in

Hoe brandpuntsafstand je portretfoto’s beïnvloedt

Eline Sips

Veelgebruikte brandpuntsafstanden voor portretfotografie liggen tussen de 85 en 135mm. Op welke manier is die brandpuntsafstand van invloed op je foto’s? Je leert het in deze video!

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en werken in de studio? Bekijk dan onze Cursus Portretfotografie

Nog meer fotografietips?                                                                                                    Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus! Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie. 

Ben je nog helemaal niet bekend met het begrip brandpuntsafstand? Bekijk dan eerst deze uitlegvideo!

De invloed van de brandpuntsafstand op je foto’s

Dat een groothoekobjectief vertekening kan geven in je beeld, dat is bij veel mensen wel bekend. Het meest extreme voorbeeld is het fisheye-objectief, waarbij het centrum van het beeld wordt opgeblazen en de randen worden verbogen. Dat effect wordt vaak bewust gebruikt en kan hele abstracte beelden opleveren. Een wide-angle heeft een vergelijkbaar effect, maar dan in mindere mate. Als de brandpuntsafstand wordt verlengd, wordt de mate van vertekening ook steeds minder zichtbaar. Toch blijven er nog altijd grote verschillen!

De bolling die een groothoekobjectief veroorzaakt, werkt niet echt flatterend voor een portretfoto. Vandaar dat we liever fotograferen met een iets grotere brandpuntsafstand. Maar wat gebeurt er als je daar juist in doorslaat en met een tele-objectief portretten gaat fotograferen? Naast het feit dat je dan een flinke afstand t.o.v. de geportretteerde zal moeten innemen, wat behoorlijk ongemakkelijk kan werken, zorgt het ook voor minder diepte in je beeld. De foto voelt een beetje ‘platgedrukt’ waarbij sommige gezichtskenmerken minder sterk naar voren komen. De diepte die jukbeenderen bijvoorbeeld creëren, is al snel niet meer zichtbaar. Alles wordt in één vlak gedrukt.

robinlooy

De invloed van brandpuntsafstand op video

In deze video van PixelViilage worden deze verschillen heel duidelijk uitgelegd. Bekijk de video vanaf 1:19 min. om duidelijk de verschillen tussen de brandpuntsafstanden te zien!

Heb je moeite om de juiste brandpuntsafstand te bepalen? Je leert het in dit artikel!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe kies ik de beste fotocursus of foto-opleiding? | Een overzicht van alle fotografiecursussen

Scherpstellen in de praktijk: 5 scenarios voor de optimale scherpstelling