in

Hoe bepaal je het beste standpunt voor je foto?


30 maart 2018, 10:00

Fotografeer je bijna alles vanaf ooghoogte en wissel je weinig qua perspectief? Zonde! We dagen je uit om je standpunten af te wisselen en voor het beste resultaat te gaan. Hoe je dat doet, leer je in dit artikel.

Je hoofdonderwerp bepalen

Door een standpunt in te nemen, bepaal je letterlijk hoe je tegen de situatie aankijkt. Het is heel erg belangrijk om daar bewust over na te denken. Je onderwerp komt namelijk met verschillende standpunten ook op verschillende manieren tot uitdrukking.

Het is daarom goed om eerst voor jezelf duidelijk te maken welk onderwerp er in je foto centraal staat en hoe je dit onderwerp wilt neerzetten. Stel: je onderwerp is een indrukwekkend berglandschap. Door een laag standpunt te kiezen, kan je onderwerpen in je voorgrond opnemen die je foto meer diepte geven. Bovendien lijken de bergen dan nog grootser en indrukwekkender. Is je hoofdonderwerp een dier? Dan werkt ooghoogte vaak goed, omdat je dan letterlijk in de ogen van je onderwerp kan kijken. Dat maakt het beeld persoonlijker. Het hoofdonderwerp is dus overduidelijk van groot belang voor je gekozen standpunt.

vincentcroce

Kiezen voor een vervreemdend effect

Naast alle logische standpunten die je bij een onderwerp kan kiezen, kan je natuurlijk ook voor het andere uiterste gaan, en een vervreemdend effect neerzetten. Door volledig boven- of onderop je onderwerp te kijken, creëer je een perspectief dat we niet snel dagelijks zullen tegenkomen. Dat is fascinerend om naar te kijken. Ook een extreme lage hoek of juist een torenhoog dronebeeld werkt in sommige gevallen abstract.

gerjannebakker

Onderdeel worden van de foto

Soms voelt het ongemakkelijk om ontzettend dicht op je onderwerp te kruipen. Toch kan het een heel erg intiem effect geven! Probeer het bijvoorbeeld eens wanneer je mensen fotografeert. Als je dan ook nog eens een brandpuntsafstand gebruikt met grofweg dezelfde weergave als het menselijk oog (35 of 50mm op een full-framecamera), dan lijkt het haast alsof je zelf onderdeel bent van de foto. Door het diafragma open te houden, creëer je een kleine scherptediepte wat opnieuw overeenkomt met de manier waarop wij naar onderwerpen kijken als we zelf dichterbij komen. Dat geeft een heel erg vertrouwd en subtiel effect.

mooifotografie

Het juiste objectief kiezen bij je standpunt

Bij het maken van portretfoto’s is het belangrijk het juiste standpunt te kiezen, maar ook welke lens je gaat gebruiken. Sta je te dicht op je model dan treedt er vervorming op, wat voor een charmante portretfoto niet geschikt is. Beter kun je verder weg gaan staan en een standaard- of zelfs een telelens gebruiken. Alles daarover leer je in deze video:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het blauwe uur benadrukken | Lightroom edit sessie

De beste tips voor reisfotografie – Een overzicht