in ,

Hoe bescherm je je camera tegen de kou?

Eline Sips

We kunnen dit jaar nog flink wat koude momenten verwachten. Hoe bescherm je dan je camera tegen die lastige omstandigheden? We geven je een aantal handige tips!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Hoe fotografeer je die prachtige sneeuw eigenlijk? Je leert het in dit artikel!

Vermijd grote warmte/kou contrasten

Het grootste gevaar voor je camera en objectieven is condensatie. Vooral grote contrasten tussen een warme- en koude omgeving zijn grote veroorzakers. Mensen met een bril, zullen het verschijnsel ongetwijfeld wel herkennen; glas beslaat snel wanneer je vanuit de kou naar binnen loopt. Toch zal je na een dag buiten fotograferen, je camera wel graag weer een keer naar binnen halen. Hoe pak je dat aan?

Zorg dat het temperatuurverloop zo geleidelijk mogelijk verloopt. Leg de camera bijvoorbeeld eerst in een koudere schuur, vervolgens in een iets warmere hal en daarna pas in de warme woonkamer. Haal hiervoor wel alvast de batterijen uit de camera. Voor sommige mensen voelt dit misschien wat extreem; maar het helpt ook om vochtproblemen op de lange termijn te voorkomen. Wat je ook doet; leg je camera nooit direct naast de verwarming. Dan kan je zeker zijn dat de condensatie razendsnel op je objectief en body verschijnt.

kariver

Handige tip: Verpak je camera, voordat je naar binnen gaat, in een afsluitbare diepvrieszak. Zo krijgt vocht geen mogelijkheid om in de buurt te komen!

Gebruik een regenhoes tegen verse sneeuw

Sneeuw voelt vaak een stuk minder gevaarlijk dan regen, maar vergis je niet. Bescherm je camera en objectieven goed tegen sneeuw door een regenhoes eroverheen te trekken. Een stevige plastic vuilniszak is ook altijd een redelijk alternatief; mocht je geen regenhoes voor handen hebben. Het werkt echter niet heel erg praktisch en sluit vaak niet helemaal goed af. Voor het geld hoef je het ook niet te laten, een regenhoes heb je al vanaf een tientje.

burry

Voorkom vocht in je cameratas

Zorg ervoor dat je cameratas van binnen altijd droog blijft. Laat deze dus niet ergens slingeren in de sneeuw, maar draag deze afgesloten, met de regenhoes eromheen, bij je. Als je vervolgens weer vochtige apparatuur terug in de tas doet, dan kunnen er alsnog problemen ontstaan. Droog vochtige onderdelen dus af met een klein handdoekje dat je (droog) buiten je cameratas bewaart. Dek bij heftige sneeuwval je tas altijd tegen de wind af met je lichaam, zodat er ook tijdens het wisselen geen sneeuw naar binnen valt. Zorg daarnaast voor wat kleine zakjes silica-gel in je tas. Die zakjes vind je vaak terug in schoenendozen, maar je kan ze ook bij camerawinkels kopen. Daar worden ze namelijk vaak verkocht om condens in onderwatercamera’s te voorkomen.

henkgo

Nog een handige extra tip: Wist je dat je camerabatterij in de kou veel sneller opgaat dan op een warme dag? Bij sommige merken is dit haast wel 2x zo snel als normaal! Zorg dus dat je altijd extra accu’s bij je hebt en laad ze tijdig weer op!

Houd je geheugenkaartjes in je binnenzak

Ook geheugenkaartjes zijn niet gebaad bij extreme temperaturen. Aangezien het in je cameratas toch flink koud kan worden op een winterse dag, is het aan te raden om de kaartjes die niet in gebruik zijn, in je binnenzak van je jas te bewaren. Er zijn handige cases verkrijgbaar, nog kleiner dan zakformaat, waarin ze ook minder snel slijten. Zo voorkom je vooral op de lange termijn problemen met het uitlezen van je kaart.

arvidpic

Houd je objectief schoon

Zorg dat je altijd lensdoekjes bij de hand hebt, om condensatie direct weg te kunnen poetsen. Een veelgemaakte fout, zeker in de winter, is dat men per ongeluk uitademt, dicht bij het objectief. Het vocht uit de adem slaat dan vrijwel direct op het glas en kan zelfs, bij extreme temperaturen, direct aanvriezen. Een kostbare hap adem dus! Mocht dit gebeuren, probeer dan niet het aangevroren ijs los te krabben, maar laat het objectief langzaam op temperatuur komen om het vervolgens goed schoon te poetsen. Gebruik tussen het fotograferen door ook altijd je lensdop, om te voorkomen dat er tijdens het lopen alsnog ijs ontstaat op je glas.

Sneeuwlandschappen fotograferen? Volg dan deze acht tips!

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips om de blauwe heikikker te fotograferen

Trucs om de ISO-waarde laag te houden