in

Het belang van een goede witbalans bij portretfotografie


24 maart 2020, 08:32

De witbalans is een belangrijke instelling voor een portretfoto: hiermee wordt een gedeelte van de sfeer bepaald. Van heel warm tot heel koud, de witbalans is de ‘kleur’ die meegegeven wordt aan alle witte tinten in de foto.

Witbalans

Bij een ‘correcte’ witbalans zijn de witte tinten ook daadwerkelijk wit, en niet blauwig of oranje. Dit kun je in de camera bepalen onder de WB-knop (witbalans).

Afhankelijk van de situatie waar je in fotografeert, kies je voor een toepasselijke instelling. Let daarbij ook op de sfeer van de foto: wil je dat deze heel veel warmte uitstraalt, kies dan voor bijvoorbeeld de optie ‘schaduw’ of ‘bewolkt’. Wil je juist een koudere tint in het portret, kies dan voor ‘kunstlicht’ of ’tungsten’.

Het enige verschil tussen de bovenstaande portretten is de witbalans: zoals je kunt zien levert dat hele verschillende foto’s op. De juiste witbalans is dus een belangrijk onderdeel van portretfotografie!

Graden Kelvin

De kleur van licht wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Hoe hoger deze graden, hoe ‘kouder’ het licht. De schaal loopt van ongeveer 1500 graden Kelvin bij kaarslicht tot in de extreme 9500 graden Kelvin bij een bewolkte dag.

Met de witbalans-instelling op je camera kun je een verkeerde weergave compenseren. Zeg je tegen de camera dat de foto gemaakt is bij heel koud licht (7000K) dan zal de camera warme tinten toevoegen om hiervoor te compenseren.

Bovenstaande foto is gemaakt bij daglicht (5500 Kelvin) en die witbalans-instelling geeft dan ook het meest natuurlijke resultaat. Door de witbalans-instelling op je camera aan te passen kun je juist een warmer of juist kouder portret krijgen. Het is aan jou!

Instellen van de witbalans

Standaard staat de witbalans op de automatische stand: de camera schat dan zelf in met wat voor situatie je te maken hebt en stelt een zo natuurgetrouw mogelijke witbalans in (waarbij wit dus ook echt wit is).

Voor een daglichtportret is de automatische stand vaak prima: er is licht genoeg en de camera heeft het bijna altijd goed. Onze tip: maak tijdens de shoot een paar testfoto’s en bekijk de foto’s terug op je camera. Valt je iets op aan de witbalans of klopt hij niet helemaal? Experimenteer dan met de verschillende standen: Daglicht, Bewolkt, Schaduw, Kunstlicht, Fluorescerend of Flits.


De verschillende witbalans opties in de camera. Je kunt in sommige camera’s ook zelf het aantal graden Kelvin aangeven.

Fotografeer in raw

Op je camera kun je instellen in welk formaat je wilt fotograferen: raw of jpg. Zeker bij portretfotografie is het goed om in raw te fotograferen: het geeft je achteraf veel meer ruimte in de nabewerking in belichting, kleur en witbalans.

De witbalans kun je namelijk achteraf nog volledig aanpassen als je in raw hebt gefotografeerd! Heb je een foutje gemaakt of staat de kleurtint je toch niet aan? Geen probleem! Je kunt hem volledig achteraf bepalen. Toch is het handig om hem in de camera al enigszins goed te hebben: je hebt dan tijdens de shoot al een beter idee van het uiteindelijke resultaat.


In het menu van de meeste camera’s vind je een optie om de foto’s in raw-formaat vast te leggen op de sd-kaart. Daarbij kun je ervoor kiezen om er ook meteen jpg-bestand bij op te slaan, zo heb je het beste van beiden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verscherpen in Lightroom: meer scherpte zonder meer ruis

Het belang van je camera schoonmaken