in

Hoe kan je je camera het beste verzekeren?


19 mei 2017, 10:00

Fotografie is een hobby waarbij we soms aardig investeren in onze apparatuur. Hoe zorg je ervoor dat al die kostbaarheden goed verzekerd zijn? Hoe zat dat nu ook alweer met je inboedel- en reisverzekering? We leggen het aan je uit!

Wat dekt je inboedelverzekering?

Wanneer je je apparatuur veilig thuis opbergt, maar er gebeurt onverhoopt alsnog iets, dan valt dit onder je inboedelverzekering. Denk hierbij aan brand, waterschade of inbraak. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen valt je fotoapparatuur onder ‘kostbaarheden’ en deze zijn slechts tot een bepaald bedrag verzekerd. Als je voor een redelijk vermogen aan fotoapparatuur in bezit hebt, moet je dit dus zeker goed controleren. Schiet je inboedelverzekering tekort? Dan is het de moeite waard om een aanvullende verzekering (aanvullende dekking) af te sluiten. Meestal kan dit gewoon bij je eigen verzekeringsmaatschappij tegen een iets hogere premie.

casual50

Kostbaarhedenverzekering

De meeste fotografen zullen hun camera voornamelijk buitenshuis gebruiken. Als er op zo’n moment iets met je apparatuur gebeurt, dan valt dat dus vak buiten je inboedelverzekering. Voor dat soort situaties heb je een extra kostbaarhedenverzekering. Deze is meestal een aanvulling op je inboedelverzekering, waardoor je dus niet specifiek alleen je apparatuur, maar letterlijk je complete inboedel buitenshuis verzekert. Zaken zoals diefstal, verlies en val- en stootschade zijn in dit geval gedekt. Natuurlijk is er wel sprake van een eigen risico. De verschillende verzekeringsmaatschappijen hanteren voor de kostbaarhedenverzekering een wisselend dekkingsgebied. Ga je naar het buitenland, dan is je kostbaarhedenverzekering dus niet altijd toereikend.

toine-westen

Wat dekt je reisverzekering?

Bij problemen in het buitenland kan je terugvallen op je reisverzekering. Als je een reisverzekering gaat afsluiten, kan je kiezen tussen een eenmalige- of doorlopende verzekering. Als je regelmatig in het buitenland bent, is de doorlopende verzekering vanzelfsprekend een stukje voordeliger. Je kan zelf kiezen hoe hoog je eigen risico is en welk bedrag je maximaal wilt laten verzekeren. Onderschat niet hoe duur je apparatuur is. Tel de waarde van je camera en objectieven op, maar houd ook zeker rekening met extra accu’s, een dure tas, laptops, opladers en telefoons die je meeneemt naar het buitenland. Uiteindelijk zal je zien dat je onverwacht altijd meer van waarde meeneemt, dan je oorspronkelijk gedacht had.

Een extra tip: Als je op reis gaat en een dag geen zin hebt om te fotograferen, laat je apparatuur dan niet onbeheerd achter in je auto of hotel. De meeste (reis)verzekeringen dekken diefstal in dat geval niet!

ralphdewit

Hoe zit het met (semi-) professioneel gebruik en een apparatuur-verzekering?

Er zijn een heleboel fotografen die af en toe een betaalde klus doen en daarnaast heb je nog de fulltime-vakfotografen. Voor hen zijn alle genoemde verzekeringen niet toereikend, omdat ze zakelijk gebruik niet dekken. Een apparatuur-verzekering is voor hen de beste oplossing. Hierbij kan je zowel zakelijk gebruik in huis, buitenshuis en in het buitenland met één verzekering dekken. Bij het afsluiten van de verzekering geef je duidelijk aan welke onderdelen van je apparatuur gedekt worden. Je moet hiervoor goed bijhouden om welke serienummers het gaat. Ook tweedehandsaankopen zijn vaak nog te verzekeren. Maak voor jezelf een lijst met zaken die je wel en niet laat dekken en vergeet niet in de toekomst om nieuwe aankopen toe te voegen aan je verzekering.

pmvriet71

Controleer ALTIJD de voorwaarden van je eigen verzekering.
Iedere verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden. Houd daarbij rekening met de volgende zaken:
– Wat is het dekkingsgebied?
– Is de verzekering ook geschikt voor (semi-) professioneel gebruik?
– Tot welk bedrag is je apparatuur verzekerd?
– Vergoedt de verzekering de nieuwprijs of de dagwaarde?
– Is het mogelijk om tweedehandsapparatuur te verzekeren?
– Hoe hoog is je eigen risico?

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

nieuwe Olympus Tough! TG-5

Wat kan je allemaal met filters voor je lens?