in

Hoe kan je kleurcontrast gebruiken in je foto’s?

Eline Sips 

Hoe zorg je ervoor dat je foto’s vol met prachtige kleuren zitten; zonder dat het te druk of te nep wordt? We geven je een aantal tips voor een sterk gebruik van kleurcontrast.

Wil je de kleuren en contrast in jouw foto’s leren beheersen? Bekijk dan onze Cursus Kleur & Contrast (boek & online cursus)

Wil je juist met één kleur werken en de rest van de foto in zwart-wit maken? Je leest in deze fotodokter hoe je dat het beste kan aanpakken!

henk-laverman

Wat is kleurcontrast?

Onterecht wordt kleurcontrast vaak door de war gehaald met verzadiging. Verzadiging is de mate van zuiverheid van een kleur. Een verzadigde kleur wordt ook wel ‘levendig’ genoemd, maar bij teveel verzadiging zal je foto al snel een neppe kitscherige sfeer uitstralen. Oudere digitale compactcamera’s hadden vaak een fotostand die alle kleuren extra aanzette. Gras werd dan neon-groen en de lucht werd zó blauw, dat het haast pijn deed aan je ogen.

Kleurcontrast vindt plaats tussen verschillende kleuren. Hoe groter de verschillen, des te groter het kleurcontrast. Als je bijvoorbeeld een voornamelijk groen landschap hebt, met daarin één felroze bloem, dan is er sprake van een groot kleurcontrast. Is de bloem geel, dan is het contrast een stukje kleiner. Het contrast tussen het groene gras en de blauwe lucht is ook klein, maar een felrode papageaai die door de lucht vliegt, zorgt weer voor een heel groot contrast.

De grootste contrastverschillen vind je tussen tegengestelde kleuren in het kleurenwiel. Dit noemt men ook wel complementaire kleuren, omdat ze elkaars effect versterken. Blauw & oranje en paars & geel werken dus heel goed in een foto, als je ze scherp tegen elkaar zet.

Het contrast verhogen

Als de kleur voor je gevoel net niet helemaal een juiste tint is, dan kan je dit in de nabewerking heel eenvoudig corrigeren. Zelfs als je niet zoveel ervaring hebt met nabewerking, kan je in (bijvoorbeeld) Lightroom makkelijk spelen met je kleuren. Er zijn allerlei verschillende sliders per kleur. Door eraan te schuiven, wordt het effect direct in je foto zichtbaar en zie je in één oogopslag of het wel of niet werkt.

Een groen vlak kan je heel simpel blauw of geel maken door simpelweg de tint-slider (in het Engels heet dit ‘hue’) te verschuiven. Je kan hier ook de verzadiging aanpassen als de kleur een beetje flets is. Dit haal je gemakkelijk op met de verzadigingsslider (‘saturation’ in het Engels).

remkokillaars

Werken met kleurcontrasten

Om het effect van een sterk kleurcontrast zo duidelijk mogelijk over te laten komen, moet je er eigenlijk voor zorgen dat er verder zo min mogelijk andere (afleidende) kleuren in beeld zijn. Werk dus met grote vlakken van één kleur en houd het beeld verder zo simpel en minimalistisch als mogelijk.

mvo2012

Contrasten versterken elkaar. Als je een foto met een sterk kleurcontrast combineert met een andere vorm van contrast; dan pakt het totaalbeeld veel krachtiger uit. Een simpel voorbeeld is een straatbeeld van een zwerver, waarbij deze is gehuld in donkere blauwtinten. In hetzelfde beeld zie je een speeltuintje vol kinderen met felle gele en oranje kleuren. Het kleurcontrast versterkt hier het contrast tussen arm en rijk of, zoals in onderstaande foto, oud en jong.

leola

Ook bij portret- en zéker bij fashionfotografie valt er heel goed te werken met kleurcontrasten. Als je bijvoorbeeld voor een groene achtergrond kiest en je doet iemand een rode jas aan, dan zal die persoon echt van het beeld af spatten! Ook in de keuze voor accessoires, haar en make-up kan je je uitleven met complementaire kleuren!

richardterborg

Als je zoveel aandacht vestigt op je kleurgebruik, zorg er dan ook voor dat je in het juiste kleurenprofiel werkt!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De meest Hollandse fotolocaties!

Waar vind je de beste locaties om wildlife in Nederland te fotograferen?