in ,

Hoe zoek je een perfecte locatie voor je portretfotografie?

Linda Hemmes

Linda Hemmes maakt heel veel portretfotografie op locatie. Daarvoor is ze altijd op zoek naar de juiste achtergrond bij haar model. In deze blog neemt ze je mee in haar zoektocht.

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en werken in de studio? Bekijk dan onze Cursus Portretfotografie

Aangezien ik veelal portretten maak, fotografeer ik niet zoveel van de omgeving. Als ik op zoek ben naar een locatie, ben ik vooral bezig met ‘welke achtergrond wil ik bij mijn portret?’. Passen de kleuren van de achtergrond goed bij de kleding en de visagie die ik gebruik of misschien komt het mooi uit bij de ogen van het model. Ik fotografeer heel weinig van de omgeving maar het past wel bij mijn foto. Omdat ik meestal met een groot diafragma fotografeer heb ik weinig scherptediepte (een onscherpe/wazige achtergrond). Begin je met portretfotografie? Check dan eerst deze beginnerscursus Portretfotografie.

Voorbereiding

Voordat ik begin stel ik mezelf eerst een paar vragen voordat ik de shoot ga plannen. De belangrijkste voor mij zijn welke achtergrond heb ik nodig en met welk licht ga ik werken. Wil je bijvoorbeeld een witte achtergrond? Dan is een witte muur in jouw/een huis of op een buitenlocatie misschien al genoeg. Maar misschien heb je meer ruimte nodig, omdat je meerdere modellen hebt of omdat je van top tot teen een foto gaat maken dan is het misschien een optie om een studio te huren. Het is op veel plaatsen namelijk mogelijk om een studio te huren. Dit varieert wel in prijs.

Studio

Ikzelf beschik over een studioruimte, dus als ik een portret wil maken en de achtergrond wil ik wit houden dan ga ik daar naar toe. Hier heb ik ook nog andere achtergrond kleuren (bv grijs, beige, blauw) En uiteraard kan je zelf ook andere achtergronden maken, bv met een laken, behang of een achtergrond van www.fotoachtergronden.nl.

Tip: zorg dat je achtergrond niet te veel kreukt, dat scheelt weer tijd in Photoshop.

Buiten

Als ik kies voor een buitenlocatie, dat kan zijn het strand of een park/bos. Dan ben ik dus afhankelijk van het weer. Als ik voor een pand kies zal ik eerst de eigenaar moeten benaderen om de mogelijkheden te bespreken. Dit omdat het pand soms geopend moet worden door de eigenaar. Een tijdje terug was ik op zoek naar een woonkamer met een bepaalde stijl, toen heb ik een oproep op Facebook gezet met een voorbeeld wat ik in gedachten had en uiteindelijk heb ik een woonkamer gevonden die precies in mijn plaatje paste. Er zijn eigenlijk zoveel mogelijkheden om op een toffe locatie te shooten!

Voorbeelden

ENKA fabriek in Ede, Nederlandse kunstzijde fabriek. Een favoriete locatie voor veel fotografen (vooral voor bruidsreportages). Het grote pand heeft hele gave muren en veel leuke plekken om te fotograferen en uiteraard mooi licht.

Ik heb een van de muren gebruikt als achtergrond voor mijn model. Model: Shari, visagie: Carina Meurs

Rijdend Unifil museum, Gorinchem. Museum met legervoertuigen. Dit was voor een jaren 50 shoot. Ik heb gebruik gemaakt van een legervoertuig dat daar op het terrein stond.

Model: Batuhan

SS Rotterdam

Model: Maartje

NDSM terrein, Amsterdam

Model: Chiara, Muah: Jazgul Akmatova -Styling: digna4styling

Studio 422, Rotterdam

Ik gebruik niet veel van de ruimte, maar ik zag een groene bank staan. En met deze kleur kwamen de ogen van Myla nog beter uit. Model: Myla – Muah: Kimberley Buis.

Bunker

Model: Feline – Muah: Mirella herwegh – Styling: digna4styling

Strandhuis Buitengewoon, Noordwijk

Strandtent met veel pastelkleuren en een leuke Ibiza look. Links model: Roos – Muah: Carina Meurs. Rechts model: Amber – Muah: Samantha – Styling: digna4 styling

Strand

Op het strand van Noordwijk, bij een surfschool heb ik gevraagd of we even gebruik mochten maken van de surfplanken. Model: Dion

Een paar sites waar je fotolocaties kan vinden: www.snapshots.nl of www.photo-spots.nl. Op Facebook is er een groep waar je een vraag kan stellen als je op zoek bent naar een locatie.

Tips

En tot slot een paar tips als je op zoek bent naar een locatie:

• Bedenk welk licht je voor je foto’s wilt gaan gebruiken. Het blauwe uur (uur voor zonsopkomst/net na zonsondergang) of het gouden uur (uur na zonsopkomst/ uur voor zonsondergang: licht heeft een warme, goudachtige kleur). Hoe staat de zon op jouw locatie en heb je eventueel iets nodig om de zon te blokkeren?

• Indien je een buitenlocatie hebt geregeld en moet deze shoot sowieso doorgaan. Zorg voor een plan B! Mocht het regenen dan kan je nog ergens terecht en hoef je niet iedereen af te bellen.

• Heb je een binnenlocatie en ga je met studiolampen werken (zonder aggregaat) check dan van te voren of er elektriciteit aanwezig is. Vergeet dan ook niet een verlengsnoer mee te nemen. Check ook bij je visagiste/haar styliste of zij elektriciteit nodig heeft.

• Heb je toestemming van de eigenaar van de locatie om daar te shooten?

• Is er op de dag van je shoot een activiteit aan de gang? Bijvoorbeeld een festival of is de locatie afgeladen door kinderactiviteiten. Of misschien is er op die dag al een andere shoot bezig.

• Neem eten/drinken mee (voor modellen/visagiste(s)) of spreek van te voren af wie dit gaat regelen. Kijk of er een gelegenheid is voor eten en drinken in de buurt voor ouders van kindermodellen als je daar mee werkt.

• Denk er aan om eventueel een deken of een vest voor je model mee te nemen. Zodat ze het niet koud heeft indien ze moet wachten.

• En vraag aan de mensen op de locatie of je bepaalde dingen mag gebruiken.

• Bedenk van te voren wat je allemaal moet meesjouwen! Heb je eventueel extra handen nodig om je spullen van A naar B mee te nemen.

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.


Linda Hemmes

avatar

Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Linda Hemmes en ik ben sinds een paar jaar professioneel bezig met fotografie. In 2013 heb ik met succes de deeltijd opleiding van de Fotovakschool afgerond. In Middelburg heb ik een prachtige daglichtstudio, die ik deel met een collega fotografe. Mijn passie is mensen fotograferen. Sinds kort richt ik me meer op de zakelijke fotografie en maak ik beeld voor de social media kanalen van de ondernemer om ze zichtbaar te maken. Als je het leuk vindt om mij te volgen via Facebook, Instagram of neem anders gerust eens een kijkje op mijn website. Bekijk alle artikelen van Linda Hemmes


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: iso, sluitertijd en diafragma

Compositie: Tips voor beginners