in

Hoe werkt de compositieregel Regel van derden?

Redactie

Als beginnend fotograaf ben je vaak geneigd om het onderwerp van je foto in het midden te plaatsen. Vaak levert dit je geen spannend een boeiende beelden op. In de fotografie zijn er een paar trucjes om een saaie foto te voorkomen. Een daarvan is de compositieregel ‘regel van derden’ en die leggen we je hier kort en krachtig uit.

Wil je alles leren over composities om je foto’s sterker te maken? Bekijk dan onze Cursus Compositie (boek & online cursus)

De regel van derden

Bij de regel van derden verdeel je het beeld in negen denkbeeldige (gelijke) vlakken. Op je camera kun je vaak ook het raster instellen, welke vaak ook ingedeeld is in deze negen vlakken. Ook de cropfuncties in nabewerkingsprogrammas hanteren vaak hetzelfde raster en dit geeft je ook in de nabewerking de mogelijkheid om de foto zo croppen, zodat het onderwerp op een van de snijpunten van het raster terecht komt.

Originele foto: Blackscorpion

Want daar gaat het bij de regel van derden om; het onderwerp van je foto moet terechtkomen op een van de snijpunten van het raster. Door dit te doen worden foto’s esthetisch aantrekkelijker. Ook helpt de regel van derden je bij de focus. Leg je de horizon van een landschap op 1/3e, oftewel gelijk aan de onderste horizontale lijn van het raster, dan is er meer aandacht voor de lucht in de foto. Leg je de horizon op 2/3e, dus op de bovenste horizontale lijn, dan is er meer aandacht voor het landschap. Je voorkomt op deze manier dat je de horizon precies midden in het beeld plaatst en dus beide delen, zowel lucht als landschap, ‘evenveel’ aandacht krijgen en het beeld dus wat saai oogt.

foto: roeliesteinmann · ISO 100 · 4.0 · 1/15 SEC

Door als beginnend fotograaf te kijken naar de regel van derden leer je op een andere manier te kijken naar je compositie. Deze regel dwingt je eigenlijk om enige ruimte te geven aan een onderwerp en deze zit hierdoor nooit aan de rand van de compositie. De regel van derden creëert een rustig beeld en kan in vrijwel iedere situatie toegepast worden.

foto: jjbosma · ISO 100 · 20.0 · 41 SEC
De horizon op 2/3e van het raster.
foto: huubkeulers · ISO 100 · 16.0 · 1 SEC

Lees ook het artikel: De meest gemaakte compositiefouten en hoe je deze kan voorkomen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: foto’s samenvoegen

7 tips voor creatieve foto’s – Simpel uit te voeren