in

High-key fotografie voor thuis: gebruik een raam of deuropening


7 april 2020, 08:09

Met een hoop creativiteit kom je heel ver. Altijd al een high-key foto willen maken maar heb je geen dure studio met lampen? Zo maak je in je eigen huis een high-key foto!

Gebruik een raam of deuropening

Als je een klein voorwerp wilt fotograferen in een mooie lichte omgeving kun je een lightbox gebruiken. Deze gemakkelijk op te zetten mini-studio’s zijn over het algemeen niet enorm duur, maar er zijn ook veel goedkopere oplossingen om hetzelfde effect te bereiken. Zo kun je ook gebruikmaken van een doodgewoon raam en een (groot) vel wit papier. Dat vel papier plak je op het raam, waardoor het raam in feite één grote softbox wordt die je onderwerp van de achterzijde verlicht. Zorg ervoor dat het vel papier groot genoeg is, zodat ook de zijkanten van je onderwerp goed verlicht worden. Vervolgens is het even uitvogelen welke instellingen je precies moet gebruiken om tot een goede belichting te komen. Zorg ervoor dat je foto een mooie lichte uitstraling heeft, maar kijk uit voor overbelichting. Maak je foto dus niet te licht, want je hebt immers ook nog de mogelijkheid om je beeld achteraf op te lichten in de nabewerking.

Deze tip werkt vooral goed als je kleinere voorwerpen wilt fotograferen. Want hoe groter je onderwerp is, hoe groter het vel papier moet zijn. Toch wil dat niet zeggen dat er voor grote onderwerpen geen mogelijkheden zijn, want dan kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar ‘melkglasfolie’ waarmee je de ruit kunt beplakken. Een lichtdoorlatend wit rolgordijn werkt overigens ook. Je ziet: volop goedkope mogelijkheden voor creatieve high-key-foto’s!

Ook als je geen fotostudio hebt, kun je professioneel ogende portretten met een donkere achtergrond maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn een deuropening en de zon. Plaats je model precies in de deuropening of net een stukje in de achterliggende ruimte en zorg voor een passende verlichting op je model. Kies een groot diafragma, bijvoorbeeld F 2,8 of F 1,8. Zo komt de scherpte mooi (alleen) op de ogen en het gezicht te liggen. De goede mix tussen diafragma, sluitertijd en iso-waarde wordt vervolgens beloond met een verrassend professioneel ogend portret met een donkere achtergrond. Probeer maar eens, het werkt echt!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

How it’s made: hondenfotografie met Chris van Riel

Hoe fotografeer je de maan? – Inclusief tips voor de supermaan