in

Hoe fotografeer je de maan? – Inclusief tips voor de supermaan7 april 2020, 12:06

Op 7 april is de maan (bij helder weer) zeer groot zichtbaar aan de hemel (een zogeheten ‘supermaan’). Om dit bijzondere fenomeen zo goed mogelijk vast te leggen op de gevoelige plaat, hebben we een aantal tips voor het fotograferen van de maan voor je verzameld!

Handmatig scherpstellen

Allereerst is het belangrijk om handmatig scherp te stellen; de maan is een moeilijk onderwerp voor de camera om op te focussen, dus zelf bereik je een beter resultaat.

Belangrijk is dat je het objectief op scherpstelling ‘oneindig’ zet (een liggend achtje als symbool). Deze ligt vaak niet iets van de verste stand af. Gebruik in live-view een uitvergroot beeld om de precieze scherpstelling te bepalen.


Foto: peacefull

Statief en timer

Gebruik bij het fotograferen van de maan altijd een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Om daarnaast nog andere trillingen te voorkomen, kun je het beste gebruik maken van een afstandsbediening of de zelfontspanner op de camera.

Door deze bijvoorbeeld op twee seconden te zetten, voorkom je bewegingsonscherpte veroorzaakt door het indrukken van de sluiter.


Foto: AdtenHoopen

Camera-instellingen

In de automatische stand wordt de maan al snel een fel lichtpunt in je beeld, vandaar dat we toch echt in de handmatige stand gaan opereren (M-stand). De sluitertijd wil je, in verband met de draaiing van de maan en aarde, niet te lang zetten. De maan is vrij fel en kan het makkelijk aan om bij een kortere sluitertijd te worden gefotografeerd. 1/100 of 1/200 SEC is bijvoorbeeld een prima sluitertijd. Daarnaast kun je het diafragma draaien naar ongeveer F6 of F8, met een iso-waarde van 100 of 200 om ruis te voorkomen. Experimenteer hier uiteraard mee voor een goede belichting.


Foto: monavg

Supermaan foto tips

Vanavond staat de maan maar liefst 30.000 kilometer dichter bij de aarde dan normaal. Dit zorgt er samen met een optische illusie voor dat de maan groter dan ooit in de lucht te zien is; een prachtige kans voor liefhebbers om foto’s van de maan en het landschap te maken.

Ook het weer zit waarschijnlijk mee: hoewel er wat bewolking wordt voorspeld in de loop van de nacht in het westen en noorden van het land, zal het waarschijnlijk aan het begin van de nacht op veel plekken helder weer zijn.

De maan is dus hopelijk goed zichtbaar in de loop van de avond en nacht. Wil je hem fotograferen als het echt volle maan is? Dan moet je wel vroeg je bed uit: om 4:35 is het volle maan.

Onze tip: leg de supermaan vooral vast in de context van het landschap. Dan is ook mooi te zien hoe groot de maan is in verhouding tot de rest. Gebruik dus een teleobjectief, die nog wel ruimte laat voor een voorgrond en fotografeer indien mogelijk de maan als hij laag boven de grond staat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

High-key fotografie voor thuis: gebruik een raam of deuropening

Welke camera moet ik kopen ?