in

Huid retoucheren | Photoshop Quick Tip


26 oktober 2017, 10:30

Rimpels, kuiltjes en verkleuringen van de huid geven karakter aan een foto, maar kunnen soms ook storend zijn. Hoe krijg je die dingen weg als je ze tegenkomt? In deze Photoshop Quick Tip laten we je zien hoe je op een simpele manier portretten kunt retoucheren, en dat zonder de textuur van de huid weg te gummen.

De video

De bewerking

We nemen dit krachtige portret van Inge Marije de Boer om het effect te demonstreren.

Eerst maken we twee kopieën van de achtergrondlaag. Dit kun je snel doen met de sneltoets ctrl+j. De bovenste laag maken we even onzichtbaar door op het oogje te klikken.

Op tweede laag plaatsen we nu een gaussiaanse vervaging. Stel deze zo in dat de textuur van de huid nét niet meer goed zichtbaar is. Deze laag gaan we straks gebruiken om verkleuringen in de huid weg te halen.

Als je dit gedaan hebt, kun je de bovenste laag weer inschakelen en selecteren. Klik in het menu op Afbeelding en vervolgens op Afbeelding toepassen. In het menu kiezen we nu voor de laag met de vervaging en vervolgens voor aftrekken. De waarden rechtsonder stellen we in op 2 en 128.

Nu heb je een grijze laag waarin je de textuur van de huid kunt herkennen. Stel de weergave in op lineair licht en je lijkt weer terug te zijn bij de oorspronkelijke foto, echter hebben we nu 2 lagen die we kunnen gaan aanpassen. De eerste laag voor de huid, de tweede voor texturen.

Neem de laag met de blur, pak de lasso en stel de doezelaar lekker hoog in, zo rond de 30, zodat de effecten mooi in elkaar overlopen. Selecteer een deel van de huid en gebruik weer de gaussiaanse vervaging om vlekken, puistjes en andere verkleuringen weg te halen.

Als je hiermee klaar bent, kun je de de bovenste laag selecteren en de kloonstempel gebruiken om storende rimpels, poriën en andere zaken weg te werken. Druk op alt om een stukje huid te selecteren dat je wilt overnemen en teken daarna de details weg.

Door de twee lagen te groeperen (selecteer beide lagen en druk op ctrl+g), kun je makkelijk het effect van je bewerking bekijken. Als je eenmaal klaar bent, kun je de dekking voor beide lagen in een keer aanpassen als je vindt dat je te ver bent gegaan. De oorspronkelijke foto komt dan voorzichtig weer tevoorschijn.

Het resultaat

Hieronder zie je het resultaat van de bewerking. We hebben met opzet vrij veel geretoucheerd, zodat het effect goed zichtbaar is. Het risico van zulke bewerkingen, is dat de huid er onrealistisch uit kan gaan zien. Bekijk dus zelf goed in welke gradatie je wilt retoucheren en speel veel met de schuifjes.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nik Collection overname door DxO

Expertuitdaging: Panning gebruiken om snelheid vast te leggen