in

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 4 Publiceren)18 februari 2016, 11:13

Met een 360 graden panorama kun je echt alles in beeld brengen. Maar hoe ga je te werk? Blogger John Verbruggen legt in vier delen uit wat je nodig hebt, hoe je de foto maakt, hoe je hem aan elkaar stitcht en uiteraard hoe je de foto laat zien. Deel 4, hoe publiceer je een 360 graden foto?

Nadat we de panoramafoto uit Autopano Giga in Photoshop verder na bewerkt hebben en opgeslagen als een .jpg bestand, kunnen we nu een interactieve weergave gaan maken met het programma Panotour van Kolor. Nadat we Panotour hebben opgestart, zien we het startscherm (screenshot hieronder) waarin we een vorig project kunnen openen of een nieuw project kunnen creëren. Wij kiezen voor een Create an Empty Panotour Project.

Vervolgens opent het programma ons nieuwe project (screenshot hieronder). Rechts in het scherm geven we ons project een beschrijvende naam en kunnen we wat parameters (die je kunt openklikken via de driehoekjes) van onze tour instellen. Het meeste kan op de standaard instellingen blijven staan. Ik zet zelf wel de Autorotation op Start with Autorotation. Dit betekent dat, als je de panoramatour opstart, dat deze langzaam begint te draaien. Zo ziet de kijker ook meteen dat het om een interactieve tour gaat i.p.v. een stilstaand beeld. De snelheden en draairichting zou ik gewoon zo laten staan.

We gaan onze tour nu vullen met een panorama. We zouden een hele serie panorama’s kunnen toevoegen, maar voor dit voorbeeld houden we het even simpel. Met Add Panorama kiezen we onze jpg, die we met Autopano Giga gemaakt hebben en voegen die aan ons project toe. (screenshot hieronder) We zien het panorama links in ons scherm verschijnen en rechts onder Order. Als we meerdere panorama’s zouden toevoegen aan ons project, dan zouden we hier de volgorde waarin we ze doorlopen kunnen aanpassen.

We klikken nu midden boven in ons scherm op Style. In dit gedeelte van het programma (screenshot hieronder) kunnen we het uiterlijk van onze tour verder aan gaan passen. De mogelijkheden die Panotour heeft zijn al vrij uitgebreid. Ik zal me beperken tot de meest relevante.

Allereerst klikken we op Control Bar en dubbelklikken we op Classic Control Bar. Op deze manier voegen we een bedieningsbalk aan onze tour toe. In het midden van het scherm (screenshot hieronder) zien we nu een enorme hoeveelheid aan opties, waarmee we de Control Bar naar eigen smaak in kunnen gaan stellen. We voegen hier maar één panorama aan onze tour toe, dus de knoppen Next panorama en Previous panorama kunnen uit gevinkt worden. Eventueel kunnen we de Engelse teksten bij de knoppen door Nederlandse vervangen.

Onder Image Zone (screenshot hieronder) zouden we een logo in onze tour kunnen invoegen en wat er moet gebeuren als de gebruiker daar op klikt. Via Loaders kunnen we de boodschap die in het begin verschijnt bij het inladen van het panorama aanpassen.

We zijn nu zover dat we het programma onze interactieve panorama tour kunnen laten creëren. We klikken daar voor boven in het scherm op Build.

Vervolgens kiezen we links in het scherm de plek waar we de uitvoer van ons project willen opslaan. Panotour slaat hier dan netjes alle bestanden (in een mapstructuur) op, die de tour nodig heeft om jou de interactieve weergave te laten. Zo kunnen we die bestanden ook makkelijk oppakken en online bij onze provider neerzetten, als we onze tour op onze website willen laten zien. We kiezen daarna, waar de tour allemaal op gepresenteerd (Desktop, mobiel, etc) moet kunnen worden. Standaard staat alles aan en dat zou ik zo laten. Vervolgens klikken we boven in het scherm op opslaan en slaan de instellingen (!) van ons project op in een .kpt bestand. Doe dit op een andere plek als waar je de uitvoer van je project gaat opslaan. Nu klik je op Build en Panotour gaat de tour creëren. De eerste keer duurt dat wat langer. Breng je later nog wijzigingen aan in de opmaak van je tour, zal je altijd opnieuw een Build moeten doen om de wijzigingen ook in je tour terug te zien.

Als Panotour klaar is met de Build, klik je boven in het scherm op View last built tour (Groene rondje met witte driehoekje). Nu word je browser opgestart en word jouw Panoramatour getoond! Als je dit een keer gedaan hebt, zal je merken dat het maken van een interactieve tour met Panotour niet moeilijk is.

4-delige cursus 360 panoramafotografie

Dit was het laatste deel van de vierdelige blogserie over het maken van een 360 graden panorama foto. Lees hier alle vier de delen op een rij.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor urbexfotografie

Ideale foto- én filmcamera, de Canon EOS 80D