijds Voorburgwal. Maar … toen ik op de Armbrug stond en de mooie spiegeling hier in het water zag, vond ik dit een perfect blauwe-uur-plaatje. Ik heb qua compositie geprobeerd om de Sint Nicolaaskerk op de achtergrond op zowel 1/3 horizontaal als verticaal in beeld te zetten.

Instellingen

Gemaakt vanaf statief met een Canon EOS R en een EF 16-35 L-lens op 16 mm. Het is een HDR van vier belichtingen (5, 10, 20 en 30 seconde), bij F 10 en iso 100. Zo kon ik zorgen voor een mooie balans in het licht.

Bewerking

In Lightroom heb ik de foto’s samengevoegd tot een hdr-foto en deze bewerkt. Daarna heb ik de foto in Photoshop geopend om nog een hijskraan die boven het zwarte gebouw aan de rechterkant uitstak weg te retoucheren.

Tip voor andere fotografen

Vanaf het Centraal Station is deze locatie gemakkelijk bereikbaar (zo’n 10 minuten lopen). In de wintermaanden is het wat minder druk en kun je dus iets makkelijker een goed standpunt vinden zonder dat mensen daar hinder van hebben.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur
  • Veel tips uit de praktijk
  • Kijken naar voorbeelden van anderen
  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wilde paarden en wilde zwijnen fotograferen: fotografietips!

Lijnen aanpassen in Lightroom met Lenscorrecties