29 mei 2016, 10:00
Toen ik net begon met het fotograferen van honden, deed ik dit meestal rond de middag op een lekkere zonnige dag. Voornamelijk omdat ik rond die tijd met mijn eigen hond in het park was, maar ik dacht ook dat dit de beste tijd was om te fotograferen. Inmiddels weet ik beter.
Zon, blauwe lucht en een lekkere temperatuur. Dat willen we allemaal wel. Zo’n sprankelend zonnetje op de foto is fantastisch. Toch?
Waarschijnlijk weet je inmiddels wel dat de meeste fotografen het ‘gouden uur’ de beste tijd vinden om te fotograferen. Dit is het uur net na opkomst van de zon en het uur voor de zonsondergang. Het licht is dan op zijn mooist. Je leest er meer over in de blogpost ‘Fotograferen in het gouden uur‘.
Ook ik fotografeer graag op deze tijd van de dag, maar vaak is dit voor mij (of een klant) niet haalbaar. In de zomer is het heel vroeg of heel laat en in de winter valt het vaak onder werktijd. Het beste alternatief voor mij is dan, of zo vroeg mogelijk op de dag, of zo laat mogelijk. In de vroege ochtend en de late middag staat de zon lager, zodat je er minder ‘last’ van hebt. Met last bedoel ik, direct zonlicht dat zorgt voor harde schaduwen.
Als je toch midden op een zonnige dag een model moet fotograferen, omdat je geen andere keuze hebt, houdt de zon dan heel goed in de gaten. Probeer bijvoorbeeld je model in de schaduw te positioneren, zodat je geen direct zonlicht hebt. Met mensen is dit dan weer iets makkelijker dan met honden. Die gaan natuurlijk niet altijd precies staan waar je ze wilt hebben. In deze blogpost vind je meer tips over het fotograferen in de felle zon.
De zon van de zijkant
Ik probeer zijlicht te allen tijde te vermijden. Hier heb je het meeste last van de harde schaduwen. Heb je toch zijlicht en harde schaduwen? Gelukkig kun je met Photoshop nog wel wat corrigeren. Ideaal is dit natuurlijk niet.
Bij de volgende foto komt de lichtinval van links (gezien vanuit de fotograaf), waardoor het rechter deel van de hond een stuk donkerder is.
Foto: Manl
De zon van voren (tegenlicht)
Met tegenlicht fotograferen kan heel mooi zijn. Je moet dan wel een beetje weten wat je doet. Je hebt namelijk snel kans dat je onderwerp onderbelicht is. Dit komt omdat je camera het ‘felle licht’ van de zon opvangt en dat licht wil corrigeren. Als je met tegenlicht wilt fotograferen, kun je je camera het beste in de manual stand zetten, zodat je zelf de controle hebt. Als ik met tegenlicht fotografeer, onderbelicht ik mijn onderwerp bewust een beetje. Je behoudt hierdoor de details van de achtergrond/omgeving en je kunt de iets onderbelichte delen makkelijk oplichten in Photoshop. Overbelichte delen kun je niet meer achteraf corrigeren.
Met tegenlicht fotograferen in het gouden uur, kan prachtige plaatjes opleveren. Foto: lvw
Je kunt er ook voor kiezen om je onderwerp helemaal te onderbelichten. Je houdt dan alleen een silhouet van je onderwerp over. Dit doe je door je diafragma minder ver open te zetten (groter getal) en/of je sluitertijd te verkorten. Of je kiest ervoor om de achtergrond express te overbelichten. Grote kans dat je onderwerp dan wel goed belicht is. Dit doe je door je diafragma verder open te zetten (kleiner getal) of je sluitertijd te verlengen. Het kan een gaaf effect geven, maar je moet er wel van houden.
Bewust onderbelicht, zodat alleen het silhouet zichtbaar blijft. Foto: Gitte
De zon in je rug
Als je de zon in je rug hebt, wordt je onderwerp goed belicht. Let wel op je eigen schaduw als je dicht bij het onderwerp staat. Afhankelijk van het seizoen en de tijd kan je eigen schaduw zo lang zijn dat hij op de foto komt te staan.
Bij de volgende foto zijn alle delen van de hond goed belicht, omdat de zon recht op het onderwerp schijnt.
Foto bjonkhans
Fotograferen op een bewolkte dag
Tegenwoordig gaat mijn voorkeur uit naar een licht bewolkte dag met een beetje zon. Nog steeds fotografeer ik dan het liefst begin of einde van de dag. De lichte bewolking zorgt voor diffuus licht, wat betekent dat je een mooie, zachte verdeling van het licht krijgt. Let nog wel steeds op waar de zon staat, want als hij er net tussendoor piept en je hebt zijlicht. Zonde! En ook door de wolken heen zorgt de zon voor schaduw.
Als je een erg bewolkte dag hebt en je bent ook nog in het bos, wordt fotograferen weer lastiger. Je camera vangt dan misschien juist te weinig licht om je sluitertijd hoog genoeg te houden voor een rondrennend hond. Zoek dan de wat minder beboste gebieden op, zet je diafragma zo open mogelijk (klein getal) en schroef als dat nodig is je ISO wat omhoog.
Het licht op deze foto is mooi verdeeld.
Wil je hiermee aan de slag? Ga eens op verschillende tijden (en liefst in verschillende seizoenen) op pad en kijk wat het met je foto doet. Je kunt natuurlijk ook juist met het licht spelen, door ’tegen de regels’ in te gaan. Laat je creativiteit de vrije loop!