in

Hoe maak je een herfstportret?2 december 2017, 10:00

In mijn vorige blog, gaf ik tips hoe je kunt spelen met het aanwezige licht. Waar maak je de beste foto? En hoe stuur je dan het licht aan? In deze blog ga ik je uitleggen hoe je een mooi portret kunt maken in de herfst en waarom dit mijn favoriete foto-seizoen is.

Het juiste herfstmoment

Tijdens de herfst zie je de natuur langzaam verkleuren. De bladeren worden oranje/geel/rood en het gras wordt minder groen. Alles in de natuur begint langzaam te veranderen in een oranje massa.

Je kunt ervoor kiezen om naar het bos of naar een park te gaan. Houd de natuur goed in de gaten. Wanneer alle bladeren aan de boom oranje zijn, zal het niet lang duren voor de bladeren uit de bomen vallen.
Beide momenten zijn erg mooi om te gebruiken voor herfstfoto’s. Maar wil je dat de bomen nog vol zitten met bladeren, zul je wekelijks moeten kijken. Ieder jaar is de natuur verschillend tijdens de herfst. Soms is het blad heel mooi oranje aan de bomen en het jaar erop zijn ze met de storm al uit de bomen gewaaid. Ook heb je te maken met vel regen en wind tijdens de herfst. Soms is het daarom ook lastig een datum te prikken voor een fotoshoot.

Exif: 135mm/ F2.0 / 1/500sec /Iso 1000

In de herfst, en met name in het bos, zul je merke dat het donker is. Je iso moet daarom flink omhoog om een mooie belichting te krijgen in je foto’s. Observeer het licht en kijk waar de zon staat. Ook als de zon achter de wolken schijnt, komt daar het licht vandaan. Maak een foto met het licht in je lens en een met het licht achter je. Bekijk het verschil. Draai om je model heen en kijk wanneer je foto het beste uitkomt.

Exif:135mm/F2.8/ 1/1600sec/ISO400

Kinderen fotograferen in de herfst

Kinderen kunnen heerlijk spelen in de herfst. Laat de kinderen bladeren en kastanjes zoeken en leg deze momenten vast. Of nog leuker, laat ze bladeren gooien!

Exif: 135mm/ F/2.8 / 1/500sec/ Iso 1000


Exif: 135mm / F/2.8/1/640/ Iso400

Voor een mooi portret in de herfst heb je soms maar een klein bosje oranje bladeren nodig. Met een lange lens, bijvoorbeeld een 135mm F/2.0, krijg je een prachtige bokeh in je foto en krijg je een prachtig pallet aan kleuren. Plaats je model een paar meter voor je achtergrond, zodat de achtergrond mooi vervaagt.

De herfst is mijn favoriete seizoen, vanwege het zachte licht en de warme kleuren. Het zachte licht helpt je echt bij het maken van mooie scherpe portretten. Ook kun je overdag de zon prima in je lens laten schijnen, omdat de zon minder fel straalt dan in de zomer.

Op dit moment schijnt de zon prachtig en hangen er nog veel bladeren in de bomen. Een goed moment om lekker het bos in te gaan, mooie plekjes te zoeken en prachtige foto’s te maken!

Exif: 135mm / F2.0/ 1/320sec/ Iso640

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Fotograferen met nauwelijks contrast

Hoe werkt sluitertijd? | Praktische tip voor beginners