in

Hasselblad X1D II 50C – Handy middenformaat


26 juni 2019, 10:49

Hasselblad heeft de opvolger aangekondigd van de X1D. De nieuweling heet voluit X1D II 50C en is net als zijn voorganger een middenformaat systeemcamera met zeer compacte buitenmaten.

De nieuwe X1D II 50C heeft 14 stops dynamisch bereik en net als zijn voorganger een 50 megapixel sensor. Er werd gehoopt op een 100 Megapixel camera, zoals de concurrentie net heeft gepresenteerd, maar dit laat natuurlijk wel ruimte voor een model extra in de line-up.

Verbeteringen

Hasselblad heeft een boel verbeteringen doorgevoerd. Er is nu Natural Colour Solution (HNCS) technologie geïntegreerd in de camera, waardoor de X1D II 50C “superieure, levensechte kleuren levert die overeenkomen met wat het menselijk oog ziet”, aldus het persbericht. Het 3,6-inch touchscreen met 2,36 miljoen pixels geeft samen met de verbeterde OLED elektronische zoeker (EVF) met 3,69 miljoen pixels een hoog bedieningscomfort. De zoeker heeft niet alleen een hogere resolutie gekregen, maar ook een snellere verversingsratio van het livebeeld. De sluitertijdvertraging en ‘black out’ (verduisteringstijd) tussen de opnames is verkort en de opstarttijd van de X1D II 50C is bijna gehalveerd ten opzichte van zijn voorganger.

Nieuwe Phocus Mobile 2

De ingebouwde Wi-Fi- en USB-C-verbinding maken een mobiele middenformaat-workflow mogelijk in combinatie met Hasselblad’s Phocus Mobile 2 app, waardoor je RAW- en JPEG-bestanden rechtstreeks vanaf de camera kunt overbrengen naar een iPad Pro. De dubbele SD-cardslots van de nieuwe Hassy ondersteunen de snelle UHS-II-standaard wat zekerheid biedt tijdens snel werken. Maar je kunt nu ook razendsnel een back-up maken vanaf de ene SD-kaart naar de andere.

XCD 3,5-4,5/35-75 Zoom

Alle XCD-objectieven passen op de X1D II 50C, en tegelijkertijd met de introductie van de camera is ook een negende XCD objectief gepresenteerd: de XCD 3,5-4,5/35-75 zoom. Deze 35-75mm heeft volgens Hasselblad dezelfde superieure beeldkwaliteit van rand tot rand als de XCD-prime-objectieven. De 35-75mm dekt echter de populairste brandpunten qua groothoek- en standaardbereik af: van licht groothoek tot portret-tele is dit objectief dus veelzijdig inzetbaar. De minimale scherpstelafstand is slechts 42cm waardoor je behoorlijk dicht op je onderwerp kunt kruipen. Ideaal op reis! Interne scherpstelling zorgt ervoor dat de afmetingen van het objectief constant blijven, de autofocus is snel en het gewicht is aangenaam laag.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Hasselblad heeft een bodyprijs van € 5000,-. Het 35-75mm objectief zal € 4500,- gaan kosten. Beide prijzen zijn exclusief BTW! De levertijden zijn nog niet bekend.

www.hasselblad.com
www.transcontinenta.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zeevonk in Nederland gespot – Fotografeer vanavond dit natuurfenomeen!

Inspiratie: High-key en Low-key portret