in

Hoe ga je het beste om met een hoog contrast?


20 juni 2017, 10:00

Bij contrasten gaat het om tegenstellingen, zoals licht en donker, zwart en wit of dag en nacht. Soms zijn de contrasten zo hoog, dat ze lastig zijn te fotograferen. Hoe ga je daar mee om? We geven je een aantal tips!

Een lastige vorm van contrast is het kleurcontrast. In deze videocursus leggen we je uit wat kleurcontrast is en hoe je er het beste mee kan werken!

Silhouetvorming

De meest herkenbare uitvoering van contrast is silhouetvorming. Het ontstaat door de tegenstelling van licht en donker. Door het tegenlicht steekt de donkere schaduw van het silhouet haarscherp af tegen de lichte achtergrond. In principe kan je iedere tegenlichtsituatie, zowel bij natuurlijk- als bij kunstlicht, gebruiken om silhouetten vast te leggen. De mooiste uitwerking krijg je als er vrijwel geen details meer zichtbaar zijn in het silhouet zelf. Hiervoor zal je moeten onderbelichten of achteraf in je nabewerking selectief je contrast moeten verhogen.

egorter

Kleurcontrasten

Kleurcontrasten zijn lastiger uit te voeren, omdat ze lang niet altijd goed tot hun recht komen. Vaak zorgen extreme kleurcontrasten, zoals geel & blauw of rood & groen, voor een onrustig beeld. Een sterke compositie of een minimalistische uitvoering zijn daarom erg geschikt om kleurcontrasten echt van het beeld te laten spatten. Je kan ze in dat geval ook extra aanzetten door je kleurprofiel in je camera op ‘levendig’ (Vivid) in te stellen. Achteraf kan je (met mate) je verzadiging, contrast en saturatie aanpassen. Sla hier niet in door, want dan wordt het resultaat echt té fel gekleurd.

remkokillaars

Zwart-wit-contrast

Als je kleurcontrasten niet goed overkomen in kleur, dan kan het een optie zijn om je foto eens om te zetten in zwart-wit. Vaak oogt het beeld dan vanzelf al een stuk rustiger. Als er weinig grijstinten aanwezig zijn, maar wel veel wit- en zwarttinten, dan is er sprake van een groot contrastverschil. Ook hier komen sterke composities en minimalistische beelden, zoals ze bijvoorbeeld bij architectuur vaak gebruikt worden, goed tot hun recht. Het zwart-wit-contrast kan je natuurlijk nog meer aanzetten door je hooglichten te versterken en je schaduwen juist donker te laten.

corvangriet

Hoge contrasten vermijden

Soms kom je hoge contrasten tegen, terwijl je daar eigenlijk niet op zit te wachten. Hoe kan je er in dat geval omheen werken? In het geval van een licht-donker-contrast, zoals een silhouet, kan je het beste zorgen voor meer licht in het donkere deel. Een invulflits of reflectiescherm zorgt voor voldoende details om het contrastgevoel te verhelpen.
Een andere optie is het lichte deel afzwakken door gebruik te maken van een filter. Een grijsverloopfilter is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor landschapsopnamen, waarbij de lucht normaal gesproken te snel overbelicht raakt. Ook HDR-opnamen kunnen bij hoge contrasten een uitkomst bieden. Hiervoor dien je wel altijd een statief bij je te hebben.
marmein

Daarnaast kan je tegenwoordig ook in de nabewerking nog enorm veel corrigeren. Het dynamisch bereik van de digitale camera’s is namelijk flink verbeterd. Zo lang het histogram niet de linker- of rechterkant raakt, zullen er geen details verloren zijn gegaan. Zeker wanneer je in RAW hebt gefotografeerd is er nog erg veel mogelijk. Wees wel voorzichtig als je de écht donkere delen gaat aanpakken. Ruis ligt alsnog redelijk snel op de loer.

Wil je inspiratie opdoen? Eerder organiseerden we samen met Foto Konijnenberg een fotowedstrijd met als thema ‘contrast’ en alle inzendingen bekijk je hier!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoeveel weet jij van fotografie? Doe de Zoom.nl Fotografie Quiz!

Tips voor Lightroom om je workflow te versoepelen