in ,

In 7 stappen een foto met lange sluitertijd

Aland de Wit

Lange sluitertijden, ook wel Long Exposure genoemd, kan prachtige foto’s opleveren. Aland de Wit helpt je in 7 stappen op weg.

Wil je alles leren over sluitertijd of diafragma voor de ultieme controle? Bekijk dan onze Cursus Sluitertijd & diafragma


Nog meer fotografietips?

Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.


Wat is en hoelang duurt een lange sluitertijd?

Er is geen standaard definitie voor het begrip lange sluitertijd. Waar het feitelijk om draait is dat je een sluitertijd hanteert die zorgt voor een goed belichtte foto al dan niet in combinatie met het effect wat je wenst. Bijna al mijn foto’s in de landschapsfotografie zijn gemaakt met lange sluitertijden. Dit komt vooral omdat ik fotografeer in de gouden uurtjes rond zonsopkomst en zonsondergang. Weinig licht in combinatie met een klein diafragma (voor de nodige scherpte) en lage iso waarde (voor zo min mogelijk ruis), zorgen dat ik op lange sluitertijden ben aangewezen.

Iso 50, F14 in combinatie met een zonsondergang zorgt voor een sluitertijd van 20 seconde.

Het voordeel van het toepassen van een lange sluitertijd in landschappen is dat water volledig vlak wordt of juist in een strepende beweging verandert, vervaagde luchten en langgerekte wolken. Een ander bijkomend effect is dat de kleuren extra verzadigd worden vastgelegd. Een nadeel is dat er bewegingsonscherpte kan ontstaan. Denk hierbij aan een veld met bloemen die door de wind bewegen en daardoor onscherp in beeld komen.

Iso 50, F18, 4 seconde. Bij inzoomen is de bewegingsonscherpte bij de bloemen te zien.
Iso 50, F18, 0,4 seconde. Hier wilde ik het water over de voorste stenen laten stromen. Bij een veel langere sluitertijd, door bijvoorbeeld een grijsfilter te gebruiken, geeft dit een ander effect dan nu het geval is

Wat heb je nodig voor het maken van een foto met lange sluitertijd?

1 Een goed en stevig statief
Belangrijk is om de camera zo stabiel mogelijk neer te zetten. Een statief is echt onmisbaar.

2 Een camera die je in de Bulb stand kan zetten
De standaard langste sluitertijd die je kunt instellen is meestal 30 seconde. Zeker wanneer je gaat werken met filters in de gouden uurtjes zal de sluitertijd oplopen tot boven de 30 seconde. Dit kan door je camera in te stellen op de Bulb stand.

3 Een afstandsbediening
Alleen met afstandsbediening kan de sluiterknop geblokkeerd blijven waardoor de sluitertijden oplopen tot boven de 30 seconde.

4 Filters
Om overdag lange sluitertijden te creëren zul je filters nodig hebben. Een klein diafragma en een lage iso waarde zullen overdag geen lange sluitertijd veroorzaken en dus niet het gewenste effect geven. Grijsfilters zijn daarom een noodzaak. Grijsfilters heb je in verschillende merken, maten en sterktes. De zogenaamde ‘big stoppers’ houden 10 stops aan licht tegen.

5 Donker tape
De zoeker van de camera moet bij het fotograferen met lange sluitertijden afgedekt zijn. Wanneer dit niet gebeurt zal er vals licht door de zoeker in de camera vallen. Dit voorkom je door de zoeker af te plakken met tape.

6 Een locatie om de foto te maken met een lange sluitertijd
Meestal komt dit met het idee hoe een foto er uit moet komen te zien door het effect van de lange sluitertijd. Bekijk die locatie goed. Ontdek welke compositie je kunt maken om tot het best gewenste resultaat te komen.

7 Bereid je voor
Wanneer je bijvoorbeeld op het strand golven rondom paaltjes van golfbrekers wilt hebben, zal je met vloed op de locatie moeten zijn. Zorg dat je weet wat de omstandigheden ter plaatse zijn, maar ook hoe laat de zon opkomt en ondergaat.

Iso 100, F16, 96 seconde. Hier is gebruik gemaakt van een 10 stops grijsfilter, Lee Big stopper, om een extra lange sluitertijd te creëren. Absoluut noodzakelijk een statief en een draadontspanner. De Camera met hierbij in de Bulb stand gezet worden.
Iso 50, F18, 6 seconde. Bij hoog water is deze locatie onbereikbaar. Weet op welk tijdstip je hier onder de beste omstandigheden kan fotograferen.
Iso 50, F14, 13 seconde. Hier is gebruik gemaakt van een drie stops grijsfilter. Om de techniek van lange sluitertijden te beheersen en in te schatten wat het effect van een lange sluitertijd is op je foto betekent dit: oefenen, oefenen en oefenen.

Aland de Wit

Aland de Wit heeft als hobby fotograferen en reizen. Bij uitstek twee dingen om te combineren. Altijd opzoek naar dat ene plekje om daar bij het mooiste licht foto’s te maken. Zijn favorieten landen zijn de USA, Groot Brittannië, New Zealand. Landschap en wildlife hebben mijn interesse. Ik post mijn foto’s op Zoom.nl en op Flickr. In deze blogs probeer ik de mooiste plekjes te tonen en daarbij tips, do’s en don’ts aan te koppelen.

Bekijk alle artikelen van Aland de Wit

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je een goed moodboard?

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van juli 2020