in

Hoe maak je een daguerreotypie in Photoshop Elements?


18 september 2014, 10:00

Op 19 augustus 1839 verraste Fransman Daguerre de wereld met een techniek waarbij hij het licht opving op een gepolijste, met zilver bedekte koperplaat. Kwestie van geduld, want de belichtingstijd duurde een half uur. 175 jaar later creëer je dezelfde metaalglans en romantische uitstraling in enkele minuten in Photoshop Elements.

Voor

Na


Foto: Alie Roorda-de Jonge

01 Zwart-wit


Echte Daguerreotypieën zien er een beetje glanzend en vervaagd uit. Je kunt in de afdruk de structuur van het metaal herkennen en dat effect zullen we hier nabootsen in Photoshop Elements. Open de afbeelding en maak er een zwart-witafbeelding van met Verbeteren, Omzetten in zwart-wit. Per versie van Photoshop of Photoshop Elements kan de naam van deze functie verschillen, maar gebruik vooral niet de opdracht Afbeelding, Modus, Grijswaarden. Doe je dat wel, dan kun je achteraf geen enkele kleurnuance meer toevoegen. Selecteer in het venster Omzetten in zwart-wit een stijl die de contrasten mooi tot hun recht laat komen. Sleep de schuifregelaars om de intensiteit van de omzetting aan te passen aan de hand van oorspronkelijke kleuren. Bevestig met de knop OK.

02 Bedekken


Als dat klaar is, heb je een textuur van metaal nodig. Op het internet vind je massa’s foto’s van roestig metaal gratis en vrij van rechten. Je kunt uiteraard ook zelf een mooi stukje roest fotograferen. Plak deze textuur op de geopende foto. In de meeste gevallen moet je afbeelding van het metaal even schalen, zodat hij netjes op de achtergrond past. Zet ook deze textuur in de nieuwe laag om in zwart-wit. In het deelvenster Lagen wijzig je de Overvloeimodus, want in de modus Normaal bedekt de textuur de onderliggende laag. Wij gebruiken hier de modus Bedekken. Vind je het effect te sterk dan kun je de dekking van de bovenste laag verminderen.

03 Corrigeren


De sepiatint van daguerreotypes voeg je toe met een fotofilter. Klik op de bovenste laag in het deelvenster Lagen en gebruik het menu Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Fotofilter. Klik op OK. In het venster Fotofilter kies je een Warm filter. Om de verkleuring aan de randen te plaatsen, ga je terug naar je achtergrondlaag en gebruik je het filter Cameravervorming corrigeren in het menu Filters. In dit filter zie je de optie Vignet waar je het schuifje Mate naar links sleept om de randen donkerder te maken. Een print van een Daguerreotypie is het mooist metallic papier zoals MetallicLine Metalliek Parelmoer dat je in de gespecialiseerde handel vindt. Het is duurder dan gewoon fotopapier, maar zo houd je die typische metaalglans.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 tips voor het fotograferen van spinnen

Het onbekende genre: Stereofotografie