in

Hoe maak ik een portret van iemand met bril?

Redactie

De mode is al een tijdje grote en opvallende brillen. Maar die zijn niet altijd makkelijk om te fotograferen door onder andere reflecties. Wij geven een paar tips hoe je daar mee om kunt gaan.

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en werken in de studio? Bekijk dan onze Cursus Portretfotografie

1. Reflecties in de glazen

Het meest voorkomende probleem zijn de reflecterende brillenglazen. Het lijkt niet uit te maken hoe je het model positioneert, je hebt altijd die vervelende reflectie. Dat klopt niet helemaal, het maakt namelijk wel uit hoe je het model positioneert. De belangrijkste tip; laat het model nooit richting het licht kijken. Als je de lamp of het raam links hebt, zet je model dan met de rug naar het licht en laat haar gezicht naar de camera draaien. Dit werkt in 90% van de gevallen met reflecties, al moet je het ter plekke ook uitproberen. Het verschilt nogal wat voor licht je gebruikt, hoe groot het is en wat voor bril en glazen je model draagt.

Deze heren hebben een prachtig groot raam met daglicht naast zich. Door de heren licht de andere kant op te laten kijken, voorkom je reflecties in de bril. foto: muph

2. Studiotip

Let ook op als je in de studio werkt, zet je lampen/ flitsers zo min mogelijk op ooghoogte. Dan weerkaatst het licht recht in de bril en krijg van die lelijke witte vlekken op het glas. Zorg dus dat je licht iets hoger dan je model staat. Met flitsers is dit simpel, je schuift je flitsstatief omhoog zodat het echt vanaf boven naar beneden schijnt, en je bent de reflectie kwijt.

Hier staat de softbox in een hoge hoek voor het model. foto: mcjfotografie

2. Hoek van inval is hoek van uitval

Hoek van inval is hoek van uitval? Denk daar even over na en onthoud het goed bij brildragers. Licht beweegt zich alleen in rechte lijnen. De bril fungeert op het licht als een soort spiegel dus weerkaatst het licht. Zorg er dus voor dat je weet waar het licht de bril raakt, dan kun je er rekening mee houden zodat je de hoek van uitval ontwijkt en dus niet de reflectie in je foto ziet.

Hier kijkt het model niet in het licht. Geen hoek van inval is zeker geen hoek van uitval. foto: redheddd

3. Schaduw van het montuur

Licht geeft ook schaduw. Het lastige bij brildrager is dat de schaduw van de pootjes of het montuur soms precies door het oog loopt. Je kunt de schaduwen verzachten door iemand verder weg van de lichtbron te zetten of de lichtbron te dempen met bijvoorbeeld een grote softbox of de witte doorzichtige kant van een reflectiecherm. Zo maak je het licht zachter en dus ook de schaduw.

Hier is gewerkt met prachtig tegenlicht. Licht van achteren zorgt dus ook voor geen schaduwen aan de voorkant. foto: MichaelJohn

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief. Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar: www.zoom.nl/nieuwsbrief


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips om de mooiste bokeh in je foto’s te krijgen

Fotograferen in het donker voor beginners – 7 handige tips!