in

Hoe je een zonsverduistering kunt fotograferen?


19 maart 2015, 09:22

Vrijdag (20 maart 2015) is er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering. Een heel leuk natuurverschijnsel om te zien en te fotograferen, maar weet jij hoe dat moet? Toine Westen geeft je tips.

Wat is een zonsverduistering?

Bij een zonsverduistering schuift de maan voor de zon langs. Tijdens een totale zonsverduistering bedekt de maan de zon volledig. Hierdoor wordt het donker en is de corona (gaswolk rond de zon) zichtbaar.

Een totale zonsverduistering is meestal maar op een heel klein gedeelte van de aarde zichtbaar. En liefhebbers reizen er de hele wereld voor af. Deze week zal het wel druk zijn op de Faeröer eilanden en Spitsbergen, waar de zon volledig zal worden verduisterd.

Zit jij, net als ik, vrijdag gewoon in Nederland? Dan kun je genieten van een gedeeltelijke zonsverduistering. Tijdens het maximum wordt de zon in Nederland voor 84% bedekt. We gaven eerder 6 tips voor het fotograferen van deze zonsverduistering.


(foto: henkvanm13)

Kijken

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven?

Tip: Wees voorzichtig met je ogen!

Kijk nooit rechtstreeks in de richting van de zon, omdat je hier permanente oogschade aan kunt overhouden.Je kunt naar de zon kijken met een eclipsbrilletje of door een lasbril / lasglas (met sterkte nr. 14). Lukt het je niet meer om hieraan te komen voor vrijdag? Niet getreurd, er is nog een ander leuk effect te zien.

Tip: Zonlicht dat door kleine gaatjes valt, geeft sikkelvormige lichtvlekjes in plaats van rondjes.

Doordat er een “hapje” uit de zon is, is dit geen ronde maar een sikkelvormige lichtbron geworden. Dit kun je bijvoorbeeld zien onder een boom (met bladeren) of als je gaatjes maakt in een vel papier of een stukje karton. In de schaduw zie je dan sikkelvormige lichtvlekjes.

Fotograferen

Wil je de gedeeltelijke zonsverduistering niet alleen zien, maar ook fotograferen? Bescherm dan naast je ogen ook je apparatuur goed!

Tip: Als je foto’s van de zon zelf wilt maken, maak dan gebruik van een speciaal zonnefilter, een lasglas (nr. 14) of een sterk grijsfilter (bijvoorbeeld een 10-stops filter).

Wanneer je gebruik maakt van een grijsfilter, kijk dan NOOIT door je zoeker naar de zon, maar gebruik liveview. Het zichtbare licht mag dan sterk verminderd zijn, maar de infrarood-straling wordt niet door deze filters tegengehouden en kan je ogen ernstig beschadigen zonder dat je dit direct merkt!

Tip: Laat je camera niet te lang rechtstreeks op de zon gericht staan.

Je objectief bundelt het licht van de zon en creëert daardoor heel veel warmte die je camera kan beschadigen. Draai de camera daarom regelmatig weg van de zon, of hang er een doek overheen.

Tip: Als je de zon goed in beeld wilt brengen, gebruik dan een objectief met een brandpuntsafstand van minimaal 400 mm.

Wanneer je fotografeert met een objectief met een brandpuntsafstand van 400 mm of meer, kun je de zon groot genoeg in beeld brengen om bijvoorbeeld grote zonnevlekken waar te kunnen nemen (zie foto).

Grote zonnevlekken, zichtbaar op 16 maart 2015. Gefotografeerd met Nikon D800, Nikkor 70-200 mm + 2x teleconverter (op 400 mm), Lee Big Stopper (10 stops grijsfilter), ISO 100 – F16 – 1/4000 SEC

Wat wil je fotograferen?

Tip: Denk van tevoren na over je fotolocatie en compositie, zodat je er op de dag zelf geen extra tijd aan kwijt bent.

Je compositie wordt deels bepaald door het weer. Lichte bewolking kan mooie effecten geven in combinatie met de deels verduisterde zon. Ook kun je bijvoorbeeld takken als silhouetten laten afsteken tegen de zon. Heb je niet zo’n speciaal filter voor je camera? Fotografeer dan eens de sikkelvormige lichtvlekjes in de schaduw of de mensen met eclipsbrilletjes om je heen.

Wanneer?

De gedeeltelijke zonsverduistering vindt vrijdag (20 maart 2015) plaats tussen even voor half tien en ongeveer tien voor twaalf (afhankelijk van waar je precies bent). Het maximum wordt even over half elf bereikt.


(foto: schwankh)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EF 11-24mm F4.0L USM

Tips voor starten met Pinterest