in

Het mooiste licht: zo verandert het licht gedurende de dag

Licht bepaalt in belangrijke mate hoe mooi je foto’s worden. Twee belangrijke tijdstippen waarop je geheid fraaie foto’s maakt, zijn tijdens het gouden en het blauwe uur. Wanneer vinden die mooie lichtomstandigheden plaats?

Het gouden uur en het blauwe uur zijn geliefd bij fotografen. De reden is simpel. Op die tijdstippen maak je de mooiste foto’s vanwege het prachtige licht.

Gedurende de dag vinden het gouden en het blauwe uur beide twee keer plaats:

  • In de vroege ochtend, nog voor zonsopkomst, start de ‘lichtcyclus’ met het blauwe uur.
  • Zodra de zon boven de horizon kruipt, gaat het gouden uur van start.
  • Komt de zon hoger, dan is het gouden uurtje afgelopen.
  • Als de zon ’s avonds laag aan de horizon staat en bijna ondergaat, is er weer een gouden uur.
  • Eenmaal onder de horizon verdwenen, breekt meteen het blauwe uur weer aan.

Wil je optimaal van mooi licht profiteren, dan heb je per dag dus twee kansen. Mits het weer meewerkt!

Gouden uur

Het gouden uur speelt zich af als de zon laag aan de horizon staat. De lage stand heeft als voordeel dat het zonlicht warmer van kleur is dan tijdens de rest van de dag, waardoor alles er mooier en kleurrijker uitziet. Daarnaast ontstaan er prachtige lange schaduwen. Dat is wel anders tijdens de rest van de dag: midden op de dag bijvoorbeeld, met de zon hoog aan de hemel, is het licht fel en koeler van kleur en zijn er amper schaduwen. Tijdens het gouden uur zijn het licht en de schaduwen mooi in balans en kun je prachtige foto’s maken.

Tijdens het gouden uur krijg je prachtige kleuren en kun je ook mooi met silhouetten fotograferen.

Bennert Beeksma
Nikon D7100 · ISO 100 · F 7,1 · 1/1250 SEC · 250 MM

Blauwe uur

Het blauwe uur is de periode die de dag van de nacht scheidt. We beschrijven even het avond-blauwe-uur. Zodra de zon onder de horizon verdwijnt, is het niet meteen donker; vergelijk het met een lichtdimmer waaraan steeds sneller wordt gedraaid. Eerst wordt het langzaam minder licht en plotseling merk je dat het wel heel erg snel donker wordt. Tijdens het blauwe uur wordt de lucht steeds minder fel verlicht, omdat de zon dieper onder de horizon wegzakt. De lucht wordt donkerder en dieper blauw. Ergens tijdens het blauwe uur gebeurt nog iets belangrijks: de verlichting springt overal aan. In huizen en gebouwen, maar ook de gevelverlichting en straatlantaarns. Op een bepaald moment heb je de perfecte balans tussen de diepblauwe lucht en al het kunstlicht van de bewoonde wereld.

Lijkt de lucht uiteindelijk geen blauwe kleur meer te bevatten maar is die overgegaan in zwart, weet dan dat je camera hier – veel langer dan jouw ogen – nog steeds een flinke dosis diepblauw uit tevoorschijn kan toveren. Pak je camera dus niet te snel in!

Tijdens het blauwe uur is er een mooie balans tussen het blauwe licht en de gele verlichting.

Stef van Zoomeren
Canon 5D II · ISO 100 · F 13 · 320 SEC · 19 MM

Wanneer en hoe lang?

Het tijdstip waarop het gouden uur of het blauwe uur begint en eindigt, varieert gedurende het jaar. Per dag kan het al een aantal minuten schelen. Ook de duur verschilt: die kan korter, maar ook langer dan een uur zijn. Kijk ook maar eens in de infographic hierna.

Apps

Om op het juiste moment op de beste plek te staan, heb je slimme apps. Deze laten je voor een willekeurige plek op aarde zien wanneer en waar de zon staat. Je kunt zelfs langere tijd vooruit plannen. Hierover lees je later in dit hoofdstuk meer.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met Photoshop: bestanden openen en werken met Adobe Bridge

Je eigen thuisstudio beginnen: dit zijn de voordelen