8 september 2020, 05:38
Vroeger was er een zekere megapixel-wedloop gaande: elke nieuwe telefoon of camera die op de markt kwam prees zichzelf met steeds meer megapixels. Maar nu is die race een beetje afgelopen. Is het echt zo dat meer megapixels ook zorgt voor een betere foto? Wij leggen het uit!
Wat zijn megapixels
Het aantal megapixels staat voor het aantal miljoen pixels in de beeldsensor. Vaak wordt resolutie ook uitgedrukt in megapixels. Deze twee zijn aan elkaar gelinkt, omdat het aantal pixels in de beeldsensor de resolutie van de foto bepaalt.
Het aantal pixels in de horizontale en verticale as van de foto moet je vermenigvuldigen om te berekenen hoeveel megapixel de camera heeft. Een camera die foto’s maakt met een resolutie van 2560 x 1920 pixels heeft een beeldsensor van 5 megapixel, dus bijna 5 miljoen individuele pixels. Het hebben van meer megapixels zorgt dus voor een hogere resolutie foto’s.
Een foto met een hogere resolutie heeft meer details en het is handig als je foto’s laat printen. Voor een goed gedetailleerde print van A4 formaat heb je ongeveer 10 megapixels nodig. Wil je de foto groter laten printen, dan moet de resolutie van de foto nog hoger zijn, en moet je dus een sensor hebben met veel megapixels. Echter is het nog wat gecompliceerder dan dat. Want een hogere resolutie (meer megapixels) betekent niet meteen dat de camera ook kwalitatief betere foto’s maakt.
Foto: casperhanekamp
Sensor en pixelformaat
Het formaat van de sensor in je camera en de grootte van de individuele pixels heeft ook veel invloed op de kwaliteit van je foto’s. Niet elke fotocamera heeft hetzelfde formaat sensor. Zo zijn full-frame camera’s met een sensorformaat van 36 x 24 mm, en kleinere sensorformaten gebruikelijk.
Er zijn dus verschillende formaten sensoren. De hoeveelheid pixels per sensor kan ook verschillen. Zo zijn er kleine sensoren met veel megapixels, en daarvan zullen de individuele pixels dus relatief klein zijn. Want je gaat veel punten plaatsen op een klein oppervlak. Daarentegen heb je met een grote sensor meer ruimte voor de individuele pixels, en kunnen de pixels dus wat groter zijn.
Als voorbeeld: een sensor met 42 megapixels heeft 40 miljoen individuele pixels. Een full-frame sensor kan deze pixels verdelen over een groter oppervlak dan een sensor met een crop-factor. Hierdoor kunnen de pixels groter zijn in een full-frame sensor in vergelijking met een kleine sensor als het gaat om hetzelfde aantal megapixels.
Foto: n.marin
Het hebben van grote pixels tegenover kleine pixels is belangrijk als je wil je dat de camera goed presteert in omstandigheden met weinig licht. Grotere pixels kunnen beter licht registreren dan kleine pixels. Dus het formaat van je sensor bepaalt bij veel megapixels het formaat van de pixels en de pixeldichtheid. Al deze factoren spelen een rol in de uiteindelijke kwaliteit van de foto.
In dit artikel bespreken we pixelformaat en hoe dat ruis beïnvloedt.
In RAW fotograferen voor een betere kwaliteit
Als je het meeste uit elke pixel wilt halen is het belangrijk dat je in RAW fotografeert. In RAW slaat de camera namelijk alle data per pixel op zoals hij ook op de sensor is binnengevallen. Het nadeel van het hebben van een hoge resolutie en het fotograferen in RAW is wel dat een foto meer opslagruimte vraagt. Als je de foto omzet of opslaat in een kleiner gecomprimeerd bestand, bijvoorbeeld JPEG, gaat er veel data verloren, en zo krijg je ook een lagere resolutie foto.
Foto: petergroenendijk
Conclusie: zorgen meer megapixels altijd voor een betere foto?
Het antwoord op de vraag is: nee. Meer megapixels zorgt niet voor een betere foto. De resolutie van de foto wordt wel hoger naarmate je meer megapixels hebt. Echter betekent het vaak ook dat als je veel megapixels hebt, dat de individuele pixels kleiner zijn omdat het formaat van de sensor vaak hetzelfde blijft. Door deze kleinere pixels merk je wel kwaliteitsverlies, zeker als je veel in donkere omstandigheden fotografeert waarbij de ISO omhoog moet.