in

Hasselblad 907X en CFV 100C

Wie begerig zat te kijken naar een middenformaatcamera als de Hasselblad X2D 100C heeft er een dilemma bij. Met de ultracompacte combinatie 907X en CFV 100C lanceert het Zweedse prestigemerk een geduchte concurrent uit eigen atelier.

Met de zojuist aangekondigde CFV 100C digitale achterwand blaast Hasselblad het modulaire camerasysteem waarmee het merk z’n reputatie opbouwde nieuw leven in. Kern van deze achterwand is een 100-megapixelsensor van middenformaat (44×33 mm), een verdubbeling ten opzichte van de 50 megapixels van het vorige model. Deze is uitgerust met actuele technieken zoals bsi (back-side illumination) en bijna 300 fasedetectie-AF-punten verspreid over het sensoroppervlak. In vergelijking met achterwanden van de vorige generatie gaat het scherpstellen pakweg viermaal zo snel. Portret- en modelfotografen zullen blij zijn dat ook gezichtsherkenning niet ontbreekt.

Koppel dit aan de ultrahoge resolutie en 16 bits raw-bestanden waaruit maar liefst vijftien stops aan dynamisch bereik valt te peuren, en je begrijpt dat landschaps-, architectuur- en studiofotografen die de hoogste kwaliteitseisen stellen in hun handen wrijven. Als extraatje is behalve een kaartsleuf voor CFexpress-geheugenkaarten (Type B) ook nog 1 TB aan ingebouwde opslagcapaciteit aanwezig om al dat moois veilig te bewaren. Naast raw en jpeg wordt heif ondersteund, en ook video staat op het menu, zij het in een bescheiden 2,7K-resolutie.

620 gram

Middenformaat betekent vanouds groot en zwaar. Maar bij de ‘Hassy’ valt dat reuze mee. De hele combinatie weegt zonder accu en objectief slechts 620 gram en de body alleen is nog geen drie centimeter dik, wat mogelijk is doordat de traditionele spiegelreflexzoeker van analoge Hasselblads ontbreekt. In feite lijkt de 907X, oneerbiedig gezegd, eerder een lensadapter dan een camerabody. Het beeld beoordeel je via het aanraakscherm achterop, dat met een diagonaal van 8 centimeter en een resolutie van 2,36 miljoen pixels aan de maat is en in twee stappen omhoog kan worden geklapt. Voor liefhebbers is daarnaast ook een optische doorzichtzoeker leverbaar, evenals een handgreep voor meer houvast.

In principe zijn de 907X en CFV 100C bedoeld om samen te worden gebruikt in combinatie met de line-up van XCD-objectieven voor de X1/2D-camera’s. Maar voor echte puristen is de achterwand eveneens bruikbaar op oudere body’s uit het V-systeem, te beginnen met de iconische 500C uit 1957. Hierdoor krijgen ook de bijbehorende objectieven uit het analoge tijdperk een tweede leven in het digitale. Bovendien kan de achterwand aan een technische camera worden gekoppeld.

Prijs en beschikbaarheid

De Hasselblad 907X en CFV 100C moeten op korte termijn leverbaar worden voor een totaalprijs van € 7.799,- inclusief btw.

www.hasselblad.com

www.transcontinenta.nl 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Godox V1Pro

Tips om tuinvogels te fotograferen!