in

Hoe maak je een onweersfoto overdag? – Simpel uitgelegd


11 juli 2019, 09:10

In de lente komt onweer vaak voor. Niet alleen ’s avonds barst het los, ook overdag is er onweer. Dan heb je alleen niet zulke grote contrasten zoals je die hebt met de donkere avondhemel. Hoe maak je toch een onweersfoto overdag? In dit artikel leggen we het in simpele stappen uit.

Voor het maken van een goede onweersfoto is het belangrijk dat je vanaf een statief fotografeert, en dat je de camera zo min mogelijk beweegt. Gebruik hiervoor een externe ontspanner, bekabelde ontspanner of lightningtrigger. Stel de focus op oneindig, knijp je diafragma dicht en zet je ISO op 100 of lager als dat kan. Dat is de beknopte basis voor bliksemfotografie.

Bekijk hier het hele artikel over onweersfotografie in het donker.


Foto: jeroenkleiberg

Lange sluitertijd

De sleutel naar een goede onweersfoto is een lange sluitertijd. Echter heb je overdag te maken met meer omgevingslicht dan ’s nachts in het donker. Dit daglicht maakt het soms onmogelijk om echt een lange sluitertijd in te stellen omdat de foto dan snel overbelicht is. Een goede oplossing hiervoor is het grijsfilter (ook wel het nd-filter genoemd).

Een nd-filter is een stuk donker glas wat je voor je objectief kunt plaatsen, en deze zorgt ervoor dat er minder licht doorgelaten wordt. ND staat voor Neutral Density, en betekent dat het alleen invloed heeft op de hoeveelheid licht die het doorlaat, en heeft het geen invloed op bijvoorbeeld kleuren.

Je kunt een grijsfilter in verschillende gradaties kopen, zo zijn er variaties die 3, 6, 10, of zelfs 13 stops licht tegenhouden. Doordat een grijsfilter licht tegenhoudt, kun je de sluitertijd langer maken. Zelfs overdag zijn dan sluitertijden van 10 of 20 seconden mogelijk. Met bijvoorbeeld een grijsfilter van 6 stops kun je van een sluitertijd van 1/250 naar 1/4 gaan, en met een 10 stops grijsfilter kun je zelfs van 1/250 naar 4 seconden sluitertijd.


Foto: MartijnvanSabben

Het nadeel van het gebruiken van een nd-filter is wel dat de bliksem een kleiner contrast heeft met de achtergrond. Omdat door het filter minder licht wordt doorgelaten, springt de bliksem er minder goed uit en is hij ook niet zo mooi gloeiend verlicht.


Foto: liekerieken

Heb je geen nd-filter tot je beschikking? Dan kun je het ook zonder proberen. Zorg er voor dat je de foto 1 of 2 stops onderbelicht door je diafragma te sluiten. Als je de bliksem ziet, druk dan meteen de ontspanner in of gebruik een lightningtrigger. Doordat je overdag een kortere sluitertijd hebt, kan het zijn dat je niet alle vertakkingen van de bliksem op de foto krijgt.

Nadat de onweer aan je voorbijgetrokken is, kun je altijd nog de oplichtende wolken fotograferen. Deze geven vaak mooie contrasten en kleuren.


Foto: ArjanSijtsma

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony FE 35mm F/1.8

Waarom iedere fotograaf zijn foto’s ook moet laten afdrukken