in

Hoe foto’s bij vol daglicht mooi kunnen zijn


17 november 2016, 11:38

In Zoom.nl van november/december 2016 staat een uitgebreid artikel over het mooiste licht in je foto. Dit zijn foto’s die genomen zijn in ochtend- en avondlicht. Goed artikel met fantastische foto’s, maar zijn foto’s met daglicht dan vanaf nu ’tweede rangs’ foto’s? Zoomer Tino van Dam laat het verschil zien in een filmpje en vertelt wat de waarde is van een foto gemaakt bij vol daglicht.

De laatste Zoom.nl van 2016 is eigenlijk een bewaarexemplaar voor iedereen die gek is van fotograferen in de ochtend- of avondschemer. Tien bladzijden lang is het smullen. Ik heb eerst alleen maar heen en weer gebladerd om vervolgens het artikel te lezen. Zelf fotografeer ik ook graag in de avondschemer. Ik ben het met iedereen eens, de sfeer in de avond en de ochtend is fantastisch, prachtig zacht licht dat je prima kan combineren met licht van auto’s, gebouwen etc. Maar is nu een foto overdag helemaal niks?

Bekijk eerst even het volgende filmpje:

De avondfoto is een mooie sfeervolle plaat. Zo’n foto maken geeft ook veel voldoening vooral omdat je er veel werk aan hebt. Je moet er op het juiste moment zijn en je moet kennis van je camera hebben. Kies bewust je diafragma. Bij F11 of hoger krijg je leuke sterretjes in de lantaarns. Je moet werken vanaf statief want je hebt te maken met lange sluitertijden. Een statief meenemen betekent meer gesjouw. Ook het scherpstellen is ’s avonds lastiger dan overdag. Je moet eerst een contrastrijk gebied opzoeken in je beeld en daarop scherpstellen. Daarna moet je die scherpstelling behouden en je compositie bepalen zonder je scherpstelling te verliezen.

Tip: heb je scherp gesteld op de AF (automatisch), zet je toestel dan op de manual scherpstelling (MF). Bij het half indrukken van de ontspanknop blijft de ingestelde scherpstelling behouden.

Tino van Dam

Overdag werk je met snellere sluitertijden, hoef je geen statief mee te nemen en er is licht genoeg! De uitdaging is minder groot toch? ………. en hier zit een valkuil. De foto die ik overdag heb geschoten van de molens en het fort is gemaakt met het meest harde denkbare licht. Vaak hebben we te maken met dit licht als we er een dagje op uit zijn. Bovendien wil je altijd een leuke herinnering, een mooi beeld van waar je geweest bent. Dus zal je ook overdag met heel hard licht moeten proberen hier ook een mooie plaat van te maken. Ik heb dus altijd filters mee. De gradual blue en grey filters komen hier mooi van pas. Als ik mijn polarisatiefilter erop draai, zou het nog perfecter zijn maar dat is in deze foto niet gebeurd. Ik kan de lucht met de twee gradual filters perfect maken: mooi blauw met een mooi verloop.

Tino van Dam

Als ik dus midden op de dag ergens ben en het licht is eigenlijk veel te hard, kan je met filters nog prima foto’s maken en heb ik nog een leuke herinnering van die plek. Een foto overdag maken kost veel minder tijd. Je kan dus meer van de omgeving zien en meerdere goede foto’s maken waardoor een completer beeld wordt vast gelegd. Zeker op de lange termijn is dit bijzonder waardevol.

Zonder twijfel hebben ochtend- en avondfoto’s de hoogste ‘wow’factor. Toch zijn beelden die gemaakt zijn op de meest foto-onvriendelijke dagmomenten ook bijzonder waardevol en kunnen met behulp van filters heel mooi zijn.

Wil je meer weten over gradual filters? Bekijk het volgende filmpje:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het Perfecte Plaatje – Thuisopdracht 3 ‘Maak zelf een smakelijke foodfoto’

In de stijl van Henk Meeuwes – Bijzondere macrofotografie