in

Hoe fotografeer je de Melkweg in de zomer?


12 juli 2018, 10:00

Vrije dagen bieden je de mogelijkheid om ook ’s nachts te fotograferen. En wat is er nu leuker dan het fotograferen van een sterrenhemel inclusief de Melkweg?

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is in ons land de grootste boosdoener waarom we de Melkweg niet kunnen zien en fotograferen. De locaties hierboven hebben een stuk minder last van de lichten van de grote steden, waardoor je hier een goede kans maakt. Een mooi alternatief is natuurlijk het fotograferen tijdens je vakantie in het buitenland. In een verlaten bergdorpje of een groot uitgestrekt natuurgebied zijn er namelijk veel meer sterren zichtbaar dan in ons eigen land. Wil je precies weten waar er veel en waar er weinig lichtvervuiling is? Deze kaart laat het precies zien!

kvm-art-photography

De juiste omstandigheden

Naast lichtvervuiling kunnen wolken ook roet in het eten gooien. Je kan het beste de weersvoorspelling goed in de gaten houden en een onbewolkte dag afwachten. Zomeravonden zijn daarom bijzonder geschikt, omdat een warme zomerdag vaak een heldere avond tot gevolg heeft. Je moet wel langer wachten tot het écht donker is. Een uur of 1 of 2 ’s nachts is perfect. Houd ook goed in de gaten of het niet toevallig volle maan is. Teveel maanlicht kan namelijk hetzelfde effect geven als lichtvervuiling.

elinesips Een wolk zie je direct terug in je foto’s.

Wat heb je nodig om de Melkweg te fotograferen?

Het liefste gebruik je een lichtsterk objectief. Een F/2.8 of F/1.8 objectief is perfect. Qua brandpuntsafstand kan je het beste een groothoekobjectief gebruiken, tussen de 11 en 24mm. Hoe meer groothoek, des te eenvoudiger het wordt het objectief goed te richten. Dat is namelijk nog niet zo eenvoudig in het donker! Ook krijg je automatisch meer van het landschap in beeld, wat een gevoel van grootte geeft aan de Melkweg.

Een statief is natuurlijk ook een onmisbare tool. Je zal lange sluitertijden moeten gebruiken om een goed belichte foto te krijgen. Een extra handigheid is een hoofdlampje, zodat je zelf nergens over struikelt in het donker en toch je handen vrijhoudt. Vergeet echter niet om het lampje uit te schakelen zo lang je de foto maakt.

relexx

De juiste instellingen

Afhankelijk van de sensorgrootte zal je even moeten experimenteren met je instellingen.
Gebruik sowieso handmatige focus, om te voorkomen dat de camera per ongeluk verkeerd scherpstelt, terwijl je dat niet doorhebt. Met liveview stel je eenvoudig scherp op een felle ster, of draai de focusring op je camera tot vlak voor ‘oneindig’. Gebruik een draadontspanner of zelfontspanner, zodat je geen beweging krijgt bij het indrukken van de sluiter.
Kies in het begin voor open diafragma, een iso-waarde rond de 3200 en een sluitertijd van 30seconden. Controleer voor je fijnafstelling op een juiste verhouding van sterren, ruis en scherpte.
bergielin

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Apparatuur huren of proberen voordat het koopt?

Expertuitdaging: Contrast en schaduwen