in

Hoe krijg je de perfecte herfstkleuren in je foto?


13 oktober 2016, 10:00

De bomen hangen nu nog redelijk vol met bladeren, dus als je echte herfstfoto’s wilt maken dan is dit het moment! De herfst illustreer je het mooist, wanneer de diversiteit aan kleuren nadrukkelijk naar voren komt in je foto. Hoe pak je dat aan?

Zoek naar contrasterende kleuren

Herfstbladeren bevatten bruin-, geel-, oranje- en rood-tinten. Deze kleuren komen nog meer naar voren als je zorgt dat er ook contrasterende kleuren in je foto terug te zien zijn. In het kleurenwiel, zie je dat je in de regio van blauw- en groentinten moet zoeken. Denk dus bijvoorbeeld aan een herfst-bladerdak voor een blauwe lucht, of een landschapsfoto waar toch nog wat groen gras in terug te zien is.

Door de blauwe lucht komen de kleuren nog mooier naar voren. Foto: Marka

wijnand79


Een groene jas in je portretfoto werkt in de herfst extra goed! Foto: brendaroos

Isoleer een kleur

Door ervoor te kiezen om slechts één of twee kleuren in je foto te gebruiken, wordt je beeld rustiger en komen de betreffende kleuren nog beter tot uitdrukking. Je kan dit doen door specifiek een onderwerp voor een rustige achtergrond te fotograferen, maar je kan ook (subtiel!) de overige kleuren in de nabewerking uit je foto halen.

Met de app Colorsplash kan je zelfs op je telefoon kleur uit een foto halen.


antonlemmers

Gebruik onscherpte voor een mooie kleurenwaas

Een mooie achtergrond zorgt ervoor dat je onderwerp nog beter naar voren komt. In de herfst kan je met onscherpte een mooie achtergrond creëren in diezelfde herfstkleuren. Je kan dit doen door met je diafragma een kleinere scherptediepte te creëren, maar je kan ook bewegingsonscherpte gebruiken voor de kleurenwaas.


MvanDijk

dodsi

andersonc

Denk na over je filtergebruik

Een polarisatiefilter zorgt voor meer verzadiging in je kleuren en kan je helpen om reflecties in het water meer of minder naar voren te laten komen. Bij een herfstlandschap met water kan dat net wat meer pit in je foto geven. Naast het polarisatiefilter zijn er natuurlijk ook kleurenfilters die bepaalde kleuren extra nadruk geven en grijsfilters die je de mogelijkheid geven tot langere sluitertijden. Natuurfotograaf Marcel van Balkom schreef al eerder over het gebruik van kleur- en grijsfilters bij landschapsfotografie.

Deze panorama bestaat uit vier foto’s en is gemaakt met een grijsverloopfilter. Foto: geld1846

Herfstkleuren aanpassen in de nabewerking

Er zijn een heleboel manieren om je kleuren na te bewerken en ieder heeft er zijn eigen voorkeuren in. Een van de eenvoudigste manieren is waarschijnlijk wel het werken In Lightroom. Je kan hier namelijk simpelweg ‘spelen met de schuifjes’. Als je het kopje ‘kleuren’ openklikt, kan je per kleur de tint en het niveau van verzadiging aanpassen. Hiermee kan je zelfs extreme knalkleuren creëren, mocht je dat persoonlijk mooi vinden. Door je zwarttinten ook een beetje zwarter te maken, wordt het contrast groter en komen de kleuren ook wat beter uit de verf.

Originele foto: sgoedhart

Ben je door al deze prachtige kleuren helemaal geïnspireerd en zoek je nog een mooie locatie om de herfst te fotograferen? We hebben de mooiste herfstlocaties voor je op een rij gezet!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Een stukje erbij knippen met Photoshop CC

6 Tips voor het fotograferen van de mist!