in

Herfstportretten maken – Zo ga je aan de slag

De herfst is een erg fotogeniek seizoen. Natuurlijk voornamelijk voor natuur- en landschapsfotografen, maar ook een portretfotograaf kan zijn lol op in de kleurrijke herfstmaanden. Zo maak je optimaal gebruik van dit fraaie seizoen!

Een kleurrijke achtergrond werkt bij een portret vaak sprekend en krachtig. Vaak zal de scherpte vol op je model liggen en loopt die scherpte daarna weg in onscherpte. Afhankelijk van de gebruikte lens, de afstand tussen jou en je model én de afstand tussen je model en de achtergrond is die achtergrond helemaal wazig of nog enigszins herkenbaar.

In de herfst kun je prachtig gebruikmaken van de gouden, gele en rode kleuren die je in het bos en op straat aan zult treffen. Deze zorgen voor een vrolijke, sfeervolle en in het oog springende achtergrond. Let even op als je een ‘close’ portret maakt, waarbij de achtergrond geheel bestaat uit een herfst-kleurenpracht. In de meeste gevallen zullen de kijkers zien en begrijpen dat het om bomen of bladeren gaat die de achtergrond van het portret vormen. Twijfel je aan het feit of dat ze het aan de foto kunnen zien, dan is het goed om bijvoorbeeld een wat kleiner diafragma te nemen of de onderlinge afstanden wat te verkleinen zodat de achtergrond wat herkenbaarder in beeld komt. Een grote kleurenmassa is weliswaar krachtig, maar wat context is bij een portret vaak ook wel handig.

Als je een portret maakt waarop je meer van het model kunt zien, dus een portret vanaf het middel of zelfs ten voeten uit, dan is het ook prima mogelijk om de herfstkleuren mee te nemen. Een rijtje met kleurrijke bomen die door de perspectivische werking steeds kleiner worden op de achtergrond werkt vaak prachtig. Ook kun je – wat verderop in de herfst – foto’s maken waarop je model als het ware in een zee van gevallen bladeren staat. Dan kun je het model helemaal ‘omhullen’ met bladeren: die op de grond en de blaadjes die nog wel aan de bomen of struiken hangen.

Vallend blad is ook leuk op een portret. Als je de bladeren ‘live’ ziet vallen op beeld wordt het voor de kijker nog duidelijker dat hij of zij naar een echt herfstbeeld kijkt. Je kunt wachten op een windvlaag, of een assistent meenemen die op afroep een berg bladeren de lucht in werpt. Maak wel genoeg beelden, want je zult net zien dat op de foto die je uit zou willen kiezen er net een blaadje voor de ogen van je model dwarrelt. Genoeg keuze zorgt ervoor dat je dit soort onhandige fouten niet maakt.

Belangrijk zijn natuurlijk de echte herfsttinten. Kies dus een passende locatie uit met veel kleur en zorg er indien nodig voor dat je die kleuren achteraf nog een beetje extra pit geeft in de bewerking. Kijk wel uit dat je niet uit de bocht vliegt, want dan zijn je beelden al snel ongeloofwaardig.

Verder is het goed om met zorg naar de kleding en verdere aankleding van je model te kijken. Een herfstfoto is pas compleet met stemmige sjaal of met een (tussen)jas. Zorg er in ieder geval voor dat de kijker gemakkelijk in de gaten heeft dat het een herfstfoto betreft.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Benader je onderwerp eens vanaf een ander standpunt

Leer alles over straatfotografie! Bekijk nu de tips op ons YouTube kanaal