4 augustus 2017, 10:00
Sommige mensen zijn er een beetje bang voor en anderen vinden ze juist prachtig. Insecten blijven echter voor iedereen fascinerend om te zien, zeker wanneer je er dicht op kan kruipen met een macrolens. Hoe fotografeer je ze het beste? We geven je een aantal tips!
Goedkope alternatieven voor je macrolens
Je wilt natuurlijk graag zo dicht mogelijk op die kever, wesp of krekel duiken om deze zo groot mogelijk vast te kunnen leggen, maar heb je daar dan een dure macrolens voor nodig? Een lichtgevoelige macrolens is natuurlijk heel fijn en praktisch om mee te werken, maar er zijn ook voldoende goede alternatieven.
– Een voorzetlens schroef je heel eenvoudig op je objectief, waardoor de minimale scherpstelafstand wordt verkort.
– Tussenringen daarentegen schroef je tussen je camerabody en het objectief. Ze vergroten de afstand van het objectief tot de sensor, waardoor de vergrotingsfactor hoger wordt en je scherptediepte nog iets kleiner.
piter
Rekening houden met de onscherpte
Bij het fotograferen van insecten werk je vaak met een hele kleine scherptediepte. De achtergronden worden daardoor helemaal wazig, wat een prachtig effect geeft. Daardoor zou je haast denken dat je er niet echt meer rekening mee hoeft te houden, maar het mooiste effect krijg je als je toch bewust met die achtergrond gaat spelen. Soms zie je nog lichte lijnen van het gras of riet op de achtergrond, die je goed kan gebruiken om te spelen met je compositie. Een andere keer kan je juist he camouflage element van het insect gebruiken, om deze haast volledig weg te laten vallen in die achtergrond.
dylano
Ooghoogte
Bij mensen, bij dieren en ook bij insecten geldt dat ooghoogte altijd een prettig en persoonlijk perspectief geeft. Ondanks dat de ogen van insecten soms haast onherkenbaar zijn, werkt het toch heel goed om door de knieën te gaan of zelfs op de grond te gaan liggen, om op de juiste hoogte te komen. Als je een kantelbaar display hebt, werkt dit natuurlijk nog net iets makkelijker! Probeer maar eens twee foto’s te maken; een waarbij je neerkijkt op het insect en één op gelijke hoogte. Je zal zelf zien dat het laatste beter werkt.
marcojongsma
Actiefoto’s van insecten
De meeste foto’s van insecten worden gemaakt als ze stilzitten op een takje of blaadje. Dan heb je natuurlijk de meeste tijd om ervoor te zorgen dat het hele dier mooi scherp is, maar als de sfeer van de foto niet sterk genoeg is, is het beeld toch een beetje saai. Insecten hebben ook nog tal van actiemomenten. Die misschien niet zo eenvoudig zijn om te fotograferen, maar daarom zijn ze des te interessant om een keer uit te proberen. Als je de tijd neemt om een insect goed te observeren, zal je zien dat er een bepaald patroon zichtbaar is in het gedrag. Regelmatig zweeft een zweefvlieg bijvoorbeeld boven dezelfde plek waardoor je deze redelijk makkelijk vliegend kan fotograferen en een sprinkhaan die net afzet voor de sprong is ook goed te timen.
axelterpstra
Leg de schoonheid van het insect vast
Wat maakt het insect zo bijzonder? Zijn het de prachtige kleuren van die vlinder? De felle strepen op de rups? Die grote facetogen van de vlieg of die mooie glans op die kever? Bepaal wat jij de meest unieke eigenschap vind en zorg ervoor dat die zo sterk mogelijk in je foto naar voren komt. Zo zorg je dat je foto bij de kijker het meeste teweegbrengt
a6b7c8h4