in

Hoe fotografeer je uitzichten tijdens je vakantie?


27 mei 2017, 10:00

Nu het weer buiten zo mooi is, begint het vakantiegevoel alweer te kriebelen! Je kijkt al uit naar dat moment dat je op die bergtop staat en er een prachtig uitzicht aan je voeten ligt. Misschien ga je op stedentrip en ga je op zoek naar de perfecte skyline? We geven je tips om tijdens je vakantie de mooiste uitzichten te fotograferen!

De juiste compositie

Een indrukwekkend uitzicht komt nog meer tot zijn recht als je goed nadenkt over een duidelijke compositie. De meeste uitzichten kan je indelen in drie lagen: de voorgrond, het onderwerp en de lucht. De verhouding daartussen bepaalt waar je de nadruk op wilt leggen. De regel van derden en de gulden snede worden hiervoor vaak gebruikt. Bij de regel van derden verdeel je de drie lagen in gelijke delen, waarbij de voorgrond en de lucht de aandacht aan het onderwerp geven. De gulden snede is meer geschikt wanneer je echt veel nadruk op een interessante (wolken)lucht wilt leggen.

kalaman

Panorama

De meeste camera’s en ook je smartphone beschikken over een panorama-functie. Met deze functie leg je het uitgestrekte uitzicht vast, waarbij je afwijkt van het standaard fotoformaat. Je krijgt een meer abstracte beeldverhouding, zoals 1×3. Door je camera stil te houden en horizontaal (verticaal is ook mogelijk maar voor uitzichten minder geschikt) te bewegen, worden er meerdere foto’s achter elkaar gemaakt en direct in de camera ‘aan elkaar geplakt’. Natuurlijk kan je dit ook zelf doen in je nabewerking. Houd er wel rekening mee dat je in dat geval vanaf een statief moet fotograferen.

martin-hol01

Een onderwerp op de voorgrond

Als je meer diepte in je uitzicht wilt krijgen, dan kan je het beste werken met een onderwerp in je voorgrond. Je kan voor een subtiel onderwerp kiezen, zoals een paaltje, grote steen of een struikje, maar je kan ook juist een onderwerp kiezen dat alle aandacht opeist, waarbij de achtergrond slechts een mooi decor vormt. Door met verschillende lagen te werken wordt je beeld een stuk minder ‘plat’. Ook invoerende lijnen, zoals een weg of een riviertje dat wegloopt in de verte, geven net wat meer dat 3d-gevoel aan je uitzicht.

petertjehhhh

Probeer wat beweging in beeld te krijgen

Wanneer je uitzicht hebt op een prachtig landschap, dan bestaat je foto vaak uit een redelijke statische massa. Een stedelijk landschap bruist al meer, maar door een totaalbeeld weer te geven, vallen alle kleine bewegingen vaak weg in het geheel. Hoe krijg je dan toch meer beweging in je foto? Je kan overwegen om te werken met ND-filters en langere sluitertijden. Je ziet dan de beweging in je lucht en eventueel ook in het water. Je kan ook de aandacht leggen op een onderwerp dat in je foto beweegt, zoals een langs-vliegende vogel of het waaien van de bomen.

edwin64

Ga niet voor de toeristische uitzichten

Voorkom dat je thuiskomt met die standaard ansichtkaartfoto en vermijd de clichéplekjes. Dat doe je het beste door af en toe van de gebaande paadjes te gaan en nieuwe standpunten en creatieve composities uit te proberen.

Wil je tóch dat toeristische plekje fotograferen? Probeer het dan vast te leggen in unieke weersomstandigheden. Weinig toeristen fotograferen namelijk tijdens een flinke hagelbui of midden in de nacht als de sterren aan de hemel staan!

sven483

Het fotograferen van uitzichten heeft natuurlijk veel weg van het fotograferen van landschappen. Alles daarover lees je in deze basiscursus!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 Snelle tips om ruis te voorkomen!

5 fotolocaties die je moet hebben gefotografeerd in Nederland