in

How It’s Made: bijzondere portretten met Manon

Een goede portretfoto maken in een studio met maar één lichtbron: het klinkt ingewikkeld, maar volgens Manon Möller valt dat reuze mee. Je kunt al aan de slag met een kleine studio en gezien je slechts één lichtbron gebruikt, heb je niet veel nodig. In deze How It’s Made vertelt Manon hoe zij een portfoliofoto voor een van haar jonge modellen maakte.

Om meer te leren over het maken van deze foto, zijn we bij Manon langs gegaan. Daar vertelt Manon dat ze de foto in een klein kamertje heeft gemaakt. Dat deed ze met slechts één lichtbron en een reflectiescherm, plus een paar smallere achtergronden. Wil je precies zien hoe Manon de foto maakte? We maakten hier ook een video van, die kun je hieronder vinden. De video vatten we verder in dit artikel kort voor je samen.

Meer leren? Download dan onze expertcursus!

Beginnersfouten

Toen Manon begon met fotograferen, deed ze dat in een klein kamertje: een ruimte die nog over was in haar huis. Daar pasten wat achtergronden, één lamp en een reflectiescherm in. Ze vertelt dat je in eerdere foto’s van haar de reflectie van de lamp in de pupil van het model kunt zien. Nu probeert ze dat zo veel mogelijk te vermijden. Een reflectie in de iris van het oog is geen probleem, maar een reflectie in de pupil haalt direct een deel van het karakter weg volgens Manon.

Verder vertelt Manon dat het ook even puzzelen is met het instellen van je flitser. Stel je je flitser namelijk erg sterk in, dan geeft deze veel licht. Je overbelicht dan al snel een deel van de huid. Dat kun je later wel wat corrigeren in de nabewerking, maar om zo veel mogelijk details te vangen, is het beter om je foto helemaal juist te belichten.

portretten

Foto: Manonmollerfotografie

Opstelling

Om een foto zo te maken dat het model mooi belicht is, maar de achtergrond donker blijft, maakt Manon gebruik van een aparte opstelling. Ze zet het reflectiescherm naast het model. Zo dichtbij mogelijk, zonder dat deze in het beeld valt. Daarbij haalt ze ook het model van de achtergrond af. Door afstand tussen de achtergrond en het model te creëren valt er minder licht op de achtergrond en ontstaat er ook diepte. Zo kun je dus echt die mooie, donkere achtergrond krijgen.

Gebruik maken van afvallicht

Manon maakt gebruik van afvallicht. Dat houdt in dat ze niet het directe licht dat uit de lamp komt gebruikt, maar het licht dat wordt weerkaatst door de softbox. Ze laat de lamp dus voor het model langs schijnen. Het licht dat door de softbox wordt geweerkaatst, valt zo op de ene helft van het gezicht. Het andere licht wordt nogmaals geweerkaatst en valt via het reflectiescherm op de andere helft van het gezicht. Hierdoor wordt het model erg zacht belicht.

Een andere lichtopstelling die Manon vaak gebruikt, is dat ze de lamp van bovenaf schuin richting het model laat schijnen. Natuurlijk licht komt immers ook vaak van schuin bovenaf, waardoor deze opstelling voor een erg natuurlijke uitstraling zorgt.

portretten

Foto: Manonmollerfotografie


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De Melkweg fotograferen: ook vanuit Nederland!

Samyang AF 35-150mm F2.0-2.8 FE