in , ,

Hoe sla je veilig je foto’s op?

Thomas Kouveld

Het zal je maar gebeuren: je computer crasht en in één klap ben je al je foto’s kwijt. Wil je niet dat jou dit overkomt? We leggen uit hoe je je bestanden veilig en toegankelijk kunt opslaan.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Sommige fotografen gebruiken simpelweg heel veel geheugenkaartjes voor hun opslag. Lees hier hoe je problemen daarmee kan voorkomen.

Interne harde schijf

De interne harde schijf (hard disk drive of HDD) is waarschijnlijk de meest gebruikte plek om foto’s op te slaan. Je importeert je bestanden in Lightroom en het programma plaatst ze ergens op de schijf. Het grote voordeel van deze methode is het kostenplaatje. Je hebt geen extra apparatuur of abonnement nodig, de kans is immers groot dat je al een flinke harde schijf in je computer hebt, die ruimte biedt voor een grote verzameling foto’s. Mocht je meer ruimte nodig hebben, dan zijn losse harde schijven relatief goedkoop. Ook zijn de schrijfsnelheden hoger dan externe oplossingen, dus je hoeft nooit lang te wachten tot je foto’s eindelijk van a naar b zijn gekopieerd. Daar staat tegenover dat je een groter risico loopt om data kwijt te raken, zeker wanneer je foto’s op dezelfde schijf staan als het besturingsprogramma van je computer. Door de vele lees- en schrijfactiviteiten die het besturingsprogramma uitvoert, is de kans op een fout groter. Als de hele schijf daardoor defect raakt, kun je je bestanden voorgoed kwijtraken. Daarnaast heb je alleen toegang tot je foto’s wanneer je computer aan staat. Je kunt dus niet zomaar je foto’s laten zien op je smartphone of bewerken op je laptop. Wil je toch alles op één machine opslaan, dan is het aan te raden om een aparte schijf te gebruiken als foto-archief. Zo heeft de schijf minder te lijden onder de activiteiten van het besturingsprogramma en kun je gemakkelijker een heldere mappenstructuur aanleggen.


Meer info:
Western Digital
Seagate

Voordelen:
– Goedkoop
– Geen extra apparatuur nodig
Nadelen:
– Geen back-up en groter risico op dataverlies
– Bestanden niet toegankelijk als computer uit staat
Kosten: € 50,- (1 TB) tot € 150,- (3 TB)


Externe harde schijf

Een andere veelgebruikte oplossing voor het opslaan van foto’s is de externe harde schijf. In feite is het niets meer dan een HDD in een behuizing, die je aansluit op de computer. Ook de externe harde schijf is relatief goedkoop. In sommige gevallen zelfs goedkoper dan een ‘normale’ harde schijf van dezelfde grootte. Daar komt bij dat een externe schijf mobiliteit biedt: je neemt hem zonder problemen mee in een tas. Bedenk wel dat zo’n schijf bewegende onderdelen heeft. Harde klappen tijdens vervoer kunnen funest zijn. Voor de avontuurlijke fotograaf bestaan er om die reden speciale ‘rugged’ schijven met schokbestendige behuizing. Deze exemplaren zijn wel iets duurder. Omdat de externe harde schijf in principe los staat van het besturingssysteem, zijn ze erg geschikt voor back-ups van je foto’s. Ze hoeven veel minder werk te verrichten dan de systeemschijf, daardoor is het risico op fouten kleiner. Wel zijn ze, een aantal uitzonderingen daargelaten, alleen toegankelijk wanneer ze aangesloten zijn op een pc of laptop. Ook zijn doorvoersnelheden beperkt tot het maximum van de usb-verbinding. Kies daarom een exemplaar met usb 3.0-aansluiting, voor een snellere overdracht van bestanden.


Meer info
Western Digital
Seagate

Voordelen:
– Makkelijk mee te nemen
– Minder kans op schijffouten
Nadelen:
– Bestanden niet toegankelijk vanaf andere apparaten
– Gevoelig voor schokken en vocht tijdens vervoer
Kosten: € 50,- (1 TB) tot € 140,- (5 TB) euro


NAS

Steeds meer fotografen gebruiken een Network Attached Storage (NAS) voor foto-opslag. Een NAS is een kleine, energiezuinige server met veel ruimte voor harde schijven. Het is de bedoeling dat de NAS altijd aanstaat, zodat de schijfruimte toegankelijk is voor iedereen op het netwerk en eventueel daarbuiten. Er bestaan apparaten met ruimte voor één schijf, maar pas vanaf twee schijven biedt een NAS daadwerkelijk meerwaarde. Dan is er de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende RAID-opstellingen. Dit houdt in dat de NAS de gecombineerde schijfruimte slim inzet om schrijfprestaties te verbeteren en het systeem te beveiligen tegen dataverlies. De NAS houdt de gezondheid van de schijven in de gaten en een defecte schijf kan worden vervangen zonder dataverlies. Ook kan de beschikbare ruimte worden uitgebreid door grotere schijven te plaatsen. De meeste moderne NAS’sen, zoals die van Synology, Qnap en Netgear, hebben een gebruiksvriendelijke interface, waardoor je met enkele simpele stappen aan de slag kunt. Daarnaast bieden ze nog meer functionaliteiten, zoals geplande back-ups uitvoeren naar een externe locatie of foto’s presenteren op een door de NAS gegenereerde website. Een NAS biedt dus veel handigheidjes om je foto’s op te slaan en later weer te benaderen. Het grote nadeel van de NAS-oplossing zijn de kosten. Voor een simpele opstelling met twee schijven ben je inclusief schijven al snel zo’n driehonderd euro kwijt. Bovendien zit de NAS dan vol. Mocht je op een later moment de beschikbare ruimte willen uitbreiden, dan is het aan te raden om een NAS met vier schijfsleuven (‘bays’) te kopen. De prijs gaat dan wel flink omhoog.


Meer info
Synology
Qnap
Netgear

Voordelen:
– bestanden altijd toegankelijk via netwerk
– flexibele en relatief veilige manier van opslag
– extra opties
Nadelen:
– duur
– toegang via internet is veiligheidsrisico
Kosten: vanaf € 170,- (2 bays) tot vanaf € 400,- (4 bays), excl. schijven.


Cloudopslag

Online opslagdiensten als Dropbox, Google Drive en TransIP Stack zijn populaire manieren om bestanden op te slaan en later weer te benaderen vanaf andere apparaten. Door het gebruik van heldere apps en gratis abonnementen, blinken deze diensten uit gebruiksgemak. Vanaf verschillende aangesloten apparaten kun je bestanden toevoegen, wijzigen en verwijderen. Alle wijzigingen worden vervolgens overal gesynchroniseerd. De zaken die je bij een NAS zelf moet regelen, zoals het beschikbaar stellen van ruimte en het maken van back-ups, wordt je uit handen genomen. Daar komt bij dat opslag in de ‘cloud’ je behoedt voor lokale ellende: als je huis afbrandt, ben je in ieder geval niet je foto’s kwijt. Dat je bestanden niet in je eigen huis of zelfs land staan, kan echter ook tegen je werken. Omdat veel aanbieders hun servers in de Verenigde Staten plaatsen, vallen ze onder Amerikaanse wetgeving. Zo kan het gebeuren dat aanpassingen aan privacywetgeving ertoe leiden dat de autoriteiten de mogelijkheid krijgen om in je bestanden rond te neuzen. Een ander nadeel van cloudoplossingen is de vaak beperkte opslagruimte die je krijgt. Gratis abonnementen geven maximaal 15 GB aan ruimte en dat zit snel vol met foto’s. Wil je meer ruimte, dan zul je een maandelijks bedrag moeten betalen. Tot slot ben je afhankelijk van je internetsnelheid om data te versturen en te ontvangen. Bestanden wegzetten op een (externe) harde schijf of NAS gaat uiteraard veel sneller. Opslagdienst Stack van het Nederlandse TransIP is een uitzondering: dit bedrijf slaat bestanden op in Nederland en biedt maar liefst 1 TB aan opslagruimte, helemaal gratis. Wel moet je voor Stack een beetje geduld hebben. Door de vele aanmeldingen duurt het enkele weken tot je de benodigde toegangscode hebt.


Meer info
Dropbox
Google Drive
Stack

Voordelen:
– overal toegang tot je foto’s
– automatische back-ups
– gratis
Nadelen:
– weinig opslagruimte bij gratis abonnement
– afhankelijk van derde partij voor waarborgen van privacy
– trager dan andere oplossingen
Kosten: € 0 tot € 10,- per maand.


SSD

Een van de nadelen van het opslaan, kopiëren en back-uppen van bestanden is de tijd. Je zit regelmatig te wachten tot je foto’s zijn overgezet. Om die tijd tot een minimum te beperken, kun je gebruikmaken van Solid State Disks (SSD), die als interne en externe schijf verkrijgbaar zijn. Dit nieuwe type harde schijf wordt steeds populairder door de voordelen die ze hebben ten opzichte van ‘normale’ HDD’s. Ze behalen extreem hoge snelheden, zijn veel minder gevoelig voor schokken en verbruiken minder stroom. Het enige nadeel is de prijs: een SSD van 1 TB kost ongeveer tien keer zoveel als een HDD van dezelfde grootte. Wanneer je niet gebonden bent aan een strak budget en snelheid van groot belang is, kan een SSD een goede oplossing zijn. Afgezien van het nut voor opslag is een SSD als systeemschijf hoe dan ook aan te raden. Besturingssystemen en programma’s zullen vele malen sneller laden dan via een ouderwetse HDD.


Meer info
Samsung
Crucial
Kingston

Voordelen:
– Snelheid
Nadelen:
– Erg prijzig
Kosten: € 100,- (256 GB) tot € 300,- (1 TB)


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lange sluitertijden gebruiken voor avondfotografie

8 tips voor newbornfotografie