in

Ik ga de natuur in en neem mee…

Een dagje de natuur in om te fotograferen en te genieten van het landschap en de rust is voor veel fotografen een aantrekkelijk idee. Dat vereist een goede voorbereiding. Wat neem je allemaal mee?

Veelzijdige fototas

Je weet in de natuur niet wat je tegen gaat komen. Een veelzijdig gevulde fototas komt daarom goed van pas. Neem een paar verschillende brandpuntsafstanden mee op pad, van groothoek (voor een landschapsfoto) tot tele (voor de vogels ver weg). 

Genoeg accu en geheugen

Zorg natuurlijk voor een goed gevulde accu en neem een of meerdere reserve-accu’s mee op pad. Zo kom je nooit zonder te zitten. Hetzelfde geldt voor het geheugen. Liever teveel ruimte op je geheugenkaarten dan te weinig. Er is niets zo vervelend als geen foto’s meer kunnen maken op het moment dat je een prachtig plaatje voor je hebt. 

Statief

Een statief is handig als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn, of als je een zorgvuldig gemaakte compositie niet wilt ‘verliezen’. Als je een statief meeneemt is het goed om zowel na te denken over de stabiliteit als de draagbaarheid. Een statief kan best zwaar en onhandig zijn als je heel de dag de natuur in trekt. 

Verrekijker

Alle mooie natuur en de wilde dieren wil je natuurlijk zo goed en zo precies mogelijk kunnen bekijken. Een avontuurlijk fotograaf kan dan ook niet zonder een goede verrekijker.

Camouflagekleding

Zeker bij het fotograferen van wilde dieren is camouflagekleding geen overbodige luxe. Een felgele jas of een rood petje is dus geen slim plan. Bedek je met bescheiden kleuren als groen, bruin en beige en zorg ervoor dat je rustig beweegt en veel stil zit of staat. 

Bescherming tegen de elementen

Het kan flink tekeer gaan in de natuur. Wind en regen komen meer dan eens voor en daarom is het goed om eens kritisch naar je outfit te kijken voordat je op pad gaat. Het weer kan natuurlijk ineens omslaan en dan ben je erg blij met je capuchon, regenjas of goede waterdichte schoenen. 

Eten en drinken

Een hele dag in de natuur fotograferen is zwaar werk. Neem daarom ook genoeg eten en drinken mee, zodat je de fototocht goed en plezierig doorkomt. Een flesje water extra kan natuurlijk ook geen kwaad, zeker tijdens warme dagen. 

(Vogel)boekje

Als je vogels tegenkomt tijdens je tocht, dan kan het leuk en interessant zijn om te weten met wat voor een vogel je van doen hebt. Een vogelboekje helpt dan vaak een heel eind. Voor de geoefende vogelspotter is het natuurlijk een automatisme om zo’n boekje mee te nemen, maar ook voor andere fotografen kan het leuk zijn om daar tijdens je tocht eens in te kijken bij het zien van een bijzondere soort. 

Vuilniszak

Zorg ervoor dat je een vuilniszak meeneemt om al je rommel in te kunnen doen. Als je eet en drinkt heb je toch vaak een pakje en een zakje dat je kwijt moet. Het lukraak in de natuur gooien doe je natuurlijk niet, maar los in je tas is ook niet prettig. Een speciaal daarvoor bedoeld zakje meenemen is dus prettig en gemakkelijk. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatief met weinig middelen

De nieuwe Sony ZV-E10