in

Hoe maak je een gewaagde fashion foto? – Beginnerstips voor fashionfotografie


31 oktober 2016, 18:19

Het Perfecte Plaatje op RTL 4 is begonnen en de eerste thuisopdracht is bekend: maak een gewaagde fashionfoto! Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Met deze fashionfotografie tips helpen we je graag op weg om de eerste thuiswinnaar te worden!

Beginnen met fashionfotografie

Een gewaagde fashionfoto begint bij een idee. Een goede brainstormsessie is dan ook perfect om mee te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld geïnspireerd raken door wat je op internet of ergens anders bent tegengekomen. Maak dan een moodboard: een pagina waar je alle inspiratie op zet die met je idee te maken heeft.

Denk hierbij naast interessante poses ook aan mooie make-up, een locatie of kledingstuk. Zet al deze dingen bij elkaar, zo heb je voor jezelf een beter beeld gecreëerd en kun je aan andere mensen duidelijk laten zien wat jouw ideeën zijn. Pinterest is een goede website om zo’n moodboard samen te stellen.


Foto © Wendy1a

Hoe vind je een model, fotograaf, styliste of visagiste?

Als je eenmaal een prachtig moodboard hebt gemaakt kun je je team samenstellen. Misschien heb je al een model gevonden waar je vaak mee samenwerkt, zo niet dan is er altijd nog de Facebookgroep Modellen, fotografen en visagisten. Daar kun je makkelijk contact zoeken met een model, fotograaf of visagist. Plaats dan meteen je moodboard, zo weten mensen ongeveer wat je van plan bent.

Locatie voor fashionfotografie

Als je een team hebt samengesteld (in sommige gevallen zijn een model en fotograaf genoeg), dan kun je bedenken waar je de foto gaat maken; wat wordt de setting van je foto? In de eerste afleveringen van Het Perfecte Plaatje wagen de fotografen zich onder andere onderwater voor een fashionshoot, maar zover hoef je zelf natuurlijk niet per se te gaan.

Vaak is een industriële locatie al erg geschikt voor fashionfotografie. Denk aan een leegstaande fabriek of industrieterrein. Ook moderne architectuur is populair om te combineren met fashion. Uiteraard kun je ook in een studio spectaculaire foto’s maken.

Natuurlijk licht

Als je met natuurlijk licht werkt of buiten fotografeert, is het goed om een lichtsterk objectief te gebruiken (zoals de 50MM F1.8) om mooie onscherpe achtergronden te garanderen. Gebruik op zonnige dagen een reflectiescherm om het licht te verdelen over de huid (of zoek de schaduw op).


Foto © PhotoStudioRT

Tijdens de shoot

Alle voorbereidingen zijn getroffen en je gaat nu daadwerkelijk beginnen met de shoot. Begin niet direct met fotograferen als iedereen binnenkomt, maar zorg eerst voor een ontspannen sfeer. Leer elkaar kennen en bespreek bijvoorbeeld nogmaals het idee van de shoot. Je zal namelijk niet snel binnen tien minuten al het perfecte plaatje schieten.

Begin daarom met wat testshots, zodat het model even kan wennen. Help het model op weg door aanwijzingen en complimentjes te geven. Om het model meer vertrouwen te geven kun je ook tussendoor wat foto´s laten zien. Meer tips over het samenwerken met je model? Marit Hilarius vertelt hoe je met modellen moet omgaan en Melanie Caitlin geeft 4 tips over de aansturing van je model.


(Foto © nickdevries)

Nabewerking

De nabewerking van een fashionportret is erg belangrijk. Hier een paar tips om je op weg te helpen:

Een model in een fashionfoto heeft nooit oneffenheden op zijn of haar huid; Gebruik de healing brush in Photoshop om oneffenheden weg te halen op de huid van het model.

Gebruik ook eens een 4:3 beeldverhouding of een filmische 16:9 en kijk wat er met je foto gebeurt. Geef in je beeldbewerkingssoftware diezelfde foto een flinke contrastboost door middel van een S-slinger in Curves (lichte gedeeltes omhoog, schaduwen naar beneden) en schroef je kleurverzadiging naar beneden. Dit geeft je foto’s met een paar simpele handelingen een meer fashion gevoel.

Wat is een gewaagde fashionfoto

Wat is precies een ‘gewaagde’ foto? Dit kun je natuurlijk op meerdere manieren interpreteren: zo kan het een foto zijn waarvoor de fotograaf zich moet wagen in moeilijke situaties (zoals onderwater of op een hoog gebouw), of een foto die juist een gewaagd onderwerp uitbeeldt, met bijvoorbeeld een choquerend element.

Bepaal voor jezelf welke elementen jij gewaagd vindt in het leven en bedenk hoe je die in beeld zou brengen. Ter inspiratie: deze fotografe heeft ooit haar angststoornissen in beeld gebracht, iets dat voor haar persoonlijk zeer gewaagd was. Heel veel succes!


Foto © Gans

Het Perfecte Plaatje

Voor meer informatie en tips over de opdracht ‘gewaagde fashionfoto’ kun je terecht op de officiële website van Het Perfecte Plaatje. In dit programma op RTL 4 strijden meerdere BN’ers om de beste foto, waarvoor ze allerlei bijzondere masterclasses en opdrachten krijgen.

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Een vintage effect met Google NIK-filters

Review: Pentax K-70