in

Hoe creëer je een moment voor spontane portretten?

Het is als fotograaf soms lastig om een spontane portretfoto te maken. We zijn snel geneigd om een specifieke pose te willen zien, of we zetten iets in scene waardoor spontaniteit ver te zoeken is. Zelfs als mensen al weten dat je een camera in je hand hebt, houden ze daar bewust of onbewust rekening mee. Weg spontaniteit. Hoe creëer je dan toch zo’n mooi spontaan moment? Wij geven je vijf tips!

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en instellingen, zowel binnen als buiten? Bekijk dan onze Cursus Binnen- en Buitenportretten (boek & online cursus)

1. Stiekem fotograferen
Net voor het poseren al een foto maken. Als een model voor de camera gaat staan, is het altijd even wennen. Maak vooral tijdens het officiële fotograferen door ook foto’s van je model. Dit kan tot prachtig spontane foto’s leiden, die soms zelfs beter zijn dan de foto’s die je in gedachten had. Geef je model dus af en toe even een minuutje ‘pauze’.

MijkeBressers

2. Laat een model de ogen eerst sluiten
Een goede truc om een spontane blik te krijgen in de ogen van een model, is om hem of haar eerst even de ogen te laten sluiten en een opdracht mee te geven: “Denk aan iemand waar je heel veel van houdt.” Of “Denk aan een plek waar je van droomt.” Als ze dan de ogen openen en meteen de camera inkijken, maak je precies op dát moment een foto!

Rogerk

3. Heel veel verschillende poses, snel achter elkaar
Bedenk van tevoren verschillende poses die het model heel snel achter elkaar uitvoert, met telkens een seconde ertussen. Aan het eind van de poses wordt er vaak even gelachen, en dát is het moment waarop je de spontane foto maakt!

4. Gebruik hulpmiddelen
Als je met kinderen werkt, zorg er dan voor dat ze iets te doen hebben. Ga van tevoren na wat ze leuk vinden of waar ze energie van krijgen. Geef ze in de fotostudio iets te doen en zorg ervoor dat je zelf wat meer op de achtergrond opereert. Daarnaast is het leuk om mensen te verrassen voor de camera, dus met bijvoorbeeld een confetti knal of een hilarische grap. Creëer een moment waarop er misschien iets gebeurt, waarop men kan reageren.

Glennportier

5. Wacht je moment af
Straatfotografie is een prachtig genre vol spontane fotomomenten waar je vaak niet zo heel veel voor hoeft te doen, behalve goed op de achtergrond blijven. Een belangrijke tip van ons: wacht je moment goed af. Neem niet snel een foto en loop weer verder, maar ga er eens voor zitten. Een stel spelende kinderen bijvoorbeeld, leveren soms een prachtig beeld op als je hierbij goed nadenkt over de compositie. Loop er eens omheen, probeer verschillende perspectieven. Ook bruggen of oversteekplaatsen zijn uitermate geschikt om bijzondere momenten te ‘vangen’, als je er lang genoeg blijft staan om goed te kijken en vooraf je compositie te bepalen.

Bramphotography

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom Workflows II – Zoom Academy Live | Schrijf je nu gratis in!

Fotodokter: Kalibreren